Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη «εδώ» με άπειρες προεκτάσεις. Κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος για το πώς θα μας επηρεάσει τα αμέσως επόμενα χρόνια, η φαντασία μας δεν είναι σε θέση να συλλάβει το πλήθος των δυνατοτήτων. Κάποιοι από μας πάντως, ξέρουν πολλά παραπάνω για το θέμα και η γνώμη τους έχει βαρύτητα. Όπως ο πρώην CEO της Google, Έρικ Σμιντ. Ακούμε πολύ προσεκτικά λοιπόν τα όσα λέει…
Και τι μας είπε αυτή τη φορά; Στάθηκε στο πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε θέση να ορίσει ένα νέο τοπίο για τις ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις. Με τρόπο κάθε άλλο παρά θετικό καθώς είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσει βαθιά ρήγματα στην κοινωνική συνοχή.
Οι ψηφιακοί σύντροφοι, που δημιουργούνται με τη βοήθεια της ΑΙ, στη θεωρία είναι το τέλειο ταίρι. Με το πάτημα ενός κουμπιού, (θα) μπορεί κάποιος να δημιουργήσει τον «ιδανικό» σύντροφο κατά παραγγελία. Πάντα διαθέσιμο, πνευματώδη, με κατανόηση και έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε του ανάγκη. Κάνει ό,τι του ζητηθεί, εκπαιδεύεται διαρκώς και λέει στον συνομιλητή του πάντα αυτό ακριβώς που θέλει να ακούσει, δεν κουράζεται, δεν θυμώνει.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θολώνει τα όρια της πραγματικότητας – Πού μπαίνει η γραμμή;
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, συμβαίνει ήδη. Απλά ακόμα η κοινωνία δυσκολεύεται να το αποδεχτεί – χειριστεί. Φαίνεται όμως πως αυτό (η αποδοχή δηλαδή ως απολύτως νορμάλ) είναι απλά θέμα χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αναζητήσεις για «AI girlfriend» έχουν αυξηθεί κατά 2.400% (!) τον τελευταίο χρόνο! Καθημερινά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν έναν σύντροφο ΑΙ, ενώ εκατομμύρια κατεβάζουν εφαρμογές σχεδιασμένες να προσομοιώνουν πραγματικές σχέσεις.
Όμως, όπως λέει ο Έρικ Σμιντ , η «εξάπλωση» των συντρόφων Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να οξύνει αντί να λύσει το πρόβλημα μοναξιάς που υπάρχει στις δυτικές κοινωνίες. Όπως εξηγεί ο άλλοτε επικεφαλής της Google, οι νεαρότεροι σε ηλικία (χρήστες 18-29 ετών αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πλατφορμών) μπορεί να συνηθίσουν τόσο πολύ σε αυτού του είδους την αλληλεπίδραση ώστε να χάσουν την επαφή με τον πραγματικό κόσμο.
Όσο αληθινές και αν μοιάζουν οι σχέσεις με ΑΙ μοντέλα, στερούνται του βάθους και της αυθεντικότητας που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, με τα καλά τους και τα στραβά τους. Οι νέοι θα μπορούν να μένουν όλη μέρα σπίτι και να ζουν από εκεί τον «έρωτα» τους. Να μην βγαίνουν, να μην επιζητούν να γίνουν καλύτεροι. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις όταν ο άλλος «πόλος» είναι όπως εσύ τον ορίζεις. Τα όρια θολώνουν, οι προτεραιότητες επίσης.
Κανείς δεν ξέρει ακόμα στα σίγουρα τι φέρνει αυτός ο «θαυμαστός, καινούριος κόσμος»
Η εξεύρεση ερωτικών συντρόφων μέσα από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια ανερχόμενη τάση σε μια νέα πραγματικότητα. Και για άνδρες και για γυναίκες. Είναι όμως τελικά διέξοδος ή απομόνωση; Μπορεί η εικονική συντροφικότητα να λειτουργήσει ως στήριγμα για όσους αισθάνονται αποκομμένοι από τον πραγματικό κόσμο; Ή μήπως, αντίθετα, ενισχύει την κοινωνική απόσυρση, εμποδίζοντας την προσωπική ανάπτυξη και τη δημιουργία αυθεντικών σχέσεων;
Καθώς η τεχνολογία προχωρά, τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν γίνονται πιο περίπλοκα. Θα πρέπει σύντομα να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες της συγκατάθεσης, της ηθικής και της ανθρώπινης επαφής. Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της; Πόσο μάλλον όταν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των νεοσύστατων εφαρμογών μας είναι παντελώς άγνωστες. Οι ειδικοί πάντως δεν μας τα λένε ωραία…