Είναι αυτή η γυναίκα. Που μπαίνει σε ένα χώρο και σταματάει ο χρόνος. Που μπαίνει σε ένα χώρο και τον κάνει δικό της. Αυτό το ξέραμε για την Σοφία Βεργκάρα. Αυτό που (μάλλον;) δεν ξέραμε είναι πως είναι και μια πολύ καλή ηθοποιός. Το Griselda, φρέσκο Νο1 στο series section του Netflix, αποτελεί τον προσωπικό της θρίαμβο. Σε μια πολύ καλή σειρά, μια ευχάριστη έκπληξη.

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

Στο best of the rest, παρατηρείται μια σχετική στασιμότητα στο top 5 του Netflix σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Αυτό συνεπάγεται δύο τινά, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται: Δεν βγήκαν καλά καινούρια πράγματα και την ίδια ώρα, αυτά που άρεσαν, συνεχίζουν να το κάνουν, να γοητεύουν.

Έτσι ακριβώς Σέρρες και Σώσε Με συνεχίζουν στην 5άδα, με το ελληνικό κοινό να δείχνει στην πράξη πως στηρίζει τα εγχώρια προϊόντα. Δώσε του κάτι καλό, θα ακολουθήσει.

Fool me Once και American Nightmare, σε εντελώς διαφορετικό μοτίβο, είναι δύο επιλογές που επίσης δεν θα κλέψουν το χρόνο σου. Εξ ου η αναγνώριση των συνδρομητών της πλατφόρμας.

Οι 5 πιο δημοφιλείς σειρές του Netflix αυτήν την εποχή

Griselda

Στο Modern Family μας έδειξε πως η υποκριτική δεν είναι κάτι που έτυχε να κάνει επειδή είναι εξωπραγματικά όμορφη, ίσως περισσότερο μάλιστα όσο μεγαλώνει. Ηταν μια κωμωδία που της ταίριαζε γάντι. Και πάλι ωστόσο, πολλοί δεν πείστηκαν.

Με το Griselda, η Σοφία Βεργκάρα σβήνει οριστικά την αμφιβολία: Το «έχει» και με το παραπάνω. Έπρεπε να φύγει από τη ζώνη της ασφάλειας της, να πείσει πρώτα από όλους τον ίδιο της τον εαυτό πως έπρεπε να δοκιμαστεί και σε δραματικό ρόλο, για να το καταφέρει. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Παίζοντας τη «Βασίλισσα της κοκαΐνης», τη μόνη γυναίκα δηλαδή που φοβόταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ (κατά παραδοχή του) δείχνει απελευθερωμένη από όλα τα βαρίδια που την κρατούσαν πίσω, ερμηνευτικά και μόνο, γιατί κατά τα άλλα είναι από τις πιο ακριβοπληρωμένες και πετυχημένες ηθοποιούς στον κόσμο.

Να τη βοηθάει το οικείο γι’ αυτήν θέμα με βάση την καταγωγή της (Κολομβία), το ότι παίζει μιλώντας (και) στα ισπανικά, τη μητρική της γλώσσα; Προφανώς. Μόνο που αυτό δεν μειώνει κατ’ ελάχιστο το επίτευγμά της.

Το Griselda μας έρχεται από την ομάδα που δημιούργησε το mega hit του Netflix, Narcos. Αυτή η τεχνογνωσία είναι εμφανής σε κάθε σκηνή. Οι τύποι είναι μάστορες στο να διηγούνται τέτοιου είδους ιστορίες.

Μην περιμένεις βαθιά νοήματα, κάτι που δεν έχεις ξαναδεί ως story παρότι τα πρώτα επεισόδια καλλιεργούν τέτοια ελπίδα. Αλλά να περιμένεις, με βεβαιότητα, κάτι που θα σε ευχαριστήσει απόλυτα ως εμπειρία θέασης. Με ρυθμό, συνοχή και τόλμη. Και τη Σοφία Βεργκάρα, βεβαίως.

Σέρρες

Για ακόμα μια φορά, ο Γιώργος Καπουτζίδης «κεντάει». Με το πώς αφηγείται την ιστορία του ως δημιουργός. Με το πώς θίγει σοβαρότατα ζητήματα με την απαραίτητη δόση χιούμορ που λειτουργεί σαν κυματοθραύστης.

Βασικά κέρδος είναι και μόνο η κουβέντα που γεννά αυτή η σειρά για την τοξικότητα που μπορεί να προκύψει από μια ελληνική οικογένεια και τον «επαρχιωτισμό». Είναι πολλά που μας κρατάνε πίσω ως κοινωνία. Οι Σέρρες είναι μέρος εκείνων των πραγμάτων που έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να δείξουν την αλήθεια με έναν τρόπο που όλο και περισσότεροι θα ανοίξουν τα αυτιά τους για να ακούσουν – καιρός είναι, επιτέλους.

Serres Netflix

Σώσε με

Για το Σώσε Με στα λέμε αναλυτικά ΕΔΩ. Τι μπορούμε να προσθέσουμε γι’ αυτό το ελληνικό νουάρ; Πως είναι, όπως και οι Σέρρες, μια παραγωγή υψηλότατου επιπέδου.

Λογικό θα πεις, αλλιώς δεν θα έφτανε ποτέ ως το Netflix. Ο καλός καλό βλέπει τελικά.

Fool me Once

Έχοντας περάσει και από το Νο1 του Netfix, το Fool me Once διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν να κρατάει σε δημοτικότητα. Θα μπορούσε να είναι και καλύτερο; Θα μπορούσε. Η πρώτη ύλη, το βιβλίο δηλαδή του φημισμένου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, Χάρλαν Κόμπεν ήταν πολύ «δυνατή».

Κρατάμε, πάντως, πως η μεταφορά επί της οθόνης δεν είναι κακή. Η πλοκή ρέει, με 8 επεισόδια που είναι κάτι παραπάνω από τίμια. Το Netflix με το που είδε την παγκόσμια επιτυχία άρχισε ήδη να εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν ταινία ακόμα 2 βιβλία του Κόμπεν.

American Nightmare

Μια αληθινή φρικιαστική ιστορία. Παρουσιασμένη μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που κλιμακώνεται μαεστρικά, «παίζοντας» όπως πρέπει για να διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή στην τσίτα και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Με vibes από Gone Girl, έρχεται επί της οθόνης του Netflix μια τραγική ιστορία, απ’ αυτές που σε οργίζουν, σε στεναχωρούν και σε ακολουθούν για καιρό. H Ντενίζ Χάσκινς απήχθη, βιάστηκε και κρατήθηκε όμηρος από έναν άγνωστο άνδρα που εισέβαλε στο σπίτι της.

Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν την υπόθεση κατέληξαν, μετά βεβαιότητας, πως το είχε βγάλει από το μυαλό της ως ιστορία. Η αλήθεια δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφορετική. Και εξωφρενική. Από πολλές απόψεις.