Κάπως έτσι πάει. Κάποιος, κάπως, σε ξυπνάει: «Είδες τι έβαλε το Ertflix;». Κάτι σκιρτάει μέσα σου κι αυτό είναι. Ανταποκρίνεσαι, μαθαίνεις, ευχαριστείς τελικά που σου άνοιξαν τα μάτια. Ταινίες όπως το Madre (Εξαφανισμένος) είναι αυτό το κάτι παραπάνω που αναζητάς όταν ψάχνεις κάτι «καλό στην τηλεόραση» καταπώς το λέγανε παλιά.

Και μόνο το όνομα του σκηνοθέτη, του Ροδρίγκο Σορογκογιέν, θα αρκούσε πάντως για να στρέψει κανείς το βλέμμα του. Ο Έκπτωτος ήταν μια φοβερή δουλειά, ένα εθιστικό πολιτικό θρίλερ με ταχύτητα action movie – αν έχεις CINOBO, μην το χάσεις. Στο Madre ο βιρτουόζος Ισπανός το πάει σε εντελώς άλλο πλαίσιο, πάντα όμως σε φουλ δημιουργικό και ιντριγκαδόρικο ύφος.

Madre Ertflix

Τι μέρους του λόγου είναι το Madre στο Ertflix

Έχουμε να κάνουμε με μια μικρού μήκους ταινία που… μεγάλωσε. Ήταν μάλιστα και υποψήφια για Όσκαρ το 2017 στην κατηγορία. Το υλικό που προϋπήρχε, που δείχνει μια μητέρα από τη Μαδρίτη (Ελένα) να παθαίνει πανικό όταν ο 6χρονος γιος της την παίρνει τηλέφωνο για να της πει πως ο πατέρας του τον εγκατάλειψε σε μια παραλία στη μέση του πουθενά και πως τον κυνηγάει ένας άγνωστος άνδρας, χρησιμοποιείται εδώ ως ο πρόλογος διάρκειας 17 λεπτών για τη συνέχεια της ιστορίας. «Τρέξε», ακούμε την κραυγή της μάνας, ενώ το κινητό σβήνει από μπαταρία…

Στο «τώρα», 10 χρόνια μετά, βλέπουμε τη μητέρα να έχει μετακομίσει στη Γαλλία, στα σύνορα με την Ισπανία, προκειμένου να είναι κοντά στην ακτή που χάθηκε το παιδί της. Για να προσπαθήσει επίσης να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή της. Δουλεύει σε ένα εστιατόριο. Το τραύμα δεν έχει μπορέσει να το ξεπεράσει, η απώλεια διαλύει ακόμα το «μέσα» της. Και ξάφνου, γνωρίζει έναν έφηβο που της θυμίζει έντονα το χαμένο της γιο. Κι όλα αλλάζουν. Με πολλούς περισσότερους του ενός τρόπους, αναπάντεχα και με διάφορες αναγνώσεις.

Madre Ertflix
Madre / Ertflix

Πλάνα, εικόνες και νοήματα που θα σε ακολουθούν για καιρό

Ο Ροδρίγκο Σορογκογιέν επιβεβαιώνει πως ξέρει να φτιάχνει καλές ταινίες. Πως έχει την ικανότητα να αντλεί το μέγιστο από τους ηθοποιούς του, να φτιάχνει πλάνα που μένουν στο μυαλό και μιλάνε στη ψυχή του θεατή. Με απολύτως φυσικό τρόπο, καταφέρνει να σου περνάει όλους τους συμβολισμούς, τον άηχο σχολιασμό του για τις σχέσεις των ηρώων επί της οθόνης. Χωρίς να γίνεται ποτέ κουραστικός ή αργός, ούτε μελό. Η ιστορία ρέει χωρίς «κοιλιές», με μαεστρία, οικονομία και βάθος.

Δεν είσαι σίγουρος τι θα συμβεί μετά, γιατί. Υπάρχει ένα ασαφές περίγραμμα που όμως ειναι και το πιο δυνατό κομμάτι αν το καλοσκεφτούμε, καθώς το ενδιαφέρον μένει αμείωτο, ενώ χίλιες σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου σχετικά με τι σημαίνουν, πώς μεταφράζονται και πού θα οδηγήσουν όλα όσα βλέπεις.

Αν λοιπόν ψάχνεις κάτι καλό να δεις αυτήν την καλοκαιρινή βραδιά, αν αναζητάς κάτι πέρα από το «να περάσει η ώρα», το Ertflix έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Το Madre – που παρεμπιπτόντως θα έπρεπε ίσως να μείνει στη μετάφραση Μητέρα στα ελληνικά, το Εξαφανισμένος σε παραπέμπει και σε άλλα μονοπάτια – είναι το κλικ σου, η επιλογή σου.

* Μπες ΕΔΩ για να δεις το Madre στο Ertflix