Το Joker: Folie à Deux, το σίκουελ του Τζόκερ του 2019 του Τοντ Φίλιπς μόλις έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας — αποσπώντας ένα παρατεταμένο, 12,5 λεπτών, standing ovation. Το κοινό χειροκρότησε, ζητωκραυγές ακούστηκαν, για όλους τους συντελεστές, αλλά κυρίως για τα δύο τα αστέρια της ταινίας, τη Λέιντι Γκάγκα και τον Χόακιν Φοίνιξ.

Το Tζόκερ 2 επιβεβαιώθηκε επίσημα τον Ιούνιο του 2022, μετά την επιτυχία της πρωτότυπης ταινίας του Φίλιπς που είδε τον Χόακιν Φοίνιξ να παίρνει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ήταν υποψήφια για 11 βραβεία Όσκαρ συνολικά και κέρδισε επίσης το βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής.

Το Τζόκερ 2 μόλις θάφτηκε από τους κριτικούς

To Τζόκερ 2 δεν…

Όσο οι θεατές ήταν ακόμη όρθιοι αποθεώνοντας, οι κριτικοί έτρεχαν να πιάσουν το πληκτρολόγιό τους. Μόνο που δεν ήταν τόσο αποθεωτικοί.

Joker: Folie à Deux: «Ένα θλιβερός, καταθλιπτικός, περιττός μόχθος» είναι ο τίτλος που βάζει ο Νίκολας Μπάρμπερ στο άρθρο του στο BBC.

«(Ο Φίλιπς) Έχει αφιερώσει το sequel του στο μήνυμα ότι ο Φλεκ είναι ένας τρελός, εγωκεντρικός κλόουν που απογοητεύει τους πάντες γύρω του. Είναι ένα τίποτα. Ανάλογα με το πώς το βλέπεις, αυτή η άσκηση απομυθοποίησής του είναι είτε τολμηρή είτε εκνευριστικά αυτάρεσκη, αλλά σίγουρα δεν είναι πολύ διασκεδαστική. Ο Φίλιπς φαίνεται να λέει ότι αν γοητεύτηκες από τη Μεσσιανικό προφίλ του Φλεκ, τότε ο αστείος είσαι εσύ», βαθμολογώντας το Τζόκερ 2 με δύο αστέρια.

«Υπάρχει μια πραγματική σπίθα στην πρώτη απρόσμενη συνάντηση του Τζόκερ με τη Χάρλεϊ», γράφει ο Πίτερ Μπρόντσοου του The Guardian. «Αλλά η ταινία τελικά αποδεικνύεται ότι είναι καταπιεστική, κλειστοφοβική και επαναλαμβανόμενα ακινητοποιημένη σε εκείνη την παράξενα εξωπραγματική φυλακή του σύμπαντος του Γκόθαμ με τον Φοίνιξ και τη Γκάγκα να κρατούνται χωριστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα – και η ερμηνεία του ίδιου του Φοίνιξ είναι τόσο μοναδική όσο στην προηγούμενη».

Στην κριτική του για το The Wrap, ο Γουίλιαμ Μπιμπιάνι γράφει ότι ο Φοίνιξ «είναι απίστευτα ταλαντούχος και φέρνει νέες ιδέες στον Άρθουρ Φλεκ, ο οποίος Φλεκ δεν φαινόταν να αντιλαμβανόταν μέχρι τώρα».

«Ταίριαξε με τη Λέιντι Γκάγκα, της οποίας η ερμηνεία ως Χάρλεϊ Κουίν έρχεται σε αντίθεση με σχεδόν κάθε άλλη ερμηνεία», προσθέτει ο Μπιμπιάνι στην κριτική του για το Τζόκερ 2.

Ο Ντέιβιντ Ρούνεϊ του Hollywood Reporter έγραψε στην κριτική του ότι το Folie à Deux «πιθανότατα θα αγκαλιαστεί ή θα απορριφθεί για κάποιους συγκεκριμένους λόγους», άλλωστε το κοινό είτε αγάπησε είτε μίσησε και το πρωτότυπο του 2019. «Μπλοκάροντας τον Τζόκερ από τη μανιακή διάδοση του χάους στους δρόμους της Γκόθαμ Σίτι, η ταινία τον εξουδετερώνει», γράφει ο Ρούνεϊ. «Για να μην κάνουμε spoiler, αλλά ακόμα περισσότερο και από τους προκατόχους της, το sequel μειώνει τον “κακό” σε ένα κούφιο προϊόν παιδικού τραύματος και ψυχικής ασθένειας. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λίγα πράγματα που δεν μάθαμε την τελευταία φορά».

Ο Ντέιβιντ Έρλιχ του IndieWire έγραψε στην αρνητική κριτική του για το Joker 2 ότι ο Φίλιπς έκανε μια «εξοντωτικά —ίσως και εσκεμμένα— βαρετή συνέχεια που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην σε διασκεδάζει», και επέκρινε ιδιαίτερα τη χρήση της Γκάγκα από τον σκηνοθέτη. «Η απόφαση του Φίλιπς να ρίξει μια σούπερ σταρ σε έναν ρόλο που φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσει τόσο τα υπέρτατα ταλέντα της ως τραγουδίστρια όσο και την ολοζώντανη παρουσία της στην οθόνη ως ηθοποιός, απλά για να μπορεί να την καθίσει στο βάθος μιας δικαστικής αίθουσας -όταν δεν της κόβει σκηνές μιούζικαλ, είναι πολύ πιο εγκληματικό από οτιδήποτε κάνει ο Άρθουρ Φλεκ σε αυτή την ταινία», έγραψε.