Το ERTFLIX μας έχει κακομάθει και δεν υπάρχουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες για τις οποίες μπορούμε να υποστηρίξουμε το ίδιο. Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας είναι μια από τις τελευταίες προσθήκες στη βιβλιοθήκη του, για την οποία μπορεί να καμαρώνει.

Και δεν είναι μόνο τα 9 Όσκαρ και τα 11 BAFTA που απέσπασε η ταινία. Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις…

ERTFLIX: Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας, Σύνοψη

Πεκίνο, 1908. Ένα αγόρι τριών ετών αρπάζεται από τη μητέρα του και μεταφέρεται μέσα στη νύχτα στην Απαγορευμένη Πόλη, στην καρδιά της αρχαίας Κίνας. Το όνομά του είναι Που Γι. Μερικές μέρες αργότερα, στέφεται αυτοκράτορας και γίνεται «Ο Άρχοντας των 10 Χιλιάδων Ετών», «Ο Γιος των Ουρανών», εξουσιαστής σχεδόν του μισού πληθυσμού της Γης.

Το 1924 τον εξορίζουν και από τότε αρχίζει να αναζητεί τη χαμένη του ταυτότητα. Μέσα από τις συμπληγάδες της Ιστορίας, την εξορία, τη φυλακή, τη φαντασίωση και τη σκληρή πραγματικότητα, ο Που Γι καταλήγει στο τέλος της ζωής του κηπουρός στους Βοτανικούς Κήπους του Πεκίνου, πιο ελεύθερος από ποτέ, ίσως η μοναδική φορά που εκπλήρωσε το ρόλο που κλήθηκε να παίξει ως αυτοκράτορας. Έγινε παράδειγμα για τους συνανθρώπους του, μόνο σαν πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Πέθανε το 1967.

Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας, οι στιγμές

Τι μπορεί να κάνει το έπος ενός auteur του διαμετρήματος του Μπερνάντο Μπερτολούτσι ξεχωριστό, σε μια ταινία – κόσμημα που εξασφάλισε το ERTFlix; Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τη σημασία της πλοκής, τα πλάνα του Ιταλού σκηνοθέτη μέσα από την Απαγορευμένη Πόλη είναι τόσο εμβληματικά, που από μόνα τους υποδηλώνουν το σπουδαίο διακύβευμα της ταινίας: Ένα τρίχρονο παιδί ανεβαίνει σε μια από τις πιο ισχυρές θέσεις του πλανήτη.

Ζει στην Απαγορευμένη Πόλη των 9.999 δωματίων (μόνο ο Παράδεισος μπορεί να έχει 10.000 δωμάτια πίστευαν οι Κινέζοι) που εκτείνονται σε ένα μεσαιωνικό συγκρότημα κτιρίων που καλύπτει περίπου 250 στρέμματα και είναι περικυκλωμένη από ένα τεράστιο τείχος.

Αν κανείς περιέγραφε την κατοικία του αυτοκράτορα ως ένα «χρυσό κλουβί» δεν θα ήταν καθόλου τρελός. Κι εδώ ακριβώς έρχεται μια ακόμη διαφοροποίηση, πέρα από την αισθητική του Μπερτολούτσι: Ο ήρωας ενός έπους είναι συνήθως ένας άνθρωπος που υπερβαίνει τα ανθρώπινα όρια. Ο τρίχρονος ήρωας του Μπερτολούτσι, κάνοντας ποδήλατο, δεν μπορεί να περάσει το τείχος της πόλης του -σε μια σκηνή μόνο περιγράφει την περίεργη συνθήκη του ήρωα που βρίσκεται στο κέντρο του κινηματογραφικού του φακού.

Ο πρωταγωνιστής, ο Που Γι, μεγαλώνει στον φακό του auteur και όλες οι εξελίξεις στην Κίνα και στον κόσμο διαμορφώνουν την εξέλιξή του. Γίνεται αυτοκράτορας, πιόνι, γαμπρός, ταπεινός πολίτης της χώρας του. Μια ελεγεία για τον άνθρωπο, την έννοια της ελευθερίας που δεν είναι πάντοτε εκεί που την περιμένεις, το νόημα της ζωής, υποκειμενικό και τόσο εύκολα κρινόμενο, όταν δεν αφορά τον εαυτό μας και τις επιλογές μας.

Οι τεράστιες λεπτομέρειες μιας γιγαντιαίας παραγωγής

Το “Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας” ήταν το πρώτο «Δυτικό» φιλμ που γυρίστηκε στην Κίνα και για την Κίνα, με πλήρη συνεργασία της κινεζικής κυβέρνησης από το 1949.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τεράστιας σκηνής της στέψης στην Απαγορευμένη Πόλη, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ βρισκόταν στο Πεκίνο για κρατική επίσκεψη. Οι Κινεζικές Αρχές αποφάσισαν, όμως, να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή της ταινίας και ως εκ τούτου η Ελισάβετ δεν μπόρεσε να επισκεφθεί την Απαγορευμένη Πόλη.

Για τις ανάγκες της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν 19.000 βοηθητικοί ηθοποιοί.

Επειδή δεν επιτρέπονταν ιδιωτικά αυτοκίνητα, ακόμη και ο Peter O’Toole περιορίστηκε στη χρήση ποδηλάτου για προσωπική μεταφορά.

Ο κομμωτής, Τζιανκάρλο Ντε Λεονάρντις, εισήγαγε περίπου έναν τόνο ανθρώπινης τρίχας για να φτιάξει τις περίτεχνες περούκες που απαιτούνται. Για τις σκηνές της στέψης, το προσωπικό του ξόδεψε 10 ημέρες εκπαιδεύοντας 50 Κινέζους για να βάζουν περούκες και κοτσίδες σε 2.000 βοηθητικούς ηθοποιούς σε λιγότερο από δύο ώρες.

Ένας Ιταλός σεφ επιστρατεύτηκε για να μαγειρέψει για το διεθνές καστ. Έφερε μαζί του 22.000 μπουκάλια ιταλικό μεταλλικό νερό, 200 κιλά ιταλικό καφέ, 946 γαλόνια ελαιόλαδο και δύο τόνους ζυμαρικά.

Οι Κινεζικές Αρχές έδωσαν άδεια 6 μηνών για τα γυρίσματα στην Απαγορευμένη Πόλη