Το να είσαι ηθοποιός εμπεριέχει το να αποδέχεσαι την κριτική. Καλή ή κακή. Εκτίθεσαι στο κοινό και αυτό σε κατατάσσει. Δικαίως ή αδίκως, με τι κριτήρια, αυτό είναι μια διαφορετική, παράλληλη συζήτηση. Σημασία έχει πως όλο αυτό, ως διαδικασία και πραγματικότητα, συνιστά μέρος του job description. Συμβαίνει αυτό με τους συντελεστές του Αρχελάου 5 εν προκειμένω; Και ναι, και όχι.
Θα το θέταμε κομψά αν λέγαμε απλώς ότι υπήρξαν πολλοί που δεν εκτίμησαν τα όσα είδαν μέχρι στιγμής από τη νέα κωμική σειρά της ΕΡΤ. Θα ήταν μάλλον πιο περιγραφικό να πούμε πως έπεσε πολύ «κράξιμο», αλλά θα το αποφύγουμε. Δεν υπάρχει λόγος.
Κι ύστερα, είναι κατανοητό και ανθρώπινο πως αυτό πικραίνει τους συντελεστές. Κανείς δεν θέλει να ακούει άσχημα λόγια για τη δουλειά του, ειδικά όταν κοπιάζει σκληρά για να βγάλει ένα αποτέλεσμα. Σε μια προσπάθεια ίσως να ξορκίσουν το κακό, σίγουρα θέλοντας να δείξουν πως δεν επηρεάζονται και δεν πέφτει η ψυχολογία τους, οι άνθρωποι του Αρχελάου 5 σκαρφίστηκαν το εξής: Μέσα από το λογαριασμό στο Instagram του Παναγιώτη Μαρκεζίνη, ενός δηλαδή εκ των δημιουργών της σειράς, βλέπουμε τους ηθοποιούς να διαβάζουν επιλεγμένα εις βάρος τους διαδικτυακά μηνύματα και να προσπαθούν να τα αποδομήσουν με χιουμοριστικό ή ανάλαφρο τρόπο.
Η Εβελίνα Παπούλια ουρλιάζει για να δείξει πως… δεν ουρλιάζει, ο Γιάννης Στάνκογλου κάνει και καλά «τσαμπουκά» ως αντίδραση σε σχόλιο περί «ματσίλας», η Άλκηστις Ζιρώ διαβάζει ένα(ν) ΨΕΚ, η Ναταλία Δραγούμη απαντάει στα περί «υπερεκτιμημένου MILF» λέγοντας πως «είναι 8 η ώρα και έχω λάβει 10 “ντικ πικ”, άκου υπερεκτιμημένη…».
Δες τα βίντεο που οι ηθοποιοί του «Αρχελάου 5» απαντούν σε “hate comments”
Αρχελάου 5: Σε αναζήτηση του χαμένου χρόνου
Όλα αυτά έχουν τη φάση τους. Θέλει και χαβαλέ για να την παλέψουμε, γενικώς και ειδικώς. Υπό μια έννοια, καταλαβαίνουμε και γιατί το κάνουν. Έχουμε μια κάποια μακρινή συγγένεια ως επαγγέλματα. Και το να γράφεις σε site, κάτι σαν να είσαι ηθοποιός είναι. Εκτίθεσαι στο κοινό. Ορισμένα από τα μηνύματα μίσους που διαβάζεις στα social media για θέματά σου, θα έπρεπε να σε κάνουν να αλλάξεις χώρα αν τα έπαιρνες στα σοβαρά – κάποια στιγμή απλώς αποδέχεσαι πως υπάρχουν πολλοί πειραγμένοι εκεί έξω και πας παρακάτω.
Οι άνθρωποι της Αρχελάου 5 ωστόσο, σπαταλάνε χρόνο και ενέργεια για να απαντήσουν στην κριτική που δεν τους αρέσει. Ακόμα κι αν αυτή έχει τεθεί με εύσχημο τρόπο, χωρίς μπινελίκια και τα συναφή. Δεν είναι δηλαδή ακριβώς “hate comments” όπως τα χαρακτηρίζουν.
Αν ήμασταν στη θέση τους, πιο πολύ θα ανησυχούσαμε για τα νούμερα τηλεθέασης που καταπώς οι μετρήσεις δείχνουν, έχουν πάρει την κατιούσα, ειδικά στο λεγόμενο δυναμικό κοινό. Δεν είναι πάντα στραβός ο γιαλός. Μερικές φορές είμαστε εμείς που στραβά αρμενίζουμε. Η αυτοκριτική συμπληρώνει την κριτική, πρέπει έστω.
Το Αρχελάου 5 είναι μία σειρά που μόλις ξεκίνησε τη διαδρομή της. Αξιολογείται και θα αξιολογηθεί όπως όλα τα τηλεοπτικά προϊόντα. Μπορεί στην πορεία να βρει ρυθμό και πατήματα, να βελτιωθεί – μακάρι, χρειαζόμαστε καλές κωμωδίες. Καλό είναι να έχεις τη γνώμη σου, να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και τη δουλειά σου. Μόνο που παράλληλα πρέπει και να αφουγκράζεσαι το feedback από το κοινό χωρίς να εμμένεις αποσπασματικά σε κάποιες αντιδράσεις.