Αν θέλεις να καταλάβεις γιατί ο Μπρους Λι υπήρξε τόσο εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο των πολεμικών τεχνών και της αποτύπωσής τους στο πανί της μεγάλης οθόνης θα βρεις πολλά στοιχεία που τον κάνουν να διαφέρει από τους άλλους που, είτε προηγήθηκαν, είτε ακολούθησαν. Δεν υπάρχει, όμως, τίποτα πιο απόλυτα διαφορετικό από τη φιλμογραφία του. Για όλους τους άλλους το συγκεκριμένο κεφάλαιο της καριέρας τους είναι μια λίστα με τα ονόματα των ταινιών, τις χρονιές που κυκλοφόρησαν και τα τυχόν βραβεία που απέσπασαν. Στην περίπτωση του Μπρους Λι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Το όνομα του Λι Τζουν Φαν (αυτό είναι το πραγματικό του, το άλλαξε στις ΗΠΑ) συμπεριλαμβάνεται σε συνολικά 36 ταινίες, όμως ο αριθμός αυτός είναι παραπλανητικός σε σχέση με αυτό που περιμένουμε. Ο Μπρους Λι έχει συνδεθεί παγκοσμίως με εντυπωσιακές σκηνές καράτε, μερικές από τις οποίες έχουν μείνει στην ιστορία σ’ αυτό το στυλ ταινιών. Αυτές δεν είναι παραπάνω από δέκα, εκ τω οποίων οι τέσσερις κυκλοφόρησαν μετά τον απρόσμενο θάνατό του σε τροχαίο δυστύχημα το 1973.
Μπρους Λι: Έπαιξε την πρώτη του ταινία ως βρέφος
H λύση του μυστηρίου βρίσκεται στην οικογενειακή κινηματογραφική παράδοση. Ο πατέρας του ήταν διάσημος τραγουδιστής της καντονέζικης όπερας και ως εκ τούτου είχε συμμετάσχει πολλές φορές σε κινηματογραφικές παραγωγές. Ο Μπρους Λι έπαιξε σε ταινία σαν βρέφος (!), το 1941, μόλις λίγους μήνες μετά τη γέννησή του. Από παιδί, μάλιστα, πρωταγωνίστησε σε ταινίες που δεν είχαν καμία σχέση με καράτε, παρά με κινέζικο μελό. Ήταν, πάντως, σταρ στις ταινίες αυτές, ανάλογης φήμης του δικού μας Βασιλάκη Καϊλα.
Με το στυλ που όλοι γνωρίζουμε ο Μπρους Λι έπαιξε για πρώτη φορά στην ταινία Marlowe, που γυρίστηκε το 1969, ένα αμερικανικό φιλμ νουάρ με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Γκάρνερ και την εντυπωσιακή σταρ της εποχής Ρίτα Μορένο. Από την επόμενη χρονιά, όμως, ξεκίνησαν οι πρωταγωνιστικοί του ρόλοι, σε ταινίες που συνέχισαν να βγαίνουν και να «σπάνε ταμεία», κατά το κοινώς λεγόμενο, και μετά το θάνατό του. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, πέντε από τις καλύτερες ταινίες που σφράγισε με την παρουσία του.
«Ο Μεγάλος Αρχηγός ο Αήττητος του Καράτε» (1970)
Αγγλικός τίτλος The Big Boss. Ο Μπρους Λι εδώ είναι ένας ταπεινός εργάτης από την Κίνα που μεταναστεύει στην Ταϊλάνδη για να ζήσει με τα ξαδέλφια του. Έχει ορκιστεί στη μητέρα του να μην μπλέξει σε καυγάδες και όντως, παρ’ ότι τον προκαλούν, είναι πολύ υπομονετικός. Ενδίδει μόνο όταν ανακαλύπτει ότι το εργοστάσιο πάγου, στο οποίο δουλεύει, είναι στην ουσία βιτρίνα ενός εργοστασίου ναρκωτικών. Οι υποσχέσεις πάνε περίπατο και μας προσφέρει τις πρώτες απαράμιλλες στιγμές από την καταιγιστική του δράση, τα βάζει με όλους και με όλα.
«Οι ματωμένες γροθιές του καράτε» (1972)
Αγγλικός τίτλος Fist of Fury, δηλαδή Γροθιά της Οργής. Εδώ ο Μπρους Λι μιλάει κατευθείαν στο συναίσθημα του μέσου Κινέζου, γι’ αυτό και το φιλμ κυριολεκτικά λατρεύτηκε και σήμερα βλέπεται ευχάριστα κι από τις νεότερες γενιές. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σανγκάη του 1908, κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής της Κίνας, όπου οι Κινέζοι βιώνουν ρατσισμό μέσα στην ίδια τους τη χώρα από τους Ιάπωνες κατακτητές. Σαν να μην έφτανε κι αυτό, ο δάσκαλος του Μπρους, τον οποίο ο μαθητής υπεραγαπά βεβαίως, εξευτελίζεται και τελικά θανατώνεται από το στρατό κατοχής. Ο εξοργισμένος Μπρους Λι θα τα κάνει όλα λίμπα. Φοβερές σκηνές μάχης.
«Ο Κίτρινος Πράκτωρ εναντίον της Μαφίας» (1972)
Αγγλικός τίτλος The Way of the Dragon. Την ίδια χρονιά με το προηγούμενο έργο, ο άσος των πολεμικών τεχνών έκανε κι ένα φιλμ με πολύ πιο σύγχρονο σκηνικό. Υποδύεται έναν νεαρό που φτάνει στη Ρώμη, προκειμένου να βοηθήσει μια φίλη του που διατηρεί κινέζικο εστιατόριο. Αυτό που δεν γνωρίζει, αλλά θα μάθει σύντομα, είναι ότι η ιδιοκτήτρια έχει πρόβλημα με τη Μαφία της Ιταλίας, η οποία πουλάει προστασία στο μαγαζί της.
Έτσι ξεκινάει μια ατέρμονη προσπάθειά του να καθαρίσει με όποιον βρίσκει μπροστά του. Εννοείται ότι επειδή οι μαφιόζοι είναι πλούσιοι, στέλνουν εναντίον του ό,τι καλύτερο, με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας. Η τελευταία σκηνή δε, που γυρίστηκε στο Κολοσσαίο, με αντιπάλους τον Μπρους Λι και τον Τσακ Νόρις (έλαβε μέρος εθελοντικά στην ταινία) θεωρείται από τις επικότερες του είδους αυτού.
«Ο Κίτρινος Πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ» (1973)
Αγγλικός τίτλος Enter the Dragon. Η ταινία άρχισε να γυρίζεται στο Χονγκ Κονγκ τον Φεβρουάριο του 1973 και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις αρχές Ιουλίου. Όπως γνωρίζουν όλοι οι θαυμαστές του Μπρους Λι, το μοιραίο τροχαίο που του στοίχισε τη ζωή συνέβη στις 20 Ιουλίου. Η ταινία ήταν έτοιμη, βέβαια, και οι παραγωγοί αποφάσισαν να την στείλουν στα σινεμά ακριβώς τρεις εβδομάδες μετά το θάνατό του, σε μια μακάβρια προσπάθεια να εκμεταλλευθούν τη συγκίνηση που προκάλεσε ο χαμός του. Στο φιλμ αυτό ο Μπρους Λι υποδύεται τον κατάσκοπο, ο οποίος αναλαμβάνει να συμμετάσχει σ’ ένα τουρνουά πολεμικών τεχνών που διοργανώνει ένας μοναχός, ο οποίος βέβαια είναι και μεγαλέμπορος ναρκωτικών, για να τον ξεσκεπάσει.
«Το Παιχνίδι του Θανάτου» (1978)
Αγγλικός τίτλος Game of Death. Βγήκε στις αίθουσες πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Μπρους Λι κυρίως λόγω διαφωνίας για το σε ποιον ανήκε το υλικό των σκηνών που είχε γυρίσει ήδη ο αστέρας των πολεμικών τεχνών πριν φύγει από τη ζωή. Το υλικό, βέβαια, ήταν εξαιρετικά πλούσιο (πάνω από 100 λεπτά εμφάνισής του, συμπεριλαμβανομένων όλων πλην μιας των σκηνών μάχης), οπότε οι παραγωγοί αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν την μανία του κόσμου με τον Μπρους Λι και προσάρμοσαν το σενάριο.
Εδώ ο Λι αποφασίζει να δεχτεί μια πρόκληση να συμμετάσχει σ’ ένα παιχνίδι που μοιάζει πολύ με τα ηλεκτρονικά των περασμένων δεκαετιών, με πίστες δυσκολίας: Μια παγόδα με πέντε επίπεδα, όπου όσο ανεβαίνεις δυσκολεύει το πράγμα. Στην ταινία συμμετείχαν διάσημοι αστέρες των πολεμικών τεχνών, αλλά και ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (!), ο διάσημος μπασκετμπολίστας που ήταν τότε στο φόρτε της καριέρας του στο ΝΒΑ.
Πηγή: intronews.gr