Λένε πως αν δεν βρίσκεται κάποιος να πει και άσχημη κουβέντα για σένα, κάτι έχεις κάνει…. λάθος. Μπορεί να είναι και έτσι. Δεν είναι μόνο έτσι. Είναι αρκετά πιθανό να μην γίνεται να πουν κάτι άσχημο επειδή απλά δεν υπάρχει κάτι να σου προσάψουν. Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ υπήρξε μια τέτοια περίπτωση ως ηθοποιός, βασικά (ο) ορισμός. Και το Don’t Look Now (Μετά τα Μεσάνυχτα) που βρίσκουμε στο Ertflix αυτόν τον καιρό, συνιστά ένα εκλεκτό ντοκουμέντο περί τούτου.

Είναι αυτή η καλύτερη ταινία στην καριέρα ενός σπουδαίου, αριστοκρατικού σε όψη και κόψη, καλλιτέχνη που έφυγε χθες (20/6) από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών; Θα βρεις πολλούς που να το υποστηρίζουν σθεναρά. Σε αυτό το έργο γαρ, βλέπουμε την πλήρη «παλέτα» ενός ηθοποιού που είχε έναν απαράμιλλο τρόπο να γεμίζει την οθόνη, με φυσικότητα όσο και μεγαλοπρέπεια.  

Ειδικά σε ρόλους που έπρεπε να σηκώσει συγκεκριμένα βάρη, ηγεσίας ή θλίψης. Το να υποδυθείς κάτι τέτοιο δεν είναι ποτέ εύκολο. Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ όμως, το κατάφερνε περίφημα. Συναισθηματικά, διανοητικά, εκφραστικά.

Βάζουμε Ertflix για την ταινία που δείχνει ακριβώς γιατί ο Ντόναλντ Σάδερλαντ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ever

Dont Look Now: Τι θα δεις στο Ertflix

Στο Don’t Look Now, ένα μεταφυσικό και ψυχολογικό θρίλερ που κινείται στο θεϊκό κάδρο του all time classic, παίζει τον Τζον Μπάξτερ, έναν αρχιτέκτονα που χάνει το παιδί του και καλείται μετά, μαζί με τη σύζυγό του, να προσπαθήσουν να μαζέψουν τα συντρίμμια τους.

Η περίληψη που μας δίνει το Ertflix θα σε βοηθήσει να καταλάβεις περισσότερα για το τι μέρους του λόγου είναι το Don’t Look Now: «Μια κρύα, φωτεινή μέρα στην Αγγλία, ένα μικρό κορίτσι πνίγεται σε μια λίμνη. Είναι η κόρη του Τζον Μπάξτερ και της γυναίκας του Λάουρα.

Μουδιασμένη ακόμα από τη θλίψη, η Λάουρα συνοδεύει τον Τζον στη Βενετία, όπου ανακαινίζει μια εκκλησία, με την ελπίδα ότι οι διακοπές θα τη βοηθήσουν να συνέλθει από το σοκ του θανάτου της κόρης της.

Στη Βενετία, οι Μπάξτερ συναντούν δύο γριές αδελφές που ισχυρίζονται ότι έχουν μεντιουμιστική σχέση με το νεκρό κορίτσι. Ο σύζυγος περιφρονεί την ιδέα, αλλά βλέπει επανειλημμένα μια μικρή φιγούρα με κόκκινο παλτό σε σκιερά περάσματα στα κανάλια. Τότε την αντιμετωπίζει…».

Ανείπωτος πόνος, το βάρος του πένθους, η ελπίδα ακόμα και στα πιο περίεργα μονοπάτια, όλα αυτά σε χτυπούν με μεγάλη ένταση. Σε ταράζουν, συθέμελα σε μια ταινία που κάποτε οι Times ανέδειξαν ως 18η στη σειρά σε λίστα με τις 100 καλύτερες όλων των εποχών.

Βάζουμε Ertflix για την ταινία που δείχνει ακριβώς γιατί ο Ντόναλντ Σάδερλαντ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ever

Υπερβατικός και σαρωτικός, αυτό ήταν το best of του Ντόναλντ Σάδερλαντ

Το εύρος ερμηνείας του Σάδερλαντ είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Είναι αυτός που πρέπει να τραβήξει το πτώμα της κόρης του από τη λιμνούλα στην αρχή της ταινίας και αυτό που βλέπεις σε κάνει να θες να ουρλιάξεις μαζί του. Και μετά, είναι αυτός που  προσπαθεί να χτίσει από την αρχή τη σχέση του, συναισθηματική και ερωτική, με τη γυναίκα του ενώ παλεύουν με το σκοτάδι της θλίψης.

Ειδικά εκείνη η σκηνή που κάνουν σεξ σε ένα ξενοδοχείο στη Βενετία, για πρώτη φορά μετά την τραγωδία, είναι ερμηνευτικά και συμβολικά, κάτι εντελώς έξω από τα συνηθισμένα. Μόλο τη φυσικότητα και την αυθεντικότητα που έχει το γεγονός αυτό καθαυτό. Θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές sex scenes στην ιστορία του σινεμά. Τόσο πειστική που αρκετοί πιστεύουν πως είναι αληθινή, παρότι αυτό διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τους πρωταγωνιστές πολλές φορές.

Βάζουμε Ertflix για την ταινία που δείχνει ακριβώς γιατί ο Ντόναλντ Σάδερλαντ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ever

Μην το σκέφτεσαι πολύ. Τριήμερο Αγίου Πνεύματος εν όψει ναι, ωστόσο 106 λεπτά πρέπει, λέμε εμείς, να τα βρεις για να δεις μια ταινία που αξίζει απόλυτα, φόρος τιμής σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη. Και είμαστε λίγο… πιεστικοί μαζί σου γιατί το Don’t Look Now δεν θα το έχει ακόμα για πολύ το Ertflix. Στις 26/6, την προσεχή Τετάρτη δηλαδή, κατεβαίνει από την πλατφόρμα.

Θα είναι κρίμα να το χάσεις. Μια πρωτοποριακή ταινία του 1973 που όμως εκπέμπει ακόμα απαράμιλλη φρεσκάδα, η δύναμη της διαχρονικότητας το δίχως άλλο. Μια ταινία που θα σε κάνει ακριβώς να καταλάβεις γιατί ο θάνατος του Ντόναλντ Σάδερλαντ προκάλεσε τόσο συγκίνηση και γιατί θεωρείται τεράστιος ηθοποιός – κι ας μην επιβραβεύτηκε ποτέ με Όσκαρ, αδικίες είναι αυτές.

* Μπες ΕΔΩ για να δεις το Don’t Look Now (Μετά τα Μεσάνυχτα) στο Ertflix