Πέμπτη, πότε έφτασε πάλι Πέμπτη; Και αφού ξεπεράσαμε αυτή τη μίνι υπαρξιακή κρίση περί του πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός, πάμε να δούμε τη νέα ταινία της εβδομάδας που «πρέπει» να σε στείλει σινεμά  – κατά προτίμηση θερινό, το επιτάσσει η εποχή.

Πολύ καλοί οι Μηχανόβιοι με Τομ Χάρντι και Όστιν Μπάτλερ, «μαγνήτης» ο Ράσελ Κρόου στον Εξορκισμό, έχει στιλ και άποψη το Ανθρωπίστρια Βρικόλακας αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο (τιτλάρα!), έχουμε και την επανέκδοση του θρυλικού Ηδονοβλεψία.

Αν μας ρωτάς όμως, εμείς για μια ταινία θα πάμε καρφί προς σινεμά, ή για να το θέσουμε διαφορετικά, αυτή είναι η προτεραιότητά μας στο κομμάτι «φρέσκο υλικό»: Μνήμη (Memory). Του Μισέλ Φράνκο.

Πάμε σινεμά για τη Μνήμη, την καλύτερη νέα ταινία της εβδομάδας

Τι κάνει τη Μνήμη μια ταινία που ξεφεύγει από το μέσο όρο

Ένα ψυχολογικό δράμα που σε κάνει να βιώνεις αυτό που βλέπεις, όχι απλά να το παρακολουθείς. Είναι τέτοιες οι (καταπληκτικές) ερμηνείες, το βάθος του σεναρίου και τα πλάνα, που γίνεσαι μέρος του συνόλου, όχι ένας απόμακρος παρατηρητής. Νιώθεις τους ήρωες, κατανοείς τη σκέψη και τα συναισθήματά τους.

Κι αυτό, ως συνθήκη, είναι πολύτιμο πράγμα όταν το πετυχαίνεις σε μια ταινία. Οι αναμνήσεις, ιδού ο κεντρικός θεματικός άξονας που ο Φράνκο χτίζει το σύμπαν του. Δεν είναι τόσο πολιτικός, αλληγορικός όσο σε προηγούμενες δουλειές του.

Είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που ο Μεξικανός σκηνοθετεί μακριά από την πατρίδα του, κάνοντας το «άλμα» στην Αμερική. Δεν αλλοιώνεται, ωστόσο. Απλά τροποποιεί κάπως το ύφος και τις προτεραιότητες του.

Παραμένοντας όμως ένας δημιουργός με κοφτερή ματιά στα πράγματα, με ένα στιλ που σε κερδίζει με την οξυδέρκεια, την ωριμότητα και το βάθος του. Είναι λιτό έργο η Μνήη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως χάνει σε τόλμη, σε ένταση ή σε αλήθεια. Κι όλα αυτά ενώ διατηρείται έντονο και το στοιχείο του σασπένς, ένα έξτρα κάτι στην όλη αφήγηση.

Πάμε σινεμά για τη Μνήμη, την καλύτερη νέα ταινία της εβδομάδας

Μνήμη: Τι ακριβώς σε περιμένει

Σε ακούμε νοερά να αναρωτιέσαι ποια είναι η υπόθεση στη Μνήμη. Ιδού οι πρώτες συστάσεις για το τι σε περιμένει μπρος στη μεγάλη οθόνη: «Ύστερα από το reunion του παλιού σχολείου της, η 40χρονη κοινωνική λειτουργός Σίλβια βλέπει τον πρώην συμμαθητή της Σολ να την ακολουθεί μέχρι το σπίτι της. Το επόμενο πρωί η θορυβημένη Σίλβια βλέπει τον άντρα να είναι λιπόθυμος έξω από την πόρτα του σπιτιού της και ειδοποιεί τις αρχές. Τότε μαθαίνει ότι ο Σολ βρίσκεται στα πρώτα στάδια άνοιας…».

Τι είναι η μνήμη; Πώς λειτουργεί στην καθημερινότητα, τι μπορεί να μας προκαλέσει; Αυτό το ερωτικό δράμα μας δίνει μια απάντηση, που μπορεί να πάει στην κλίμακα από άβολο ως μεγαλειώδες.

Αυτή τη βραδιά του Ιουνίου, αν η πυξίδα των «θέλω» σου δείξει σινεμά, μην το σκεφτείς πολύ, μην διστάσεις. Η Μνήμη είναι η ταινία που αξίζει το χρόνο σου, το εισιτήριο της. Και μετά αν θες βολτούλα, να συζητήσεις αυτό που είδες αλλά και βεβαίως ό,τι άλλο θες με την παρέα σου, σου έχουμε και προτάσεις για το πού να πας…

Πού παίζεται:

VILLAGE ΡΕΝΤΗ – VILLAGE MALL – ΔΕΞΑΜΕΝΗ – ΦΙΛΟΘΕΗ – ΧΛΟΗ – ΦΙΛΙΠ – ΛΙΛΑ – ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ – ΑΛΟΜΑ – ΑΚΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΝΑΝΑ CINEMAX – ΑΕΛΛΩ – ΤΡΙΑΝΟΝ