«Δεν πιστεύω στα όρια ηλικίας, δεν πιστεύω σε κανένα όριο», ακούγεται να λέει η Ανέτ Μπένινγκ στην νέα ταινία του Netflix με τίτλο «NYAD», υποδυόμενη την σπουδαία κολυμβήτρια, Νταϊάνα Νάιαντ, που έσπασε μια σειρά από ρεκόρ στην κολύμβηση. Αν και περισσότερο έμοιαζε σαν ντοκιμαντέρ, παρά σε ταινία, το «NYAD» αποτελεί μία από τις πιο ωραίες προτάσεις της streaming πλατφόρμας. Είναι μια υπενθύμιση, ένα κίνητρο και μια εκπλήρωση του ακατόρθωτου με πολλή συγκίνηση. Το γράφαμε άλλωστε και στις αρχές του μήνα και ευτυχώς δεν πέσαμε έξω.

Η Νταϊάνα Νάιαντ είναι ένα φαινόμενο στην ιστορία της κολύμβησης. Ένας άνθρωπος που απέδειξε πως η ηλικία δεν έχει φραγμούς και πως όταν θες κάτι πολύ, μπορείς να το πετύχεις. Είναι τόσο κλισέ που παρ΄όλα αυτά συνεχώς το ξεχνάμε. Η Νάιαντ δεν άφησε το όνειρό της και το απωθημένο της, δεν τα έκλεισε σε ένα ντουλάπι. Στα 60 της πήρε την γενναία απόφαση να φέρει εις πέρας αυτό που δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό της: να διασχίσει κολυμπώντας 110 μίλια, από τις ακτές της Κούβας ως το Κι Ουέστ της Φλόριντα. Το εγχείρημα ισοδυναμεί με 60 ώρες κολύμπι. Ένα επίτευγμα που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια.

Το 1978 κι ενώ ήταν 28 ετών, έκανε την πρώτη της προσπάθεια, θέλησε να γίνει η πρώτη κολυμβήτρια που πετυχαίνει το ακατόρθωτο. Κι αυτό γιατί εκτός από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τα επικίνδυνα ρεύματα -που χρειάζονται έναν πλοηγό για να τα παρατηρεί ώστε να μπορεί να καθοδηγεί τον κολυμβητή- τα νερά αυτά έχουν και επικίνδυνη θαλάσσια ζωή, με καρχαρίες και μέδουσες, των οποίων τα τσιμπήματα μπορούν να μεταφέρουν τοξίνη και να παραλύσει τον άνθρωπο ή ακόμα και να τον σκοτώσουν.

Η Νταϊάνα Νάιαντ ήταν μέσα σε ένα προστατευτικό κλουβί, προκειμένου να μην απειληθεί, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Χρειάστηκαν να περάσουν περίπου τρεις δεκαετίες για να κάνει τη δεύτερη της προσπάθεια, τον Αύγουστο του 2011, όπου χωρίς χορηγούς, χωρίς την στήριξη σημαντικών προσώπων παρά μόνο της φίλης της Μπόνι Στολ, που έγινε στη συνέχεια και προπονήτρια της, την οποία υποδύεται εξαιρετικά η Τζόντι Φόστερ, επιχείρησε να κάνει αυτό που για όλους ήταν «τρέλα». Αφού δεν το κατάφερε στα 28 της, θα το καταφέρει στα 60 της;

Κι όμως, η Νταϊάνα Νάιαντ όχι μόνο το προσπάθησε, αλλά μπήκε στο νερό χωρίς προστατευτικό κλουβί αυτή τη φορά. Τα επιθετικά ρεύματα όμως δεν της επέτρεψαν να συνεχίσει. Παρόλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω. Έναν μήνα μετά, έκανε την τρίτη της προσπάθεια. Όμως εγκατέλειψε λόγω αλλεργικού άσθματος. Το 2012 προχώρησε στην τέταρτη προσπάθεια, όπου η Νταϊάνα Νάιαντ έπρεπε για ακόμη μια φορά να εγκαταλείψει εξαιτίας της παρουσίας μεγάλων και επιθετικών μεδουσών, που κυριολεκτικά της έκαιγαν το κορμί.

Έναν χρόνο αργότερα, στις 2 Σεπτεμβρίου του 2013, και μετά από τέσσερις προσπάθειες, η Νταϊάνα Νάιαντ στα 64 της πλέον, δοκίμασε για μία τελευταία φορά. Από την αρχή που ξεκίνησε το ταξίδι της, όλα έδειχναν να είναι με το μέρος της. Με ειδική στολή για τις κυβομέδουσες, τη συνοδεία 40 ανθρώπων με σκάφη που έπλεαν δίπλα στο Voyager, παρακολουθώντας τον απίστευτο άθλο της, κολύμπησε 52 ώρες. Στη διαδρομή έβλεπε παραισθήσεις, παραλίγο να έρθει αντιμέτωπη με έναν καρχαρχία που τον απομάκρυναν με ειδική ασπίδα, υπερέβαλλε εαυτόν, αλλά κατάφερε να φτάσει στο Κι Γουέστ.

Αυτές τις 52 ώρες δεν επιτρεπόταν να ακουμπήσει το σκάφος, ούτε ανθρώπινο χέρι. Έπρεπε να βρίσκεται στο νερό και να κολυμπά. Τούτου λεχθέντος, η σκηνή που η Νταϊάνα Νάιαντ προσπαθεί να περπατήσει μέχρι τη στεριά, έως ότου και οι δύο αστράγαλοι της να είναι έξω από το νερό, και οι άνθρωποι που τη συνόδευαν φώναζαν στον κόσμο που είχε βρεθεί να την θαυμάσει, να μην την ακουμπήσει κανείς, σε ανατριχιάζει.

Αυτές οι σκηνές ήταν πραγματικά συγκινητικές. Κι αυτό το μετέφεραν υπέροχα οι σκηνοθέτες Ελίζαμπεθ Τσάι Βασαρχέλι και Τζίμι Τσιν (The Rescue, Free Solo), που ήταν σαν να είσαι ένα με το κοινό. «Τρία πράγματα θέλω να πω», φώναξε η Νταϊάνα Νάιαντ στον κόσμο: «Πρώτον, ποτέ μα ποτέ μην εγκαταλείπεις, δεύτερον, ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλη για να κηνυγήσεις το όνειρό σου και τρίτον, φαίνεται μοναχικό άθλημα, αλλά αγωνίζεται ολόκληρη ομάδα».

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ταινίας, βλέπαμε διάφορα flashbacks που καθόρισαν την εξέλιξή της Νταϊάνα Νάιαντ. Όπως ο αυστηρός πατέρας της (με ελληνικές ρίζες) ή ο προπονητής της που τη βίασε, ήταν τα αυτά τα κίνητρα που την έκαναν να πεισμώσει. Το όνομα της στα ελληνικά σημαίνει «Νύμφη του νερού» και Νταϊάνα Νάιντ κατέκτησε το νερό με την αξία της. Ακόμα κι αν ήταν 64 και ακόμα κι αν έπρεπε να κάνει πέντε προσπάθειες. Γιατί αυτό που «δεν γίνεται», τελικά γίνεται.

To «NYAD» στο Netflix είναι must-see. Δες το και θα με θυμηθείς.