Το 1997 η υπόθεση δολοφονίας ενός ανήλικου κοριτσιού, συγκλόνισε την κοινωνία του Καναδά. Οκτώ ημέρες μετά την εξαφάνισή της, η σορός της Reena Virk εντοπίστηκε τελικά στη γέφυρα Craigflower Bridge στο Saanich της Βρετανικής Κολομβίας. Με αυτή την ιστορία καταπιάνεται το Under The Bridge, στο Disney+, το οποίο έχω την εντύπωση πως δεν πήρε την προσοχή που του αξίζει. Μια σειρά με αρχή, μέση και τέλος, για μια υπόθεση που πρωταγωνιστές είναι έφηβα παιδιά, παραγκονισμένα από την κοινωνία. Πραγματικά δεν κατάλαβα πώς πέρασαν τα οκτώ επεισόδια, ήτοι 5 ώρες συνολικά. Αν μη τι άλλο, έδιωξε την πλήξη που ένιωθα ένα καλοκαιρινό βράδυ του Ιουνίου.

Μην μακρηγορώ, το Under The Bridge είναι βασισμένο στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο της αείμνηστης Rebecca Godfrey, που κυκλοφόρησε το 2005, μετά από έξι χρόνια ερευνών της υπόθεσης. Στην αφήγησή της, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το πριν και το μετά, διεισδύει τόσο στη δίκη για τη δολοφονία, όσο και στις ζωές των παιδιών που ευθύνονται για τον θάνατο της Virk. 

Under The Bridge

Την προσαρμογή του βιβλίου στην μικρή οθόνη, ανέλαβε η Quinn Shephard, η οποία ομολογουμένως έκανε εξαιρετική δουλειά για να μπορέσει το Under The Bridge να διαφοροποιηθεί από τα πολλά true crime που έχουμε δει, εστιάζοντας περισσότερο στη θλιβερή και τρομακτική πολυπλοκότητα της υπόθεσης και στο ανθρώπινο κόστος. 

Στο Under The Bridge, λοιπόν βλέπουμε την Rebecca Godfrey να την υποδύεται η υπέροχη Riley Keough, ως μια συγγραφέα που διεισδύει πολύ βαθιά στην υπόθεση. Φορτωμένη με ενοχές για τον θάνατο του αδερφού της, εμπλέκεται συναισθηματικά και επιδιώκει να σώσει ψυχικά ένα αγόρι, που ήταν ένας εκ των δύο παιδιών που δολοφόνησαν την Virk. Από την άλλη, έχουμε και την προσφάτως υποψήφια για Όσκαρ, Lily Gladstone, η οποία υποδύεται την Cam, μια αστυνομικό που όμως βρίσκει κοινά σημεία με την Reena Virk. Το πώς δηλαδή η 14χρονη εξοστρακίστηκε από τους κυρίως λευκούς συνομηλίκους της. Η Gladstone έχει μια τρομερή σοβαρότητα και ταυτόχρονα ένα τρυφερό βλέμμα, που αλήθεια, με έκανε να μη θέλω να πάρω τα μάτια μου από πάνω της. Τι ταλέντο έχει αυτή η γυναίκα.

Under The Bridge

Δεν θα αναλύσω περαιτέρω την υπόθεση του Under The Bridge, για να το δεις με ενδιαφέρον, ωστόσο θα αναφέρω πως εμβαθύνει στην ψυχή του εφηβικού εκφοβισμού, όχι ως κάποιου είδους γκροτέσκου, αλλά περισσότερο ως μια άλλη πτυχή της τραγωδίας. Η Reena Virk, την οποία υποδύεται η  Vritika Gupta, είχε κακές σχέσεις με την οικογένειά της και ήθελε απεγνωσμένα να ανήκει κάπου. Κι αυτό το βρήκε σε κορίτσια, αποκλεισμένα από τις ομοκοινωνικές φυλές των αγοριών συνομήλικων τους, που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βρίσκονται στο προσκήνιο. Ιδρύοντας μέχρι και δική τους συμμορία.

Under The Bridge

Όσο η σειρά εναλλάσσεται μεταξύ του πριν και του μετά από τον θάνατο της Reena, η Shephard εξερευνά τις αντικρουόμενες διαστάσεις κάθε παιδιού, προσπαθώντας να βρει το κίνητρο. Στην πραγματικότητα, όμως, ίσως είναι έγκλημα που δεν έχει καμία εξήγηση, πέρα από μία μπερδεμένη φρενίτιδα της εφηβείας, αλλά και της έλλειψης ελέγχου αυτών των παιδιών. Στην πραγματικότητα, το Under The Bridge είναι μια ζοφερή κοινωνιολογική περιπλάνηση, μια εξερεύνηση των συνθηκών που περιβάλλουν αυτό το έγκλημα.

Κλείνει, επίσης, το μάτι στο άδικο σύστημα, που αποδεικνύεται κάθε φορά πως κάνει τα πάντα χειρότερα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως η Reena Virk δεν είναι το μοναδικό θύμα. Αν, λοιπόν, το βράδυ το Σάββατο σε βρει σπίτι κι αν δεν έχεις στη λίστα σου κάποια σειρά ή ταινία, τότε μπες στο Disney+ και δες το Under The Brigde. Δεν θα χάσεις.

Το trailer του Under The Brigde: