Σκεφτείτε, τώρα, έτσι εντελώς στα ξαφνικά, να «πέσει» το ίντερνετ παγκοσμίως. Όχι μόνο για μερικές ώρες, αλλά για μέρες. Για πολλούς -και δεν υπερβάλλουμε-, είναι όσο απαραίτητο είναι και το νερό. Όχι μόνο για τον μέσο άνθρωπο που περνάει τη μέρα του βλέποντας reels, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το διαδίκτυο είναι προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή, νύχτα ή μέρα. Οι επιπτώσεις μιας διακοπής για μεγάλο χρονικό διάστημα θα έπληττε την οικονομία, θα έπληττε τη λειτουργία των συστημάτων μεταφορών και θα κατέστρεφε τις επιχειρήσεις.
Πώς συνδέεται το διαδίκτυο;
Για να καταλάβουμε καλύτερα τι θα συμβεί σε περίπτωση που έχουμε γενικό μπλακ άουτ, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς ακριβώς παρέχεται το διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο. Η απάντηση είναι ότι υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων. Υπάρχουν δορυφόροι και διακομιστές και χιλιάδες καλώδια στον πυθμένα της θάλασσας που μεταφέρουν δεδομένα σε όλο τον κόσμο και τροφοδοτούν δίκτυα για να ζωντανέψει αυτή η συνδεσιμότητα, ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε κάτι στο Netflix ή να αναζητήσετε γρήγορα κάτι στο Google.
Τι μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία του διαδικτύου;
Μια σειρά από πράγματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να διακόψουν τη λειτουργία του διαδικτύου. Οι δορυφόροι επικοινωνίας στους οποίους βασίζονται για την παροχή υψηλών ταχυτήτων δεδομένων θα μπορούσαν να υποστούν βλάβη. Επίσης, τα καλώδια που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας και είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν, θα μπορούσαν -λέμε τώρα- να καταστραφούν. Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι παραβιάσεις που επιδιώκουν να καταστρέψουν ό,τι βρίσκεται στην καρδιά του δικτύου και παρέχει το διαδίκτυο ή σημαντικές υπηρεσίες διαδικτύου, μπορούν επίσης να κάνουν τη «ζημιά».
Πώς θα αποτραπεί ένα γενικό μπλακ άουτ
Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι ότι το διαδίκτυο δεν προέρχεται από μία μόνο πηγή, οπότε δεν μπορεί κάποιος απλά να απενεργοποιήσει ή να αποσυνδέσει ολόκληρο το διαδίκτυο. Είναι κάτι που έχει σχεδιαστεί για να αναζητά εναλλακτικές διαδρομές και κανάλια για να παραδώσει με επιτυχία τα δεδομένα εκεί που πρέπει να φτάσουν όταν ένα από αυτά είναι μπλοκαρισμένο. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ένα σπάσιμο της αλυσίδας, αλλά μέχρι εκεί. Ενώ οι απαιτήσεις στο διαδίκτυο έχουν αυξηθεί με εντυπωσιακό τρόπο από τη δημιουργία του, η φύση του σχεδιασμού του σημαίνει ότι, ενώ μπορεί να υποστεί βλάβες, υπάρχουν πάντα μάτια πάνω του για να διασφαλιστεί ότι παραμένει σε λειτουργία.