Now we ‘re talking! Στις νέες ταινίες της εβδομάδας συναντάμε πολύ γερά χαρτιά. «Καλούδια» που θα σε πείσουν χωρίς πολλά πολλά να αφήσεις τη βολή του καναπέ σου και να σπεύσεις προς το σινεμά της αρεσκείας σου…

Διαλαλούμε πραμάτεια: Έχουμε νέο Λάνθιμο, έχουμε ολόφρεσκο Mad Max υπό τη μορφή prequel, είμαστε ευτυχείς. Και δεν σταματάει εκεί το «έλα κόσμε». Τσεκ…

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Ιστορίες Καλοσύνης

Πριν καλά καλά κάτσει η σκόνη από το Poor Things, ο Γιώργος Λάνθιμος μας πήγε στο επόμενο chapter. Αλίμονο αν έκανε τα πράγματα με το συνηθισμένο τρόπο. Και καλή ή περίεργη ώρα, στο Ιστορίες Καλοσύνης αυτό ακριβώς… δεν κάνει.

Είναι ένα δημιούργημα (που θα φανεί) περίεργο ακόμα και στους πιο ορκισμένους… Λάνθιμος χούλιγκανς. Δεν έχει τίποτα το mainstream, όπως για παράδειγμα είχε το Poor Things – έχει πάντως Έμα Στόουν αλίμονο.

Είναι πιο κοντά σε αυτά που είχαμε ως πρώτα δείγματα από τον ιδιοφυή Έλληνα σκηνοθέτη. Μύθοι, αλληγορίες και αυτό το τόσο δικό του «ένα κάποιο βλέμμα» (για να κάνουμε και τη σύνδεση με ότι το φιλμ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες).

Τρεις διαφορετικές ιστορίες επί της οθόνης που κάπως ενώνονται. Κάπως. Μην σε ζαλίσουμε με λεπτομέρειες. Πήγαινε δες το. Και βγάλε το δικό σου συμπέρασμα. Ετοιμάσου για ένα ταξίδι. Εάν θα είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο, πραγματικά δεν μπορούμε να στο προδικάσουμε. Αυτό είναι ένα σινεμά που δεν το κρίνεις με βάση τα συνηθισμένα. Το εισπράττεις ως συναίσθημα.

Αυτό πάντως που σου λέμε μετά βεβαιότητας είναι πως η ερμηνεία του Τζέσι Πλέμονς είναι next level.

Furiosa: Α Mad Max Saga

To απογοητευτικό έμπα στο αμερικανικό box office δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Μιλάμε για τον ορισμό του υπερθεάματος, η ταινία φωνάζει «σινεμά» σε κάθε της σεκάνς, ο Τζορτζ Μίλερ προφανώς ξέρει πολύ καλά τι (να) κάνει.

ΟΚ, δεν θα μπορούσε να πιάσει τα ύψη του προ 9ετίας Mad Max, είναι άδικο όμως να το συγκρίνουμε με κάτι τόσο καλό, τόσο «μια στο τόσο». Η Άνια Τέιλορ-Τζέι είναι αρκετά τίμια ως… νεότερη Σερλίζ Θερόν, αλλά η πραγματική αποκάλυψη είναι ο Κρις Χέμσγουορθ. Εξαιρετικός. Σε ένα γενικώς πολύ καλό πρίκουελ – να πας, εννοείται, να το δεις!

Ζωικό Βασίλειο

Μια μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία, μια περιπέτεια φαντασίας που περπατάει σε χολιγουντιανά μονοπάτια. Με τη «δικιά» μας Αντέλ Εξαρχόπουλος στο καστ, παρακολουθούμε ένα story που ενώνει μυστήριο, επιδημία, μεταλλάξεις και όλα τα… καλά που σε κρατάνε επί της οθόνης. Έχει δράση, έχει ενδιαφέρον, είναι ό,τι πρέπει για γνήσια σινέ – ψυχαγωγία.

Η κόρη του μπαμπά

Κι άλλο γαλλικό, σε τελείως άλλο ύφος το συγκεκριμένο. Εδώ έχουμε τρυφερότητα και ευαισθησία ενώ βλέπουμε τον νεαρό Ετιέν να μεγαλώνει μόνος του την κόρη του – η μαμά τους εγκατάλειψε. Χρόνια αργότερα ωστόσο, το παρελθόν επιστρέφει για να βάλει και τους δύο σε διαδικασία δοκιμασίας…

Πίσω από τη μαρκίζα

Ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό με βάση τα λόγια του ίδιου του μουσικοσυνθέτη, αλλά και μαρτυρίες άλλων σημαντικών ανθρώπων του ελληνικού πενταγράμμου.

Σε κοντά 2 ώρες, ο Άρης Δόριζας αποδίδει τιμές σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, μας βοηθάει να τον καταλάβουμε και ως άνθρωπο, και ως σκέψη. Οι φαν ας σπεύσουν. Θα το απολαύσουν.