Στην τηλεόραση το είδες πρώτη φορά. “We got to install microwave ovens / Custom kitchen deliveries / We got to move these refrigerators / We got to move these colour TVs “ τραγουδάνε οι θρυλικοί Dire Straits στο Money for Nothing και η ανάγκη τους να προτάξουν το «έγχρωμο» μπροστά από την «τηλεόραση» παραξενεύει τον νέο του σήμερα. Μα, για δες φίλε μου, υπήρξε όντως εποχή που η ΤV ήταν ασπρόμαυρη. Έτσι ξεκίνησε, βασικά.
Φαντάσου «επανάσταση» για τους ανθρώπους του τότε όταν ξάφνου μπήκε χρώμα στην τηλεοπτική ζωή τους. Πώς από τη μία στιγμή στην άλλη άλλαξε ολόκληρη η εμπειρία της θέασης. Δεν υπήρξε ποτέ πιο ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία της τηλεόρασης. Αυτό το «τότε» πάντως δεν είναι για όλους το ίδιο. Η κάθε χώρα υιοθέτησε τη νέα τεχνολογία με τους δικούς της ρυθμούς, με το δικό της τρόπο.
Πότε υιοθέτησαν οι χώρες την έγχρωμη τηλεόραση
Οι ΗΠΑ, πολύ πιο μπροστά από τους υπόλοιπους, είχαν έγχρωμες εκπομπές ήδη από τη δεκαετία του 1950. Η πλειονότητα των υπόλοιπων χωρών άργησε πολύ να ακολουθήσει, για παράδειγμα Γερμάνια και Γαλλία έκαναν… δουλίτσα σχετικώς το 1967. Έχει το γούστο της η πληροφορία πως οι Αμερικανοί από Γερμανό εφευρέτη (Βάλτερ Μπρους) απέκτησαν τη γνώση για την τεχνολογία που απαιτούνταν για να αφήσουν πίσω τους το «μαύρο – άσπρο».
Στα 70’s έγινε το πραγματικό boom με την έγχρωμη τηλεόραση σε παγκόσμιο επίπεδο, η μία χώρα μετά την άλλη έκαναν την αλλαγή. Τότε ήρθε και στα μέρη μας. Πειραματικά το 1976, λίγο πιο θαρραλέα και τμηματικά το 1977 και από το 1981, το… παιχνίδι παιζόταν πλήρως σε full color και εν Ελλάδι. Έπαιζαν τότε 2 συστήματα, ένα γαλλικό και ένα γερμανικό, ο… γαλλοτραφής τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτίμησε το πρώτο και, τι έκπληξη όχι, είχε γίνει μεγάλο πολιτικό νταβαντούρι για αυτήν του την επιλογή.
Το παρακάτω βίντεο στο Instagram μας δείχνει ακριβώς τη στιγμή που έγινε η αλλαγή σε μερικές χώρες. Τι ετοίμασαν δηλαδή για να γιορτάσουν τον ερχομό μιας άλλης εποχής, ενός άλλου κόσμου θα έλεγε κανείς. Έχει την πλάκα του το πώς το χάρηκαν οι άνθρωποι τότε, το πώς σκαρφίστηκαν ωραίο τρόπο για να κάνουν τη μετάβαση.
Δείχνει μια αθωότητα, μια εποχή που τα τεχνολογικά άλματα δεν ήταν δεδομένα και ο κόσμος απολάμβανε την κάθε εξέλιξη – πόσο μάλλον αυτή που ήταν σημαντικότατη. Ειδικά οι Αυστραλοί του έδωσαν και κατάλαβε, ολόκληρο σκετς σκάρωσαν. Το ίδιο και οι Νορβηγοί. Αμερικανοί και Γερμανοί ήταν πολύ επίσημοι, ενώ οι Γάλλοι είναι τόσο σοβαροί, τόσο αμήχανοι, τόσο «δεν ξέρω τι να κάνω» που τελικά γίνεται καλτ, epic!