Από τις πιο feel good ταινίες ever. Η ζεστασιά του οικείου, η αγκαλιά του αγαπημένου. Να μία εξαιρετική ιδέα αν σου ‘ρθει κέφι για σινεμά και αναρωτιέσαι «τι να δω απόψε» – κυκλοφορεί γαρ σε επανέκδοση. Το The Shawshank Redemption (Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ) συνιστά διαχρονικά classy επιλογή. Παράλληλα μια διάψευση για αυτό περί της αρχής που είναι το ήμισυ του παντός…
Η ταινία, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1994, πέρασε μάλλον απαρατήρητη κι ας προτάθηκε για 7 Όσκαρ. Είχε την ατυχία να συμπέσει στις αίθουσες με το Pulp Fiction και το Forrest Gump – όλοι εκεί πηγαίνανε. Ο σκηνοθέτης Φρανκ Ντάραμποντ γκρίνιαζε πως του έκαναν ζημιά οι παραγωγοί επειδή του είχαν αφαιρέσει από τον τίτλο το original του βιβλίου του Στίβεν Κινγκ, “Rita Hayworth and the Shawshank Redemption”. No Rita no party, κοντολογίς.
Κάτι παρόμοιο είχε υποστηρίξει ο Μόργκαν Φρίμαν. Ο ένας εκ των δύο λαμπερών πρωταγωνιστών του καστ, μαζί με τον Τιμ Ρόμπινς, αν και εκείνη την εποχή δεν ήταν ακόμα τα τοπ ονόματα που ξέρουμε σήμερα. Είχε πει συγκεκριμένα πως ο κόσμος δεν θυμόταν πως λεγόταν η ταινία που είχε δει, και έτσι ενώ του άρεσε, δεν μπορούσε να την προτείνει. Άλλες εποχές, παλαιολιθικές.
«Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ»: Τι άλλαξε όλη την αφήγηση
Όλα αυτά θα ‘χαν μείνει μια ιστορία που δεν θα την θυμόταν κανείς, ή σχεδόν, αν δεν είχε πάρει μια δεύτερη ζωή μέσα από τις ενοικιάσεις βίντεο και κυρίως, αν δεν είχε εμφανιστεί το μαγικό, θαυμάσιο πράγμα που λέγεται IMDb. Η μεγαλύτερη διαδικτυακή βάση δεδομένων για ταινίες και σειρές. Δεν είναι «δια πάσα νόσον», αλλά είναι ό,τι πιο κοντά έχουμε σε δημοκρατική ανάδειξη μιας κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής δουλειάς. Οι κριτικοί το απεχθάνονται, όμως είναι ένα εργαλείο που δεν πρέπει να αγνοείται, εκ των πραγμάτων. Φωνή λαού…
Μέσα λοιπόν από εκεί, μέσα από το ίδιο το κοινό δηλαδή, η ταινία πήρε όλα όσα είχε στερηθεί. Και ακόμη περισσότερα, πέρα από κάθε φαντασία. Εδώ και πολλά χρόνια, το Shawshank Redemption είναι το ακλόνητο Νο1 στο IMDb. Ναι, πάνω από οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς κινηματογραφικά. Με βαθμολογία 9,3. Το εύλογο ερώτημα είναι το εξής: Μα είναι πραγματικά αυτή η καλύτερη ταινία όλων των εποχών; Όχι, νέτα σκέτα. Από την άλλη, δεν θα βρεις και πολλούς που να μην τους αρέσει…
Αγάπα κάποιον με τα ελαττώματά του, δεν λέμε; Ε, αυτό ισχύει στο απόλυτο σε αυτήν την περίπτωση. Τεχνικά, σκηνοθετικά, σεναριακά, από όποια άποψη θες, υπάρχουν πολλές και πολύ καλύτερες ταινίες. Αυτό ωστόσο που σου γεννά μέσα σου στο The Shawshank Redemption, συνολικά και ξεχωριστά, δεν το συναντάς πουθενά αλλού ως μείγμα. Με αποτέλεσμα να είσαι πρόθυμος να παραβλέψεις τις όποιες αστοχίες, ευκολίες. Και φοβερό πράγμα, αυτό ισχύει όσες φορές και να το δεις.
«Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ»: Η… καραμπόλα και όχι μόνο
Είναι ένα φιλμ που γίνεται εύκολα κατανοητό στο ευρύ κοινό, μιλάει για δύσκολα θέματα με ευαισθησία, με καλαισθησία. Η ζωή είναι συχνά άδικη και ένας αθώος μπαίνει στη φυλακή. Αλλά τελικά και με τα πολλά, ο επιμένων νικά, το φως νικά το σκοτάδι, σκάβοντας κοτζάμ τούνελ με ένα σφυράκι ακόμα κι ας του πήρε 20 χρόνια. Στο φινάλε, η φιλία αποθεώνεται ως το υπέρτατο αγαθό και οι κακοί τιμωρούνται για την… κακία τους.
Από την πρώτη στιγμή που το IMDb άρχισε να οργανώνεται, να γίνεται διαδικτυακό φαινόμενο, το The Shawshank Redemption ήταν ψηλά στη βαθμολογία, στην κατάταξη. Ο θρύλος λέει πως το 2008 έγινε το οπαδικό σκηνικό που μέσω καραμπόλας του χάρισε την πρωτιά. Τι συνέβη τότε; Οι φαν του Dark Knight μπήκαν μαζικά για να ψηφίσουν στο IMDb. Δεν αρκέστηκαν όμως στο να βάλουν 10άρι στο δικό τους «πουλέν». Ταυτόχρονα άρχισαν να χαντακώνουν μαζικά τον Νονό, ως τότε το Νο1 της βάσης, για να τον ρίξουν από την κορυφή. Το πήραν χαμπάρι οι απέναντι, οι οπαδοί δηλαδή της ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα, και απάντησαν με το ίδιο νόμισμα.
Στην τελική έκαναν ζημιά ο ένας στον άλλο. Προς όφελος του The Shawshank Redemption. Που ανέβηκε στην πρώτη θέση και δεν έπεσε ποτέ ξανά από εκεί. Φτιάχνοντας τη φήμη του καλύτερου έγινε στην πορεία των ετών κάτι σαν θεσμός. Αλήθεια ή ψέματα, ο κόσμος έχει ανάγκη να το βλέπει τόσο ψηλά. Γιατί του μιλάει για πράγματα που μπορεί να καταλάβει, να ταυτιστεί. Γιατί μας κάνει να νιώθουμε καλά και αυτό είναι πολύ σπουδαίο πράγμα. Κι αν ψήνεσαι απόψε για σινεμά, έχεις την ευκαιρία να το αισθανθείς (ξανά).