Φρέσκο, στον παλμό της σημερινής κοινωνίας, το The Bear χτύπησε νεύρο από την πρώτη του σεζόν. Έμοιαζε σαν να παίρνει τη σκυτάλη από το Ted Lasso (ειδικά την πρώτη σεζόν) και να εξετάζει με μια καθησυχαστική ελαφρότητα το άγριο εργασιακό περιβάλλον στην κουζίνα ενός παρακμιακού εστιατορίου γεμάτο με φαινομενικά outsiders-της-ζωής εργαζόμενους.

Από τη δεύτερη σεζόν, όμως, και έπειτα από την αναπάντεχα μαζική επιτυχία του, το The Bear άρχισε να σκάβει βαθύτερα στους χαρακτήρες, τις εξωτερικές και εσωτερικές διαδρομές των ηρώων του. Τα κοινωνικά σχόλια πλήθυναν, ο έρωτας εμφανίστηκε, οι ισορροπίες μετακινήθηκαν… Το The Bear δεν ήταν πια η ανάλαφρη σειρά της 1ης σεζόν. Η περίεργη δομή των επεισοδίων πότε προχωρούσε τις εξελίξεις σε πραγματικό χρόνο αστραπιαία και πότε βουτούσε στο προβληματικό παρελθόν των χαρακτήρων του.

Όπως είναι αναμενόμενο η τρίτη σεζόν του The Bear είχε θέσει τον πήχη ψηλά, αφήνοντας πολλά ζητήματα ανοικτά, ζητήματα που δημιουργήθηκαν στο τελευταίο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου: Θα είναι οριστικός ο διαφαινόμενος χωρισμός του Κάρμι (Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ) από την Κλαιρ, πώς θα κλιμακωθεί η σχέση της Νάταλι (Άμπι Έλιοτ) με την καταθλιπτική μητέρα της, Ντόνα (Τζέιμι Λι Κέρτις), θα νιώσει ασφάλεια η Σιντ (Άγιο Αντεμπίρι) δίπλα στον συνέταιρό της, Κάρμι;

Δυστυχώς, η πλοκή στην τρίτη σεζόν μοιάζει να κινείται τόσο αργά, σαν αυτοκίνητο στην παραλιακή το πρώτο Κυριακάτικο απόγευμα του Ιουλίου. Τα συνήθως πίσω-μπρος στο χρόνο είναι λιγότερο ουσιώδη, η οικογένεια Φακ -που επιβραδύνει κάθε πρόοδο είτε στην επιχείρηση, είτε στην πρόοδο της πλοκής, πληθαίνει, ενώ οι επαναλαμβανόμενοι, πολυχρησιμοποιημένοι «καβγάδες» γίνονται τετριμμένοι. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιους από τους διαλόγους, ιδίως εκείνους που εμπλέκουν πολλούς ήρωες ταυτόχρονα: Μοιάζουν σαν να συναντήθηκε ο κουρασμένος Ταραντίνο με τον ανέμπνευστο Άαρον Σόρκιν και είπαν να πιούν μια μπύρα παρέα γράφοντάς τους.

Ίσως τα δέκα επεισόδια του τρίτου κύκλου του The Bear να είναι υπερβολικά. Θα έμοιαζε πιο περιεκτικός αν τα επεισόδια ήταν επτά, όσα και το γεύμα που ετοίμαζε η Τζέιμι Λι Κέρτις στο επεισόδια «Ψάρια» της δεύτερης σεζόν. Σκεφτείτε μόνο πως το πρώτο επεισόδιο μοιάζει με ένα video clip από τη ζωή του Κάρμι και το πώς φτάσαμε στο παρόν. Δεν θυμάμαι να ακούγονται πάνω από πέντε ατάκες.

Παρόλα αυτά, εκείνα τα στοιχεία που έκαναν τη σειρά ξεχωριστή, υπάρχουν ακόμη. Μπορεί σε μικρότερες δόσεις, αλλά είναι εκεί. Οι γοητευτικά αυτοκαταστροφικοί ήρωες, η σκηνοθεσία που κάνει το δωμάτιο να ευωδιάζει από όσα μαγειρεύονται στην κουζίνα του The Bear, η ειλικρινής ματιά του δημιουργού στα εμπόδια που θα πρέπει να υπερκεράσουν οι ρομαντικοί αυτού του κόσμου για να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό τους. Όλα στη ζωή αφορούν την πτώση και την αναγέννηση. Κάπως έτσι, περιμένουμε και πάλι ανυπόμονα, έναν ακόμη κύκλο του The Bear.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον τρίτο κύκλο του The Bear στο Disney+.