Καλές οι ταινίες, ακόμα καλύτερες και οι σειρές στο Netflix, αλλά είναι αρκετές οι φορές που τα ντοκιμαντέρ ικανοποιούν περισσότερο τον εγκέφαλό μας και την ανάγκη μας να παρακολουθήσουμε κάτι που μας να κρατήσει συγκεντρωμένους εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Που να μην χρειαστεί να πιάσουμε κινητό στο χέρι για να δούμε τις ειδοποιήσεις και να απαντήσουμε σε μηνύματα στο Instagram ή στην χειρότερη σε emails. Εδώ που τα λέμε τα ντοκιμαντέρ είναι και πιο αυθεντικά και οι αληθινές ιστορίες που παρουσιάζουν έχουν αν μη τι άλλο ενδιαφέρον.
Μην σας τα πολυλογώ, αναζητώντας μια καλή ταινία στο Netflix, κατέληξα να βλέπω το ντοκιμαντέρ «Ο Τελικός: Η επίθεση στο Γουέμπλεϊ», που βρίσκεται στο ελληνικό Top10 και το οποίο σκηνοθέτησαν οι Rob Miller και Kwabena Oppong. Να ξεκαθαρίσω πως ποδοσφαιρόφιλη δεν είμαι, αλλά μετά το ντοκιμαντέρ για τον David Beckham, κάπως μου εξάπτουν την περιέργεια ιστορίες που σχετίζονται με οπαδούς ή μεγάλους ποδοσφαιριστές. Κι αυτό είναι άλλο ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το ποδόσφαιρο που δεν με απογοήτευσε.
«Ο Τελικός: Η επίθεση στο Γουέμπλεϊ» στο Netflix
Το ντοκιμαντέρ του Netflix «Ο Τελικός: Η επίθεση στο Γουέμπλεϊ» εξιστορεί τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν ώρες πριν τον μεγάλο τελικό της Αγγλίας με την Ιταλία, για το Euro, αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ωστόσο εμβαθύνει και στον ρατσισμό της κοινωνίας απέναντι σε έγχρωμους παίκτες της Εθνικής Ομάδας Αγγλίας, τους Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκάγιο Σάκα, οι οποίοι έγιναν σάκος του μποξ. Ήταν εκείνοι που έχασαν τα πέναλντι, οπότε το ξέσπασμα εις βάρος τους ήταν μεγάλο.
Ας πάρουμε τα δεδομένα από την αρχή. Στις 11 Ιουλίου του 2021, ορδές Άγγλων φιλάθλων συγκεντρώθηκαν από τις 10 το πρωί έξω από το Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου για να πανηγυρίσουν. Η κατάσταση γρήγορα βγήκε εκτός ελέγχου. Το γεγονός ότι η Αγγλία είχε να εμφανιστεί σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης, συγκεκριμένα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, αλλά και το ότι είχε προηγηθεί η περίοδος του lockdown εξαιτίας της πανδημίας, έκανε τους φιλάθλους να ξεφύγουν. Συν τοις άλλοις, δεν ήταν μόνο ένας τελικός για την Αγγλία, αλλά ένας τελικός στο «σπίτι» της, στο Γουέμπλεϊ. Όλα έπαιξαν τον ρόλο τους, δηλαδή.
Μόλις λίγες ώρες αργότερα, αυτό που επικράτησε ήταν ένα χάος που μετατράπηκε σε βία, με τους οπαδούς να βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ. Η τοπική αστυνομία ήταν ανεπαρκής. Όσοι βρίσκονταν στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι οπαδοί, απλά παρατηρούσαν από απόσταση. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν όλοι αυτοί προσπάθησαν να μπουν στο Γουέμπλεϊ χωρίς εισιτήριο. Ο ένας πατούσε τον άλλον, κυριολεκτικά. Πέρασαν από τουρνικέ σπρώχνοντας όσους οπαδούς είχαν εισιτήριο, αλλά κυρίως τους φρουρούς ασφαλείας που μάλλον μετάνιωσαν την ώρα και τη στιγμή που βρίσκονταν εκεί.
Συνολικά, περίπου 2.000 οπαδοί μπούκαραν με το ζόρι στο Γουέμπλεϊ – 400 εκ των οποίων εκδιώχθηκαν από το προσωπικό – ενώ 19 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 86 άτομα συνελήφθησαν σε όλο το Λονδίνο για διαταραχές. Το γεγονός ότι η Αγγλία δεν κέρδισε το Euro, ήταν μάλλον ευτυχές γεγονός. Άλλωστε, όταν ο αγώνας τελείωσε και η Αγγλία ηττήθηκε, τότε μόνο έφυγε το συγκεντρωμένο πλήθος.
Το ντοκιμαντέρ του Netflix τελειώνει με το επερχόμενο τουρνουά του Euro 2024, στο οποίο η Αγγλία είναι και πάλι φαβορί. Ο φετινός τελικός θα γίνει στο Βερολίνο, επομένως δεν θα δούμε αντίστοιχα περιστατικά, αν η Αγγλία καταφέρει να πάει στον τελικό.