Πιθανώς είναι ένα φτηνό λογοπαίγνιο για μια τόσο καλή ταινία, αλλά θα υποκύψουμε στον πειρασμό: Είναι μια εξαιρετική περίπτωση αυτή η Περίπτωση Συνείδησης (No Date, No Signature / Bedoone Tarikh, Bedoone Emza). Τόσο που απολογούμαστε που δεν είχαμε πάρει χαμπάρι πως είναι διαθέσιμο στον κατάλογο του Ertflix (και θα παραμείνει ως τις 5/8) να σου το προτείνουμε νωρίτερα…

Από τις (σπάνιες, άρα πολύτιμες) περιπτώσεις που όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους θες να χειροκροτήσεις γι’ αυτό που σου πρόσφεραν ηθοποιοί και σκηνοθέτης. Μια πολυβραβευμένη, δικαιότατα, ταινία. Ήταν μάλιστα και η επίσημη πρόταση του Ιράν για τα Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, του 2019.

Η βασική θεματική ιδέα είναι η εξής: Φαινομενικά μικρές και ασήμαντες αποφάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σειρά ατυχών και αναπάντεχων γεγονότων. Ένα (μπορεί να) προσπαθείς να σώσεις, 10 κακά (μπορεί να) συμβαίνουν.

Ενοχές και ηθικά διλλήματα, ένα κουβάρι. Η αίσθηση της ευθύνης, η συνείδηση του κάθε ανθρώπου. Όλοι έχουν τους λόγους τους που κάνουν ό,τι κάνουν. Αυτό δεν σημαίνει και ότι έχουν δίκιο. Ή ότι πράττουν σωστά.

ertflix Περίπτωση Συνείδησης

Περίπτωση Συνείδησης: Τι σε περιμένει στο Ertflix

Η ιστορία, όπως τη διαβάζουμε στη σύνοψη που μας δίνει το Ertflix, πάει ως εξής: «Ένας ευυπόληπτος ιατροδικαστής εμπλέκεται σε ένα τροχαίο, όπου τραυματίζεται ένα οχτάχρονο αγοράκι. Ο άνδρας προτίθεται να πληρώσει αποζημίωση στον πατέρα του παιδιού και να το μεταφέρει στο νοσοκομείο, αλλά εις μάτην.

Το άλλο πρωί, βρίσκει στο νοσοκομείο το πτώμα του αγοριού, που έχει μεταφερθεί εκεί για αυτοψία, αλλά η πρώτη γνωμάτευση δείχνει θάνατο από δηλητηρίαση…»

Δεν θες παρά ελάχιστα λεπτά για να μπεις στο κλίμα της ταινίας, για να σε κρατήσει «εκεί». Είναι βαρύ το θέμα, όσα γίνονται. Μόνο που όλα παρουσιάζονται με έναν τρόπο που δεν γίνεται ποτέ και ασήκωτος. Ούτε υπερβολικά μελό.

Αυτό προφανώς είναι αποτέλεσμα της σκηνοθετικής ματιάς του Βαχίντ Ζαλιλβάντ. Και των καταπληκτικών ερμηνειών που αποσπάει από τους ηθοποιούς του, καθοδηγώντας τους σωστά.

Είναι εμφανέστατο το πόσο προσοχή έχει δοθεί σε κάθε πλάνο, σε κάθε λεπτομέρεια. Υπάρχει μια ποιητικότητα στην κίνηση, της κάμερας, των ερμηνευτών.  Στα κοντινά (πλάνα), στις εναλλαγές.

Δεν είναι όλα τέλεια, προφανώς. Κάποια σημεία στην πλοκή ξεπερνιούνται μάλλον βεβιασμένα, υπάρχουν κάποιες σεναριακές ευκολίες που όμως σε τελική ουσία κακό στη ροή και στην ατμόσφαιρα δεν κάνουν. Ο ρεαλισμός κυριαρχεί καθώς φτάνουμε προς ένα φινάλε που σίγουρα θα σε ακολουθεί μετά για ώρες…

Ακόμα ένα «διαμαντάκι» του ιρανικού κινηματογράφου

Παρά το απολυταρχικό φονταμενταλιστικό καθεστώς που σκοταδιστικά απλώνει τη σκιά του στο Ιράν, ορισμένοι δημιουργοί βρίσκουν τη δύναμη και τον τρόπο να βγουν στο φως, να επικοινωνήσουν πράγματα σπουδαία, λυτρωτικά.

Είναι φοβερό το πώς οι ιρανικές ταινίες μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά θεατών που ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από εκείνα τα μέρη, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Πιθανότατα έχει να κάνει με το ότι θίγονται ζητήματα που νικάνε κάθε απόσταση, κάθε περιορισμό. Είναι πανανθρώπινα, μας ενώνουν όλους σαν αόρατη κλωστή.

Το Περίπτωση Συνείδησης, μια ιστορία για τους ανθρώπους που ονειρευόμαστε να γίνουμε και όμως κρύψαμε μέσα μας, αυτό ακριβώς συνοψίζει. Για 99 λεπτά θα είσαι «εκεί». ΜΠΕΣ στο Ertflix και αφέσου σε αυτό που εξυψώνει το σινεμά σε μια τέχνη που κάνει καλό στη ψυχή σου, που σε κάνει καλύτερο ως άνθρωπο.