Μπορεί ένα «Μικρό Ταρανδάκι» (Baby Reindeer) να σε σοκάρει με τον κυνισμό του; Η πράξη έδειξε πως ναι. Με περισσότερες από μια έννοιες. Το Netflix βρήκε χρυσό από το πουθενά, μιλάμε για μια από τις σειρές που βλέπουν όλοι αυτήν την εποχή – ή σχεδόν.
Το ότι είναι based on a true story το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό ως (τηλεοπτικό) προϊόν. Με αυτόν τον παράδοξα αντιφατικό τρόπο που έχουν να μας έλκουν τέτοιες «αρρωστημένες» ιστορίες.
Για όποιον δεν ξέρει (ποτέ… δεν ξέρεις, μπορεί να υπάρχει ακόμα κάποιος), η ιστορία έχει να κάνει με την απίστευτη πολυετή περιπέτεια που βίωσε ο Σκωτσέζος κωμικός Ρίτσαρντ Γκαντ. Ως «Ντόνι» επί της οθόνης και με τις απαραίτητες τροποποιήσεις (για νομικούς, τηλεοπτικούς λόγους) παρακολουθούμε βήμα βήμα, φρικάρουμε επίσης, με την παρενόχλησή του από μια stalker, ονόματι «Μάρθα».
Είμαστε στο 2024 και δεν έχει νόημα να κάνεις πράγματα αν δεν τα μοιράζεσαι; Μπορείς να το πεις και έτσι, ουσία είναι πως το internet βάλθηκε να ψάχνει ίχνη για να βρει ποια ήταν η real life «Μάρθα». Και προφανώς, βρήκε. Γιατί ουδέν κρυπτόν από τα «τσακάλια» εκεί έξω.
Αυτό το tweet πιθανότατα αποκάλυψε την αλήθεια (όποιος έχει δει τη σειρά, θα καταλάβει), μια ή άλλη, το λες και σοβαρό στοιχείο:
Το αληθινό της όνομα λοιπόν (φαίνεται πως) είναι Φιόνα Χάρβι, ενώ κάποιοι εντόπισαν ενδείξεις πως είχε και πρότερο ανέντιμο βίο ως stalker.
Baby Reindeer: Όταν το πράγμα πάει εντελώς αλλού…
Ο κόσμος πάντως δεν έμεινε εκεί. Θέλησε να μάθει και την ταυτότητα του συγγραφέα που κακοποίησε τον Ρίτσαρντ Γκαντ στον κανονικό κόσμο, ο λεγόμενος «Ντάριεν» στη σειρά.
Μόνο που εκεί αποδείχθηκε εκ νέου πως η φούρια για «κατανάλωση», η δίψα για «κι άλλο, κι άλλο» γεννά και άσχημα πράγματα. Ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και φίλος του Σκωτσέζου κωμικού, Σον Φόλεϊ είδε το όνομά του να γεμίζει τα social media με τη στάμπα του κακοποιητή.
Επειδή… μοιάζει με τον ηθοποιό που τον υποδύεται (Τομ-Γκούντμαν Χιλ), επειδή κρίθηκε ύποπτη η κίνησή του να παραιτηθεί από τη δουλειά του ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε θέατρο του Μπέρμιγχαμ λίγες μέρες πριν αρχίσει η σειρά (ήθελε να κρυφτεί, έβγαλαν ορισμένοι «φωστήρες» το συμπέρασμα).
Προφανώς και κανένα πειστήριο της προκοπής δεν υπήρχε. Μόνο που ο άνθρωπος βρέθηκε να πρέπει να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας. Ζητώντας μετά, όταν είδε πως το πράγμα ξέφυγε, από την αστυνομία να παρέμβει για να τον προστατέψει και να βρεθε ποιοι προσπαθούν να τον σπιλώσουν, καθώς και να σταματήσει η παραφιλολογία. Έγραψε και σχετικό tweet:
Baby Reindeer: Οι εξηγήσεις που έδωσε ο Ρίτσαρντ Γκαντ και τι ζήτησε
Μπρος στην τροπή που παίρνουν τα πράγματα, ο Ρίτσαρντ Γκαντ αναγκάστηκε και έκανε δημόσια παρέμβαση, θυμίζοντας πως υπάρχουν και όρια και ζητώντας από τους «περίεργους» να πάψουν να σκαλίζουν το παρελθόν σαν άλλοι ντετέκτιβ (ή κουτσομπόληδες, μερικές φορές οι διαφορές είναι μικρές).
Φρόντισε επίσης να ξεκαθαρίσει πως δεν δημιούργησε αυτή τη σειρά για να παίζει ο κόσμος κάποιου είδος «Μάντεψε Ποιος».
«Οι άνθρωποι που αγαπώ, έχω συνεργαστεί και θαυμάζω (συμπεριλαμβανομένου του Σον Φόλεϊ) άδικα παγιδεύονται σε εικασίες. Δεν είναι αυτό το νόημα της σειράς», έγραψε στο Instagram, ενώ πρόσθεσε πως η real life Μάρθα δεν τον ενοχλεί με κανένα τρόπο στην τρέχουσα χρονική συγκυρία και πως το θέμα έληξε με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο, με σεβασμό επίσης σε μια ψυχικά ασθενή γυναίκα.
Αφού το ζητούμενο δεν ήταν να ανακαλύψουμε λεπτομέρειες για την πρότερη ζωή του, τότε τι τον έκανε αλήθεια να δημιουργήσει το Baby Reindeer;
«Αυτό που με ενδιάφερε ήταν να διηγηθώ την ιστορία ενός θύματος. Νομίζω ότι η τέχνη είναι πολύ ενδιαφέρουσα όταν δεν ξέρεις ποιος είσαι στο πλευρό σου. Ήθελα να είναι πολυεπίπεδη και ήθελα να αποτυπώσει την ανθρώπινη εμπειρία. Η ανθρώπινη εμπειρία είναι ότι οι άνθρωποι είναι καλοί, αλλά έχουν και κακά και κάνουν λάθη», απάντησε. Τίμια εξήγηση, λέμε εμείς.