Ό,τι ξέραμε ιντερνετικώς να το ξεχάσουμε και πάλι από την αρχή; Η τιμωρία της Google από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές είναι ο ορισμός αυτού που λέμε «και τώρα φίλε μου τι;». Τόσα χρόνια ψάχνουμε μέσω της Google και να που ξάφνου, είναι η Google αυτή που ψάχνεται. Χωρίς να είναι σίγουρη τι της ξημερώνει. Ποια, αυτή, η παντογνώστρια. Ο ιντερνετικός Θεός.  Γιατί τα data είναι δύναμη, τα data είναι η νέα θρησκεία.

ΟΚ, θα ασκηθεί έφεση και θα πάρει μήνες, μπορεί και χρόνια, να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. αλλά πλέον μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Και δεν ξέρουμε ούτε εμείς πού να… ψάξουμε, καθώς η Google, το εργαλείο των αναζητήσεων μας, έχει δεχτεί ένα ισχυρότατο χτύπημα. Φαύλος κύκλος, υπό μια έννοια.

Ουσία είναι πως η Google έχει δαπανήσει πολλά δισ. (μόνο πέρυσι κοντά στα 26 και τα περισσότερα εξ αυτών στην Apple) για να βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε smartphones και browsers. Μόνο που αυτό, σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Καλιφόρνια, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και άρα παραβίαση των κανόνων της αγοράς. Έχει αναντίρρητα την καλύτερη μηχανή αναζήτησης εκεί έξω, αλλά στερεί παράλληλα από τους ανταγωνιστές της την ευκαιρία έστω να δοκιμάσουν, το ζουμί της απόφασης.

Και ξάφνου είναι η Google αυτή που… ψάχνεται

H Google, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Big Tech Companies

Η Google ελέγχει περίπου το 90% της αγοράς διαδικτυακής αναζήτησης και το 95% στα έξυπνα τηλέφωνα. Ο τεχνολογικός κολοσσός δεν μπόρεσε να πείσει νομικώς πως δεν είναι μονοπώλιο, πως δεν είναι δηλαδή επειδή απλά είναι καλύτερη από τους άλλους, ο λόγος που οι καταναλωτές τον εμπιστεύονται με κλειστά μάτια. Κάπως έτσι, όλα όσα γνωρίζουμε για το πώς να αντλούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο μπορεί προσεχώς να είναι κενή γνώση ή πιο σωστά, αλλοτινής εποχής.

Αν η Google πάψει να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε τόσες πολλές συσκευές θα υποστεί προφανώς τεράστιο πλήγμα. Όλο το ζουμί, είναι η Google να μην αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Αφού έχει όλη την πληροφορία θα μπορούσε να δημιουργήσει μοντέλα ΑΙ απείρως καλύτερα από του ανταγωνισμού. Όπως το ChatGTP. Εκτείνεται πέρα από την παραδοσιακή αναζήτηση δηλαδή, αναφορικά με το μέλλον μιας τεχνολογίας που αλλάζει τη ζωή μας, ήδη.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ εκφώνησε έναν πανηγυρικό μετά την δικαστική τιμωρία της Google: «Καμία εταιρεία, όσο μεγάλη ή επιδραστική και αν είναι, δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή είναι μια ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό». Και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σε αυτό το ύφος ήταν. Φαίνεται συνεπώς πως αυτό είναι το πρώτο σκέλος του ακήρυχτου, αλλά εντελώς πραγματικού, πολέμου ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και τις Big Tech. Μήπως μετά η καμπάνα χτυπήσει και για άλλους κολοσσούς όπως η Apple και η Amazon; Τώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, οι συνέπειες μπορεί να είναι οδυνηρές και για άλλους. Και, για δες, δεν ξέρουμε πού να… ψάξουμε για πληροφορίες για το τι μέλει γενέσθαι.