Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 οι ώμοι ήταν κουρασμένοι από τις βάτες, τα μαλλιά από τις περμανάντ, τα ηχεία από γλυκανάλατες μελωδίες. Η νέα γενιά που ενηλικιωνόταν, η Generation X, έβαζε για πάντα τα ταγέρ στη ντουλάπα και φορούσε τα καρό πουκάμισα του ξυλοκόπου και τα λιωμένα τζιν των λιμενεργατών για να βγουν και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους της grunge μουσικής του Κερτ Κομπέιν και του Έντι Βέντερ.

Το streetwear γινόταν της μόδας και γέμιζε με αμηχανία τους ανθρώπους στα περιοδικά μόδας, οι οποίοι είχαν μάθει σε μια ήσυχη καταγραφή μιας κανονικότητας που περιλάμβανε μια πολύ κλειστή κάστα ανθρώπων του χώρου. Αυτό ήταν το ιστορικό πλαίσιο όταν η Άννα Γουίντουρ επιλέγεται ως η νέα αρχισυντάκτρια της αμερικανικής Vogue.

Αυτή είναι και η αφετηρία του ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, In Vogue: The 90s, το οποίο ταξιδεύει τους τηλεθεατές στη δεκαετία που ανέδειξε σχεδιαστές και μοντέλα ως τους σταρ μιας ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας που αποφάσισε να σπάσει τα στενά στεγανά της και άρχισε να διακινεί πακτωλό εκατομμυρίων, τόνους υφασμάτων, να κινητοποιεί χιλιάδες όμορφους νέους και να απευθύνεται σε εκατομμύρια κόσμου σε Ευρώπη και Αμερική, αρχικά.

Στο In Vogue: The 90s, παρακολουθούμε τη φρενήρη ανέλιξη ανθρώπων που έμοιαζαν με outsiders και τελικά έγιναν Μίδες, σταρ, αλλαζόνες, προβληματικοί, ναρκομανείς…

Η Άννα Γουίντουρ και οι συνεργάτες της αφηγούνται την εποχή γενικόλογα, κυρίως, αλλά είναι τόσοι πολλοί οι διάσημοι πρωταγωνιστές της εποχής που περνάνε μπροστά από την κάμερα που δεν χορταίνεις να καταναλώνεις ιστορίες, φωτογραφίες, πλάνα, εξώφυλλα.

In Vogue: The 90s, η Γέννηση

Η γέννηση αυτής της νέας εποχής σηματοδοτείται με το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue στο τεύχος του Ιανουάριο του 1990: Ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο του Πίτερ Λίντμπεργκ με τις Σίντι Κρόφορντ, Ναόμι Κάμπελ, Λίντα Εβανγκελίστα, Κρίστι Τέρλινγκτον και Τατιάνα Πάτιτζ.

«Ήταν», όπως λέει το μοντέλο Τάισον Μπέκφορντ στο εναρκτήριο επεισόδιο του In Vogue: The 90s, «μια υπέροχη στιγμή για να είσαι ζωντανός». Ειδικά αν τύχαινε κανείς να είναι εκείνη την εποχή νέος, διάσημος και όμορφος. Αλλά και οραματιστής…

Όπως ο Έντουαρντ Ένινφουλ, ο οποίος ήταν έφηβος ακόμη όταν έφτασε να είναι επικεφαλής μόδας του περιοδικού i-D αφηγείται πως το Λονδίνο έγινε το επίκεντρο της νέας τάσης, με σχεδιαστή τον Αλεξάντερ Μακ Κουίν (με αυτό το όνομα υπέγραψε τις πρώτες του δουλειές, το κανονικό του ήταν Λι, απλά θα έχανε το επίδομα ανεργίας εάν οι γραφειοκράτες μάθαιναν πως δούλευε ως σχεδιαστής). Η μούσα που ανέβασε στην παγκόσμια σκηνή έμελλε να ταράξει τα ήρεμα νερά: Το όνομά της είναι Κέιτ Μος.

Τις εντυπώσεις κερδίζουν, όμως, οι θρύλοι του styling, Γκρέις Κόντινγκτον και Τον Γκούντμαν, ο Χάμις Μπόουλς, αλλά και η θρυλική συντάκτρια μόδας Καρλίν Κερφ ντε Ντουντζέλ, η οποία ουρλιάζει στον φακό «Booooring». Αυτά τα πρόσωπα είναι που διηγούνται πως η μόδα έφυγε από τα ασφυκτικά μικρά ντεφιλέ και άρχισε να επηρεάζει την ποπ κουλτούρα του δυτικού κόσμου.

Αλλά ακόμα και σε ένα all-star καστ που περιλαμβάνει τη Ναόμι Κάμπελ, τον Τομ Φορντ, την Γκουίνεθ Πάλτροου, αλλά και τον ευρηματικό σκηνοθέτη Μπαζ Λούρμαν, όλα έχουν ως σημείο αναφοράς τη Γουίντουρ. «Η Vogue είναι η Άννα και η Άννα είναι η Vogue» αναφέρει ο Γκούντμαν και έχει δίκιο. Για όσους έχουν παρακολουθήσει το Ο Διάβολος Φορούσε Prada, οι συσχετισμοί θα ξεπεταχτούν αυτόματα από τη μνήμη τους.

In Vogue: The 90s, διαμορφώνοντας τα πρότυπα

Βέβαια, η επιρροή της Γουίντουρ ξεπέρασε κατά πολύ τη βιομηχανία της μόδας. Σύμφωνα με την Κιμ Καρντάσιαν, η αρχισυντάκτρια της Vogue αποτέλεσε το αρχέτυπο της bossy γυναίκας των επόμενων δεκαετιών: «Μια κομψή, δυνατή γυναίκα αφεντικό». Και αυτό το στιλ αναγνωρίζεται εύκολα σε γυναίκες όπως οι Γκουίνεθ Πάλτροου και Βικτόρια Μπέκαμ. Το In Vogue: The 90s είναι η «Βίβλος» της μόδας των 90s. Για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι «Η Γέννηση». Ο τρόπος που η βιομηχανία της μόδας αλληλεπέδρασε με τη μουσική και τον κινηματογράφο -για πρώτη φορά, διαμόρφωσε τον κόσμο που ζούμε σήμερα. Αυτές τις συναρπαστικές ιστορίες αξίζει να τις γνωρίζουμε.

To In Vogue: The 90s παίζει στην Ελλάδα στο Disney+