43 χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζον Λένον, το Apple Tv+ κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα του το ντοκιμαντέρ «John Lennon: Murder Without a Trial», με τρία απολαυστικά επεισόδια. Επί της ουσίας, γίνεται μια χειμαρρώδης ανασκόπηση της πιο διάσημης δολοφονίας όλων των εποχών, παρουσιάζοντας μαρτυρίες και πληροφορίες που βρίσκουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Επιστρέφει, ξανά, στην κατοικία Ντακότα, εκεί όπου το πρώην «σκαθάρι» δέχθηκε πέντε σφαίρες από τον Μαρκ Τσάπμαν, και ξετυλίγει το κουβάρι των εξελίξεων με την φωνή του Κίφερ Σάδερλαντ στην αφήγηση.
Στο «John Lennon: Murder Without a Trial» μιλούν πρόσωπα που εκείνη την εποχή βρέθηκαν στο προσκήνιο, όπως ο επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας, ο θυρωρός της κατοικίας Ντακότα, ο οικογενειακός φίλος του Τζον Λένον, Έλιοτ Μιντς, η δημοσιογράφος, Λάουρι Κέι, που ήταν και η τελευταία που του πήρε συνέντευξη, μόλις λίγες ώρες πριν την εν ψυχρώ δολοφονία του, ο ταξιτζής που έτυχε να είναι μάρτυρας, καθώς και οι δικηγόροι του Μαρκ Τσάπμαν. Επί της ουσίας παρελαύνουν πολλοί, εκτός από τη Γιόκο Όνο. Γεγονός απόλυτα λογικό, αφού μπορεί η δολοφονία ενός Beatle να είναι μια συναρπαστική ιστορία πλέον – εξαιτίας των μυστικών που αποκαλύπτονται- δεν παύει να είναι όμως ένα θλιβερό γεγονός.
Τα τρία επεισόδια του ντοκιμαντέρ έχουν χρονολογική σειρά: Έχουμε το έγκλημα ή αλλιώς η τελευταία μέρα του Τζον Λένον, την έρευνα και τη δίκη που δεν έγινε ποτέ. Μακράν το πιο δυνατό επεισόδιο από τα τρία είναι το πρώτο, που αφορά την ίδια τη δολοφονία. Στις 8 Δεκεμβρίου 1980, το ρολόι της ζωής του Λένον, σταματά. Ο Μαρκ Τσάπμαν στήνει καρτέρι στο πρώην «σκαθάρι» έξω από την κατοικία του στην Ντακότα και τον πυροβολεί πέντε φορές.
Η Νέα Υόρκη μαθαίνει τις πρώτες σκόρπιες πληροφορίες του συμβάντος, μέχρι τη στιγμή που επισημοποιείται ο θάνατός του. Μια παρουσιάστρια ειδήσεων συγκεντρώνει την ψυχραιμία της πριν βγει ζωντανά για να πει στις ΗΠΑ ότι ο Λένον πέθανε, διαβάζοντας ένα λανθασμένο σενάριο που έλεγε πως είχε δολοφονηθεί στο διαμέρισμά του. Δύο σχολιαστές ενός αγώνα ποδοσφαίρου, μιλάνε μεταξύ τους για το αν πρέπει να πουν την έκτακτη αυτή είδηση κατά τη διάρκειά του. Το σοκ μεγάλο. Κόσμος συρρέι έξω από το Roosevelt Hospital, τραγουδώντας το «Imagine».
Η ενημέρωση είναι συνεχής. Αμέσως στο επίκεντρο βρέθηκε η Γιόκο Όνο και οι υπόλοιποι Beatles που θρηνούσαν τον χαμό του Τζον Λένον, ωστόσο γρήγορα η προσοχή στράφηκε στον δολοφόνο. Ποιος ήταν; Γιατί το έκανε; Ο 25χρονος Μαρκ Τσάπμαν δεν προσπάθησε να διαφύγει, παρά έμεινε στο σημείο της δολοφονίας, διαβάζοντας το βιβλίο «Ο Φύλακας στη Σίκαλη». «Συγγνώμη που σας χάλασα το βράδυ» λέει στους αστυνομικούς, την ώρα της σύλληψης του. Στην ομολογία του εξηγεί πως πίστευε ότι θα μεταμορφωθεί σε έναν ήρωα του βιβλίου αν διέπραττε τη δολοφονία.
Όλες οι εκπομπές αφιερώνουν χρόνο για να δημιουργήσουν το πορτρέτο του. Στην Χαβάη όλοι λένε τα καλύτερα για τον Τσάπμαν, εκτός από τον παιδικό του φίλο, που εξηγεί πως κάτι δεν πήγαινε καλά μαζί του. Ζούσε, άλλωστε, σε ένα περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας. Την ίδια ώρα, όσοι δικηγόροι αναλαμβάνουν την υπεράσπισή του, αποχωρούν εξαιτίας απειλών. Στον αντίποδα, η Γιόκο Όνο προσπαθεί να καταλάβει τον λόγο της δολοφονίας, αναθέτοντας σε οικογενειακό φίλο να ερευνήσει τα σενάρια. Πράγματι, ανακαλύπτει πως το FBI είχε τον Τζον Λένον σε λίστα επικινδυνότητας.
Οι δικηγόροι που τελικά αναλαμβάνουν τον Μαρκ Τσάπμαν, προσπαθούν να αποδείξουν ότι χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας. Δεν ήταν δύσκολο αν σκεφτεί κανείς πως και ο ίδιος έλεγε στις καταθέσεις του πως άκουγε μια φωνή να του λέει ‘καν’το’. Μέχρι και υπνωτιστή έβαλαν προκειμένου να καταλάβουν τους λόγους που τον οδήγησαν στη δολοφονία, με τον ίδιο να λέει: «Ό,τι χρειάζεσαι είναι αγάπη και 250 εκατομμύρια. Ήταν ο μεγαλύτερος μπάσταρδος που έζησε ποτέ. Δεν θα άφηνα τον κόσμο να αντέξει ακόμα 10 χρόνια τις μαλακίες του».
Να σημειωθεί πως ο Τσάπμαν ήταν θαυμαστής των Beatles, μέχρι που ο Τζον Λένον σύγκρινε τον εαυτό του με τον Ιησού Χριστό. Είχε πει χαρακτηριστικά πως ήταν πιο δημοφιλής από τον Ιησού. Αυτή την αποκάλυψη την έκανε η πρώην κοπέλα του, η οποία εξήγησε πως τον ενόχλησε πραγματικά πολύ αυτή η σύγκριση.
Ο Μαρκ Τσάπμαν οδηγείται σε δίκη, με πλήθος δημοσιογράφων να περιμένουν έξω από την αίθουσα. Τελικά, δηλώνει ένοχος και η δίκη δεν γίνεται ποτέ. Πλέον στα 68 του έτη, καταθέτει συχνά αιτήσεις αποφυλάκισης, αλλά χωρίς ελπίδα.
Το «John Lennon: Murder Without a Trial» είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που πρέπει να δεις.