Το Netflix στριμάρει μια από τις πιο υποτιμημένες ταινίες της δεκαετίας των 10s. Το Downsizing του Αλεξάντερ Πέιν είναι μια μαύρη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας του 2017 (ο ίδιος υπογράφει το σενάριο μαζί με τον Τζιμ Τέιλορ) στο οποίο πρωταγωνιστούν σπουδαίοι ηθοποιοί όπως οι Ματ Ντέιμον, Κριστόφ Βάλτζ, Χονγκ Τσάου, Κρίστεν Γουίγκ.
Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η υπόθεση της ταινίας «Μικρόκοσμος» ακολουθεί τον Πολ Σαφράνεκ και την σύζυγό του Όντρεϊ, που αποφασίζουν να υποβληθούν σε μια διαδικασία συρρίκνωσης του σώματος του, μια επαναστατική επιστημονική μέθοδος που θεωρείται η απάντηση στον υπερπληθυσμό και την οικονομική στενότητα που μαστίζουν τον πλανήτη. Έτσι, θα γίνουν μέλη μιας νέας πειραματικής κοινότητας. Όμως η σύζυγός του κάνει πίσω την τελευταία στιγμή και ο Πολ ξεκινά ένα ταξίδι στο άγνωστο μόνος του.
Πώς μια τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο την ανθρωπότητα και τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται; Η αλληγορική ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, «Μικρόκοσμος» λειτουργεί ως καθρέφτης στις ανθρώπινες κοινωνίες. Ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης μας τοποθετεί σε έναν μέλλον όπου ο καθένας μπορεί με μια επέμβαση σμίκρυνσης να απολαμβάνει τα πολυτελή αγαθά του καπιταλισμού σε πολύ πιο προσιτές τιμές -αφού αντίστοιχα είναι μικρότερα, άρα φτηνότερα. Εάν οι άνθρωποι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, δημιουργούν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, κάνουν λιγότερα σκουπίδια, τότε ίσως ο πλανήτης να έχει μέλλον.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η «συρρίκνωση» -όπως ονομάζεται η διαδικασία- σαρώνει τον πλανήτη. Οι «συρρικνωμένες» κοινότητες εμφανίζονται παντού, με τις κυβερνήσεις να δίνουν κίνητρα, όπως μειωμένους φόρους. Ακούγεται ειδυλλιακό, ε; Κι όμως… Οι νέες κοινωνίες των συρρικνωμένων, επί της ουσίας, δεν διαφέρουν και πολύ από τις κλασικές που ζούμε σήμερα. Το νέο δεν συνεπάγεται και καινούργιο. Οι ισχυροί συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τους αδύναμους.
Μικρόκοσμος: Η Σκηνή
Φαίνεται πως ο Αλεξάντερ Πέιν είχε μεγάλη έμπνευση καθώς έγραφε με τον Τζιμ Τέιλορ τη σκηνή για τη διαδικασία της συρρίκνωσης, αφού το χιούμορ είναι πολύ κομψό και έξυπνο. Εκεί πληροφορούμαστε πως θα πρέπει να αφαιρεθούν τα χρυσά δόντια από τον εθελοντή -ειδάλλως θα εκραγεί το κεφάλι του, θα πρέπει να ξυρίσει τα μαλλιά του -για ευνόητους λόγους. Είναι φροντισμένη από κάθε άποψη και φανερώνει το μεράκι των δημιουργών.
Από την άλλη, ο «Μικρόκοσμος, έχει και μία αστοχία. Στο πρώτο μισό της η ταινία διαθέτει κομψό χιούμορ και καυστικά σχόλια για τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Όσο όμως η πλοκή ξετυλίγεται αυτή η παρατήρηση και ο σχολιασμός δίνει τη θέση της σε χολιγουντιανά κλισέ, με ουμανιστικό προσανατολισμό. Η ματιά του Πέιν παύει να είναι ερευνητική και γίνεται προβλέψιμα σχολιαστική. Όχι, δεν θα βαρεθείς, απλά θα με το τέλος της ταινίας θα σκέφτεσαι πόσοι δρόμοι ανοίγονταν μπροστά στην ταινία στη μέση της διάρκειάς της και γιατί ο σκηνοθέτης πήρε τον πιο προβλέψιμο.
Με ένα ονειρεμένο καστ, με έναν σκηνοθέτη – μετρ και μια πολύ πρωτότυπη ιδέα, θα περίμενε κανείς πως ο Μικρόκοσμος θα προκαλούσε αίσθηση. Δεν συνέβη αυτό! Κι όμως, η ταινία είναι πολύ καλή! Το έγκριτο National Board of Review τοποθέτησε την ταινία στη λίστα με τις 10 καλύτερες του 2017. Τη βλέπεις στο Netflix.