Γράφαμε μόλις τις προάλλες για ένα βιβλιοπωλείο – εστιατόριο στο Λονδίνο, υπό τον εμπνευσμένο τίτλο Books for Cooks, που κάνει χρυσές δουλειές με τους… βιβλιοφάγους (κυριολεκτικά!) να κάνουν ουρές για να ζήσουν την εμπειρία. Στο Τόκιο υπάρχει ένα άλλου είδους mix, εξίσου ελκυστικό, με βάση τον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης: Βιβλιοπωλείο – ξενοδοχείο!

Ναι, οι φίλοι Ιάπωνες μπορεί να «τσινάνε» σε όμορφα πράγματα όπως η 4ήμερη εργασία (είναι η κουλτούρα τους τέτοια, μην τους βρίζεις) όμως στην καλαισθησία δεν έχουν ίσως ταίρι. Σκάρωσαν λοιπόν έναν πολύ όμορφο χώρο όπου πρακτικά νιώθεις σαν να είσαι εσύ ο ίδιος ήρωας ενός μυθιστορήματος.

βιβλιοπωλείο – ξενοδοχείο, πώς θα γίνει να τηλεμεταφερθούμε εκεί; 
Μένοντας κυριολεκτικά στο ράφι.

Μα να κοιμάσαι σε… ράφι; Και δεν το εννοούμε με την παλιακή, αναχρονιστική και ξεπερασμένη έννοια του «έμεινε στο ράφι». Εδώ είναι κυριολεκτικό. Τα δωμάτια σε αυτό το βιβλιοπωλείο – ξενοδοχείο είναι σαν ράφια βιβλιοθήκης. Κάπως κλειστοφοβικά αν μας ρωτάς, αλλά ΟΚ, αν κάποιος δεν έχει πρόβλημα με κάτι τέτοια, είναι σίγουρο πως θα κοιμηθεί γαλήνια, σαν πουλάκι. Έχει, πάντως, κι άλλες επιλογές, για παράδειγμα το superior room δεν έχει πολλά να ζηλέψει από αυτό ενός 5στερου έτσι όπως το είδαμε στις φωτογραφίες.

βιβλιοπωλείο – ξενοδοχείο, πώς θα γίνει να τηλεμεταφερθούμε εκεί; 
Μένοντας κυριολεκτικά στο ράφι.

Σε αυτό το βιβλιοπωλείο – ξενοδοχείο βιώνεις την απόλυτη (αναγνωστική) γαλήνη

Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος είναι ζεν – περισσότερο δεν γίνεται. Με εφημερίδες να κρέμονται από το ταβάνι, με ειδικούς χώρους για να «χαθείς» στην ανάγνωση, με ένα βιβλίο αγκαλιά. Να γίνει αυτός ο κόσμος σου για λίγο, να ξεχάσεις τα γύρω – γύρω, τυχόν έγνοιες και άγχη της καθημερινότητας.

Σε αυτό το βιβλιοπωλείο – ξενοδοχείο λειτουργεί και ένα καφέ – εστιατόριο, γιατί σούπερ το διάβασμα, αλλά γίνεται ακόμα πιο σούπερ με μια κούπα αχνιστού καφέ ή τσαγιού, με κάτι νόστιμο να τσιμπάς για σνακ. Πνευματική τροφή ναι, αλλά μην παραμελούμε και το σώμα, θέλει ενέργεια κι αυτό…

βιβλιοπωλείο – ξενοδοχείο, πώς θα γίνει να τηλεμεταφερθούμε εκεί; 
Μένοντας κυριολεκτικά στο ράφι.

Και πώς λέγεται από αυτό το βιβλιοπωλείο – ξενοδοχείο; Book & Bed, βρίσκεται στην περιοχή Shinjuku. Το εξίσου ωραίο; Δεν είναι ακριβό. Το απλό ράφι, συγνώμη δωμάτιο, πάει κάτω από 40 ευρώ το βράδυ. Το superior, που είναι «χλίδα» καταπώς είπαμε, λίγο κάτω από 100.

Βέβαια το δύσκολο για μας είναι να πάμε ως την Ιαπωνία, αλλά πες πως την διευθετήσαμε αυτήν την «λεπτομέρεια», μετά είναι σίγουρα προσιτό το να ζήσουμε την εμπειρία της διαμονής σε ένα βιβλιοπωλείο – ξενοδοχείο. Δεν είναι άλλωστε κάτι που μας συμβαίνει δα και κάθε μέρα. Μια αυθεντική εμπειρία, εντελώς έξω από τα συνηθισμένα. Μακάρι να γινόταν να… τηλεμεταφερόμασταν τώρα εκεί πέρα.

Σε ποιους μπορεί να μην αρέσει το όλο concept εκτός των όσων έχουν «αλλεργία» στην ανάγνωση (κακώς); Το δίχως άλλο, σε ανθρώπους που βρίσκουν δύσκολο ως αδύνατο το να μοιραστούν με άλλους ένα χώρο πολύ προσωπικό όπως το μπάνιο. Ναι, είναι κοινό για όλους. Μόνο που για Ιαπωνία μιλάμε, παιδιά, δεν αμφιβάλουμε κατ’ ελάχιστο πως θα είναι πεντακάθαρα ή έστω όσο λιγότερο βρώμικα γίνεται.

Δες βίντεο από την επίσκεψη μιας τουρίστριας στο βιβλιοπωλείο – ξενοδοχείο του Τόκιο για να πάρεις μια πολύ καλή ιδέα περί του «τι και πώς»:

Μπες ΕΔΩ για να τσεκάρεις το site τους