Ας πάρουμε τα δεδομένα που γνωρίζαμε πριν από την πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου Η Κατάρα της Τζέλας Δέλτα από τον Alpha. Η υπογραφή των συγγραφικού διδύμου, Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου ήταν η εγγύηση πως το τηλεοπτικό αποτέλεσμα θα ξεπερνούσε τουλάχιστον τον μέσο όρο. Πώς ξαφνικά έγινε ζητούμενο να πιάνει μια σειρά τον μέσο όρο; Η έλλειψη καλών χιουμοριστικών σίριαλ τα τελευταία χρόνια δεν είναι απλά εμφανής, αλλά υπογραμμίζεται σε κάθε καλοκαιρινή επανάληψη σειρών που αγαπήθηκαν. Ωστόσο, καμία πρόσφατη χιουμοριστική σειρά -της τελευταίας 5ετίας, δεν βρίσκει θέση στις επαναλήψεις των καναλιών. Τυχαίο; Καθόλου!

Το 20,2% (23,6% στα νεανικά κοινά) που σημείωσε στην πρεμιέρα του διπλού επεισοδίου, άλλωστε, φανερώνει την προσμονή του κοινού, φέρνοντας την «Κατάρα της Τζέλας Δέλτα» πρώτο και με διαφορά.

Το «Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα» ξυπνά συνειρμούς από ένδοξες στιγμές του νεότερου Ελληνικού κινηματογράφου. Το συγγραφικό δίδυμο έχει τη δική του «κατάρα», αφού κάθε έργο του γεννά υψηλές προσδοκίες από το κοινό. Παρόλα αυτά, δεν περιμέναμε κάποια high end κωμωδία, μακριά από το ύφος που μας έχει συνηθίσει το ντουέτο. Μόνο που τα δύο πρώτα επεισόδια έμοιαζαν με συρραφή πλάνων, σκηνών και υπο-ιστοριών από υλικό που δεν έπαιξαν στις προηγούμενες επιτυχίες τους.

«Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα» και το μέλλον

Τα βασικά θέματα του «Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα» , ο έρωτας δύο παιδιών από αντίπαλες οικογένειες, η βεντέτα που αναβιώνει, ο κυνικός ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου και μαφιόζος με την ελαφρόμυαλη οικογένεια μοιάζουν «χιλιοτραγουδισμένα» πλέον.

Οι υπερβολικές ερμηνείες φυσικά και υπηρετούν το είδος της φάρσας, τη διακωμώδηση των παλαιότερων σίριαλ που έχουμε δει παλαιότερα. Μόνο που δεν υπηρετούν στον βαθμό που θα έκαναν το σίριαλ επιτυχία -τουλάχιστον στα δύο πρώτα επεισόδια.

Προσθέτοντας και την «πολυφορεμένη» ντοπιολαλιά, το αποτέλεσμα γίνεται τόσο κουραστικά προβλεπόμενο που και τα επόμενα τέσσερα επεισόδια να χάσει κανείς, δεν θα έχει φύγει εκτός πλαισίου.

Δυστυχώς, τα κανάλια υποτιμούν συστηματικά το τηλεοπτικό κοινό, ακολουθώντας μόνιμα την πεπατημένη. Μοιάζει σαν να έχουν εξαιρέσει όλους εκείνους που παρακολουθούν Netflix και άλλα κανάλια με παραγωγές εξωτερικού, και απευθύνονται στο πιο λαϊκό κοινό. Υποτιμώντας κι εκείνο.

Φυσικά και υπάρχουν οι πολύ καλές στιγμές στο «Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα» , η αύρα του συγγραφικού διδύμου είναι πάντοτε εκεί, οι ερμηνείες του πολυπληθούς καστ. Και φυσικά δεν θα πάψουμε να ελπίζουμε πως σταδιακά, οι ιστορίες θα αρχίσουν να κυλάνε με ανατροπές. Δεν χάνουμε την πίστη μας σε ένα δίδυμο που μας έκανε να γελάμε επί δεκαετίες και τις ατάκες τους χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα.