Οι ανακοινώσεις της πολυαναμενόμενης έκθεσης της NASA, είναι ξεκάθαρες. Οι περισσότερες θεάσεις UFO και UAP έχουν εξηγηθεί, αλλά υπάρχουν μερικά περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί και δεν μπορούν να αναγνωριστούν ακόμα ως «γνωστά ανθρωπογενή ή φυσικά φαινόμενα».
«Προς το παρόν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι οι υπάρχουσες αναφορές UFOs ή UAPs (άγνωστης ταυτότητας εναέρια φαινόμενα) έχουν εξωγήινη πηγή», ανέφερε ο Nelson στη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης. «Η NASA διαθέτει μια ποικιλία μέσων παρατήρησης της Γης και του διαστήματος, μαζί με ένα εκτεταμένο αρχείο ιστορικών και σημερινών συνόλων δεδομένων, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα για την κατανόηση των φαινομένων». Στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως η μελέτη θα χρειαστεί νέες επιστημονικές τεχνικές και αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνονται αντιληπτά αυτά τα αντικείμενα.
Στην 33σελιδη έκθεσή που ετοίμασε η η ανεξάρτητη ομάδα των 16 εμπειρογνωμόνων, με πρόεδρο τον αστροφυσικό Ντέιβιντ Σπέργκελ, προειδοποίησε ότι η αρνητική αντίληψη που περιβάλλει τα UFOs αποτελεί εμπόδιο στη συλλογή δεδομένων. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμμετοχή της NASA θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση του στίγματος γύρω από αυτό που αποκαλεί UAPs, ή αλλιώς άγνωστα ανώμαλα φαινόμενα.
Η νέα έκθεση ανέφερε ότι τα UAPs «ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη μας». Τονίστηκε πως το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι τα ελάχιστα επιστημονικά επιβεβαιωμένα δεδομένα για εμφανίσεις UFO, τα οποία καταγράφονται συνήθως ως φωτεινά αντικείμενα, ικανά να αψηφούν τους νόμους της φυσικής. Αυτά τα φαινόμενα εντοπίζονται συνήθως με κάμερες, αισθητήρες και άλλες συσκευές, οι οποίες δεν είναι σχεδιασμένες να αποτυπώνουν και να μετρούν τέτοιες ανωμαλίες.
Οι προσπάθειες της NASA και του Πενταγώνου -οι οποίες διεξάγονται υπό κάποιον δημόσιο έλεγχο- υπογραμμίζουν μια στροφή της κυβέρνησης έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες απέρριπτε πληροφορίες για θεάσεις άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (ATIA, UFO) που χρονολογούνται από τη δεκαετία 1940.