Το Poor Things, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου, κέρδισε το Grand Prix της FIPRESCI αφού επιλέχθηκε ως Η Ταινία του 2024 από τα μέλη της FIPRESCI, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 791 κριτικοί κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι επέλεξαν αυτή τη βρετανική παραγωγή ανάμεσα σε όλες τις ταινίες που έκαναν πρεμιέρα μετά την 1η Ιουλίου 2023.

Το Poor Things επικράτησε των τεσσάρων φιναλιστ: Το Do not Expect Too Much from The End of the World (Nu astepta prea mult de la sfârsitul lumii) του Radu Jade, το Evil Does Not Exist (Aku Wa Sonzai Shinai) του Ryusuke Hamaguchi, το All of Us Strangers, του Andrew Haigh και το (The Seed of the Sacred Fig Daney anjir maabed) του Mohamad Rasoulof.

Το Poor Things έκανε την πρεμιέρα του το 2023 στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου απέσπασε το Χρυσό Λέοντα Καλύτερης Ταινίας. Το βραβείο σηματοδότησε την έναρξη μιας λαμπρής διεθνούς πορείας, συμπεριλαμβανομένων δύο Χρυσών Σφαίρων και πέντε BAFTA, επιπλέον έντεκα υποψηφιοτήτων και τεσσάρων βραβείων στα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Πρωταγωνιστικού Γυναικείου Ρόλου για την Emma Stone.

Το Grand Prix FIPRESCI θα παρουσιαστεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο εναρκτήριο γκαλά του 72ου Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. To Poor Things θα προβληθεί την ίδια μέρα.

Από τη δημιουργία του το 1999, το Grand Prix FIPRESCI έχει πάει σε εξαιρετικούς κινηματογραφιστές όπως οι Maren Ade, Pedro Almodóvar, Paul Thomas Anderson, Alfonso Cuarón, Jean-Luc Godard, Ryusuke Hamaguchi, Michael Haneke, Aki Kaurismäki, Richard Linklater, Terrence George Malick, Miller, Cristian Mungiu και Chloé Zhao.

Poor Things, Ένας θρίαμβος

Η πορεία του Poor Things είναι θριαμβική από την ημέρα της πρώτης προβολής στο Φεστιβάλ της Βενετίας όπου και κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα. Συνολικά η ταινία έχει 409 υποψηφιότητες και 115 βραβεία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Γιώργος Λάνθιμος έχει αποσπάσει συνολικά στην καριέρα του 68 βραβεία, 183 υποψηφιότητες, οι πέντε από αυτές οσκαρικές.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιτυχίας, ενδεικτικά αναφέρουμε πως Ο Τιτανικός είχε 126 Νίκες και 83 Υποψηφιότητες, το Forest Gamp 51 βραβεία και 74 υποψηφιότητες, η Λίστα του Σίντλερ 91 βραβεία και 49 υποψηφιότητες.