Τα τριήμερα έχουν δύο καλά για όσους παραμένουμε στην Αθήνα: Πρώτον, γλιτώνουμε την κίνηση της επιστροφής και δεύτερον, βρίσκουμε χρόνο για να ξεκινήσουμε μια σειρά στο Netflix. Κι ας είμαστε ειλικρινείς, την τελειώνουμε κιόλας. Και μπορεί το τελευταίο διάστημα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον το «3 body problem» που βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού Top10, και το «The Gentlemen», εμείς όμως πήγαμε κόντρα σε αυτό το ρεύμα και εστιάσαμε περισσότερο στην τρίτη θέση, εκεί που πετυχαίνουμε τη bingeable σειρά «Ανθρωποκτονίες: Νέα Υόρκη».
Έχει περάσει στα ψιλά ή είναι ιδέα μας; Ίσως απλά συμβαίνει το σύνηθες φαινόμενο, να κερδίζουν το hype κάποιες σειρές της streaming πλατφόρμα -όπως οι δύο πρώτες στην περίπτωση μας- και να αδικούνται κάποιες άλλες.
Τέλος πάντων, ας μείνουμε στις ανθρωποκτονίες στη Νέα Υόρκη, που προφανώς πρόκειται για μια σειρά του Netflix που πραγματεύεται αληθινά εγκλήματα και κατά την ταπεινή μας γνώμη, είναι από τις καλύτερες νέες σειρές που μας έχει δώσει η πλατφόρμα το τελευταίο διάστημα. Και ο λόγος απλός και λέγεται «true crime». Όσο θλιβερό και να είναι να το βλέπεις, είναι ταυτόχρονα και αρκετά εθιστικό. Ίσως για την εξιχνίαση του περισσότερο. Διότι εδώ έχουμε ακριβώς αυτό: Ένα έγκλημα, μία έρευνα και τη λύση του. Και η εξιχνίαση στις «Ανθρωποκτονίες στη Νέα Υόρκη» είναι άλλου επιπέδου.
Για την ακρίβεια έχουμε πέντε επεισόδια με διαφορετικά εγκλήματα. Επί της ουσίας η σειρά του Netflix, δημιουργός της οποίας είναι ο Ντικ Γουλφ (Law and Order) κάνει μια βαθιά βουτιά σε μερικά από τα πιο διαβόητα εγκλήματα της Νέας Υόρκης που συγκλόνισαν την κοινωνία. Εδώ δεν υπάρχει σενάριο, δεν χρειάζεται κιόλας. Ντετέκτιβ, φίλοι και οικογένειες των θυμάτων, αλλά και επιζώντες, εξιστορούν τα γεγονότα με τη δική τους σκοπιά. Με το πώς επηρεάσαν τον κάθε ένα ξεχωριστά. Ο Γουλφ τα παρουσιάζει όλα με σύγχρονη προσέγγιση, συνδυάζοντας αληθινά στιγμιότυπα, συνεντεύξεις και αναπαραστάσεις, για να μας κάνει κομμάτι της κάθε υπόθεσης.
Από το πρώτο επεισόδιο, με τίτλο «Carnegie Deli Massacre» στο Netflix, ο δημιουργός δίνει τον τόνο για ολόκληρη τη σειρά. Η εν λόγω υπόθεση ονομάστηκε έτσι, γιατί πέντε άτομα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι σε διαμέρισμα πάνω από διάσημο τότε Carnegie Delicatessen στο Μανχάταν. Οι δύο από τους πέντε σώθηκαν, με τον έναν επιζώντα να μιλάει στη σειρά του Netflix. Μουσική υπόκρουση, έναν τύπο να πλησιάζει το επόμενο θύμα του αφού πρώτα διέπραξε έναν φόνο στο ίδιο δωμάτιο, περιγραφή των ντετέκτιβ, όλα αυτά τραβάνε την προσοχή. Και ακριβώς στο ίδιο μοτίβο κινούνται και τα υπόλοιπα τέσσερα επεισόδια.
H σειρά είναι τόσο καλή, όχι γιατί καταπιάνεται με true crimes, αλλά γιατί είναι βαθιά συναισθηματική. Παρουσιάζει τις επιπτώσεις που έχει ένα έγκλημα και το πώς μπορεί να καταστρέψει τρεις γενιές μιας οικογένειας ή πώς φαινομενικά απλοί έφηβοι προχωρούν σε βίαιες πράξεις που μόνο ενήλικοι θα μπορούσαν να τις κάνουν. Εξετάζει τις διάφορες πτυχές της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού σώματος, της αντιπαλότητας μεταξύ των ντετέκτιβ του βόρειου και του νότιου Μανχάταν, καθώς και τον θετικό και αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα μέσα ενημέρωσης στις αστυνομικές υποθέσεις.
Πάντως με μια μικρή αναζήτηση είδαμε πως το «Ανθρωποκτονίες:Νέα Υόρκη», που κυκλοφόρησε στο Netflix στις 20 Μαρτίου, προβλήθηκε 6,6 εκατομμύρια φορές. Και κάπου εδώ, ελπίζουμε να σας πείσαμε να τη δείτε, για όσους δεν το έχετε κάνει ακόμα.