Καλές και οι υπερπαραγωγές, ωραίες και οι μεταφορές των βιβλίων, διασκεδαστικές οι κομεντί, ενδιαφέρουσες και οι ντραμεντί, αλλά όταν θέλεις για λίγο να ξεφύγεις από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, καλό είναι να φλερτάρεις και με πιο απαιτητικές ταινίες. Όπως αυτές που μπορείς να βρεις στο «οπλοστάσιο» του ERTFlix.

Στην πληθώρα των Ελληνικών ταινιών του Ertflix ξεχωρίσαμε τρεις πολύ σημαντικές κινηματογραφικές απόπειρες: Το πολυβραβευμένο Πίσω από τις Θημωνιές (2023), τη μεταφορά του μυθιστορήματος του Ηλία Μαγκλίνη, Η Ανάκριση (2019), και το βιογραφικό δράμα για τη ζωή του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη, Οι Προστάτες (1973).

ERTFlix: Πίσω από τις θημωνιές

Πίσω από τις θημωνιές είναι ο τίτλος μιας δραματικής κοινωνικής ταινίας ελληνικής, γερμανικής και βορειομακεδονικής παραγωγής του 2022 σε σκηνοθεσία και σενάριο της Ασημίνας Προέδρου.[2] Πρωταγωνιστούν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης και Ντίνα Μιχαηλίδου

Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται το 2015 στα σύνορα της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία και συγκεκριμένα στην λίμνη Δοϊράνη, κατά την περίοδο που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν κλείσει τα σύνορά τους με αποτέλεσμα των εγκλωβισμό εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στα βόρεια ελλαδικά σύνορα.[4]

Η ταινία απέσπασε 10 βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου για την Ασημίνα Προέδρου, καθώς και του Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Στάθη Σταμουλακάτο.[5]

Η ταινία επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Βραβεία Όσκαρ το 2023, στην κατηγορία της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ERTFlix.

ERTFlix: Η Ανάκριση

Οταν ένα επιθετικό και γεμάτο θυμό κορίτσι, η Μαρίνα εγκαταλείπεται από τον σύντροφό της συνειδητοποιεί ότι είναι η σχέση της με τον πατέρα της που δηλητηριάζει την συμπεριφορά της.

Αποφασίζει να ψάξει το παρελθόν του βασανισμένου από την χούντα πατέρα της. Ανακαλύπτει ότι πατέρας της απέφυγε να παρευρεθεί στην δίκη του βασανιστή του με σκοπό να «θάψει το τραύμα του».

Θα αναζητήσει τον απομονωμένο βασανιστή και θα φέρει τον ένα απέναντι στον άλλο. Η Αποκάλυψη του παρελθόντος θα τραυματίσει βαριά την ήδη ταλαιπωρημένη σχέση Πατέρα-Κόρης.

Ομως η Ανακάλυψη της διαφορετικής αντίληψης του πόνου ανάμεσα στις γενιές και η πολιτιστικά ενσωματωμένη έννοια του μαρτυρίου θα την βοηθήσει να δει με συγκατάβαση και τρυφερότητα την προσωπική επιλογή του πατέρα της να θάψει το παρελθόν και να επαναπροσδιορίσει την ζωή της από την αρχή.

Σκηνοθέτης: Παναγιώτης Πορτοκαλάκης

Σενάριο: Παναγιώτης Πορτοκαλάκης, Ηλίας Μαγκλίνης

Παίζουν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργος Κέντρος, Μαρία Κατσανδρή, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Θέμης Πάνου, Γιάννης Σαμσιάρης, Γιώργος Μπινιάρης, Ηλίας Μαγκλίνης, Γιώργος Ζιόβας

ERTFlix: Οι Προστάτες

Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης καταφτάνει στην Ελλάδα από τη Γαλλία, φέρνοντας νέες ρηξικεύλεθες ιδέες για την τέχνη του. Με λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό και προοδευτική σκέψη, θα προσπαθήσει να μεταδώσει τις γνώσεις του στην ελληνική σκηνή.

Η σύγκρουση με την ζωγραφική ελίτ της χώρας είναι αναπόφευκτη, αλλά εκείνος αντιστέκεται σθεναρά. Στην πορεία της ζωής του, όμως, τα πράγματα θα πάρουν μια εντελώς δραματική τροπή και θα κατηγορηθεί ακόμη και από μέλη της ίδιας του της οικογένειας πως είναι τρελός.

Αντιδρά με μια πρωτότυπη διαμαρτυρία: κτίζει τα παράθυρα του σπιτιού του και απομονώνεται από τον έξω κόσμο. Ζει μέσα στη φυλακή του, αυτός, η γυναίκα του και η κόρη του Σοφία για είκοσι χρόνια και δημιουργεί έναν ολόκληρο μύθο γύρω από το μυστήριο του σπιτιού με τα κτισμένα παράθυρα…

Όταν πεθαίνει, οι έμποροι εκμεταλλεύονται αυτόν το μύθο και ανεβάζουν τις τιμές των έργων του, που τα διεκδικούν αρκετοί, σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Εκμεταλλεύονται ταυτόχρονα αυτή τη διαμάχη των κληρονόμων για να αποκτήσουν τους πίνακες. Η κατηγορία της τρέλας πέφτει τώρα στη μοναδική κληρονόμο, κόρη του ζωγράφου, Σοφία και αρχίζουν δικαστικοί αγώνες.

Η Σοφία απομονώνεται σε ψυχιατρείο με απόφαση του δικαστηρίου. Η παρέμβαση του κράτους σ’ αυτή τη συγκλονιστική υπόθεση δίνει τη τελική λύση. Η Σοφία χαρίζει το μεγαλύτερο μέρος των έργων του πατέρα της στην Εθνική Πινακοθήκη και το κράτος της χαρίζει την ελευθερία της.

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1973.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος

Ηθοποιοί: Μαργαριτα Λαμπρινου, Μάνος Κατράκης, Λάμπρος Κοτσίρης, Γιώργος Ζορμπάς, Γιώργος Μοσχίδης, Ζωρζ Σαρρή, Νικήτας Τσακίρογλου,

Και τις τρεις ταινίες μπορείτε να τις παρακολουθήσετε δωρεάν στο ERTFLIX.