Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία του Netflix. Κουίρ Zoomer που λατρεύει το μακιγιάζ και να φοράει ψηλοτάκουνα καθημερινά (και μπράβο του, εμείς μόνο με τα Teva την παλεύουμε στα πεζοδρόμια της Αθήνας) βρίσκει τυχαία την δουλειά των ονείρων του, την χάνει επειδή τα κάνει όλα λάθος, βγάζει ένα λογύδριο της πλάκας και την ξανακερδίζει και όλο αυτό πρέπει να το βλέπει η Κιμ Κατράλ και να αναρωτιέται γιατί είπε όχι στο And Just Like That (το reboot του Sex and the City).
Το Glamorous είναι μια νέα σειρά του Netflix για το μήνα Pride. Ο Μάρκο τον οποίο υποδύεται μια τραγουδίστρια, ηθοποιός και YouTuber που ονομάζεται Miss Benny, είναι όλοι οι εφιάλτες σας για τη Gen Z που έγιναν πραγματικότητα. Η ιδέα του να ξεκινάς από το τίποτα και να κυνηγάς τη φήμη είναι το κεντρικό θέμα του Glamorous του Netflix.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η πραγματική σταρ του Glamorous, το επίκεντρό του, είναι η Miss Benny στον ρόλο του Μάρκο, ενός νεαρού makeup artist που αφιερώνει ώρες από τη ζωή του στο διαδικτυακό του κανάλι μακιγιάζ ενώ πουλά καλλυντικά στο εμπορικό κέντρο, που δηλώνει nonbinary και είναι gay. Η Μις Μπένι, λοιπόν, πρωταγωνιστεί σε αυτήν την κομεντί του Netflix μαζί με την υποψήφια για Emmy Κιμ Κατράλ (κάπως μελαγχολική εδώ). Μόνο που η τελευταία βαριέται, οικτρά. Η Μάντολιν παίρνει τον Μάρκο από τη δουλειά του στο εμπορικό κέντρο και τον προσλαμβάνει ως δεύτερο βοηθό της. Κι εκεί αρχίζει η κατρακύλα και η παράθεση στερεοτυπικών χαρακτήρων από σειρές που έχουμε δει στο παρελθόν (όποιος είπε Ugly Betty έχει τον αμέριστο σεβασμό μας).
Δεν είναι καλό το Glamorous του Netflix. Είναι κάτι που θυμίζει τις δοκιμασμένες συνταγές επιτυχίας, μοιάζει με το Glee, το Gossip Girl, το The Devil Wears Prada, το A Star Is Born χωρίς να είναι τίποτα από τα παραπάνω. Είναι μια σειρά ενηλικίωσης των Gen Z (με μοναδική φιλοδοξία να γίνουν beauty influencerμε στο TikTok) με τις πολιτιστικές αναφορές ενός γερασμένου millennial. Αυτό που μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο μέσα στα όρια ενός δίλεπτου Get Ready With Me γίνεται πολύ λιγότερο ανεκτό όταν διαρκεί για δέκα επεισόδια. Το χιούμορ είναι πιο παρωχημένο από τις φωτογραφίες στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Να σημειωθεί ότι το το Glamorous πριν από λίγα χρόνια ήταν ένας αφόρητα αποτυχημένος πιλότος του τηλεοπτικού καναλιού CW με πρωταγωνιστές τη Miss Benny και την Μπρουκ Σίλντς και πήγε άπατο.
Η σειρά θα μπορούσε να είναι πολύ αστεία κι όντως να είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Αλλά τα πολλά κλισέ δεν το επιτρέπουν, είναι γυρισμένο έτσι ώστε θυμίζει ένα gay Emily in Paris. Ένας νεοφερμένος παλεύει να ενταχθεί στο νέο εταιρικό του περιβάλλον με τα πολλά πισώπλατα μαχαιρώματα. Έχει ένα κουραστικό ερωτικό τρίγωνο, παλιές αναφορές της ποπ κουλτούρας (ναι, για την Κέιτ Πέρι λέμε) και περισσότερες αναφορές στην σημασία της εκπροσώπησης (μη λευκών στρέιτ ταυτοτήτων) από όσες βγάζουν νόημα.
O Μάρκο περνά τη σεζόν αναζητώντας μια αυθεντική αίσθηση του εαυτού του. Η σειρά πάλι όχι, νιώθουμε σαν να παρακολουθούμε μια πολύ μεγάλη ιστορία της ζωής τους στο Instagram. Δεν είναι τυχαίο που ο Independent μίλησε για το «υπαρξιακό πρόβλημα» των queer χαρακτήρων που χρησιμοποιούνται για να ενδυναμώσουν και να επηρεάσουν. Πάντως, αν το Netflix θέλει να επιμείνει στα γκέι ρεβιζιονιστικά τηλεοπτικά προϊόντα της έχει τον Ράιαν Μέρφι. Που τα κάνει τουλάχιστον binge watching material. Σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει το brand της, η Μάντολιν αποφασίζει να λανσάρει μια συλλογή «Pride capsule». Αυτό πιστεύουμε ότι έκανε και το Netflix.
Η σειρά πετυχαίνει να κάνει το Emily in Paris να φαίνεται σαν σαιξπηρική κωμωδία. Το λες και επίτευγμα.