Είναι αυτό που ενώνει όλους όσοι βρίσκονται σε μια πτήση. Άλλοι το κάνουν από μόνοι τους πριν ξεκινήσει το αεροπλάνο πορεία για τον διάδρομο απογείωσης, άλλοι περιμένουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι αυτό που υπενθυμίζουν πάντοτε ο πιλότος και το πλήρωμα καμπίνας. «Σιγουρευτείτε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές σας είναι απενεργοποιημένες ή σε λειτουργία πτήσης».
Η λειτουργία πτήσης στο κινητό ή το λάπτοπ, είναι μια από τις βασικές υποχρεώσεις των επιβαινόντων σε μια πτήση. Η άλλη είναι να μην κατεβάζουν τα μικρά στόρια, να έχουν τη θέση σε όρθια στάση και να μην έχουν κατεβασμένα τα τραπεζάκια στην απογείωση και την προσγείωση.
Όλα τα παραπάνω είναι κατανοητά και αφορούν λόγους ασφάλειας, αλλά και εύκολης διαφυγής σε περίπτωση βλάβης. Τι παίζει όμως με το κινητό;
H αιτιολογία που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, είναι πως τα κινητά πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία πτήσης για να μην υπάρχουν παρεμβολές από τον δορυφόρο στο ραντάρ του αεροπλάνου.
Ισχύει όμως αυτό ακόμα και σήμερα που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο;
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να εκπέμψουν ένα σήμα στην ίδια συχνότητα με αυτή που επικοινωνούν τα αεροσκάφη με τον πύργο ελέγχου και με τα συστήματα πλοήγησης, προκαλώντας ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή.
Διάβασε τη συνέχεια στο intronews.gr.