Κάτι σαν την αρχόντισσα και τον αλήτη; Την κυρία και τον (όχι) πρωτάρη; ΟΚ, δεν είναι ακριβώς έτσι, το μοτίβο θέλουμε να δώσουμε, να περιγράψουμε. Για να καταλάβεις με τη μία τι μέρους του λόγου είναι αυτό το Η Φύση του Έρωτα (The Nature of Love), η ταινία δηλαδή που ξεχωρίζει από τις επιλογές που προστέθηκαν στη λίστα μας για κινηματογραφική έξοδο, από σήμερα (18/7).

Δεν είναι η πιο πρωτότυπη ιστορία που άκουσες ποτέ. Μακριά από αυτό. Η πλοκή ξετυλίγεται γύρω από την παθιασμένη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια παντρεμένη καθηγήτρια φιλοσοφίας από το Μόντρεαλ και τον εργολάβο που αναλαμβάνει την ανακαίνιση του εξοχικού της στο Κεμπέκ. Ναι, παράνομος και αν είναι ο έρωτας τους…

Όμως παρότι ως θέμα η απιστία είναι χιλιοπαιγμένο, τελικά πάντα υπάρχει τρόπος να δοθεί κάπως αλλιώς, να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Έχει να κάνει προφανώς με τη σκηνοθετική ματιά, με τα σεναριακά ευρήματα και αυτά βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο στην προκειμένη περίπτωση.

Πάμε σινεμά για την ταινία που θα μιλήσει απευθείας στην καρδούλα σου

Η Φύση του Έρωτα: Μια ταινία που τα λέει ωραία, τα λέει με πάθος

Η Μόνια Τσόκρι το πάλεψε όσο δεν πάει στο δημιουργικό κομμάτι και κατά κάποιο τρόπο κατάφερε να βγάλει από τη μύγα ξύγκι. Εντάξει, δεν είναι και η πιο εύηχη έκφραση για να της πούμε «μπράβο», όμως το νόημα βγαίνει κι έτσι. Έβαλε μπροστά και αυτό το cool στοιχείο που συχνά προκύπτει από καναδέζικα φιλμ και όλο αυτό λειτούργησε μια χαρά.

Το H Φύση του Έρωτα έχει πολύ συναίσθημα, έχει και πλάκα. Μας υπενθυμίζει ηχηρά πως ο έλεγχος είναι κάτι που μπορεί να χαθεί ανά πάσα στιγμή ακόμα και από τους πιο «προγραμματισμένους» τύπους εκεί έξω. Οι ταινίες έχουν αυτή τη δύναμη, να συνοψίζουν σε λίγο χρόνο (112 λεπτά στη συγκεκριμένη περίπτωση) νοήματα, διδαχές και καταστάσεις που στο real life μπορεί να πάρουν μήνες.

Το ότι όλο αυτό δεν δίνεται βαρύγδουπα, το κάνει ακόμα πιο όμορφο στο σύνολο. Είναι «κάπως», το ξέρουμε, να προτείνουμε εν μέσω καύσωνα κάτι με… ζεστασιά στην προσέγγισή του, όμως είναι από τις περιπτώσεις που λειτουργεί καταπραϋντικά, δροσιστικά. Σου καλμάρει τη ψυχούλα με την ευχαρίστηση που μόνο θαρρείς οι καλές ταινίες μπορούν. Αν λοιπόν είσαι απόψε σε διάθεση για σινεμά και αισθηματική κομεντί που ξεφεύγει από τα βαρετά και συνηθισμένα, ιδού η επιλογή σου.