Ρώμη δεν είναι μόνον το Κολοσσαίο ή η Piazza di Spagna. Είναι και άλλες κρυμμένες γωνιές με βαθιά ιστορία. Το ρεπορτάζ της Wall Street Journal έρχεται να αναδείξει την ιστορία της Ρώμης και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέσα από ένα οδοιπορικό, που ξεκίνησε διαφορετικά. Ξεκίνησε από το TikTok ως ερώτημα προς τους άνδρες, οι οποίοι ρωτήθηκαν «πόσο συχνά σκέφτονται τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία».
4 αξιοθέατα στη Ρώμη που μόνο οι πολλοί ντόπιοι γνωρίζουν
Η Βασιλική του San Crisogono
Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Tony Perrottet, απάντησε: «Μόνο μερικές φορές την εβδομάδα;». Ύστερα, άρχισε να ψάχνει τις κρυφές ιστορίες της Ρώμης. Ο πρώτος ξεναγός, που συνάντησε ήταν ο Marco Gradozzi, που είχε ένα τατουάζ πάνω από τον δεξιό καρπό του με τα γράμματα SPQR, δηλαδή Senatus Populusque Romanus (Σύγκλητος και Λαός της Ρώμης). Ο δημοσιογράφος συνάντησε τον Marco Gradozzi στη γειτονιά του Trastevere.
Διάνυσαν μόλις 100 μέτρα, όταν έσκυψαν στη Βασιλική του San Crisogono. Ο Gradozzi αγνόησε το εσωτερικό του 17ου αιώνα και οδήγησε τον δημοσιογράφο πίσω από τον κυρίως ναό, όπου μεταλλικές σκάλες κατέβαιναν 15 πόδια σε μια εκκλησία του τέταρτου αιώνα που φαινόταν να είναι γεμάτη αρχαία λείψανα. «Μοιάζει με χάος αλλά δεν είναι», είπε ο Gradozzi. «Πρέπει να ξέρεις πώς να το διαβάσεις», πρόσθεσε. Έδειξε λεπτεπίλεπτες σκαλιστές σαρκοφάγους, βαπτιστικές κολώνες και μια καρέκλα επισκόπου. «Αυτό έχει επιβιώσει για πάνω από 1.500 χρόνια», είπε με έναν αναστεναγμό.
Το στάδιο του Δομιτιανού
Η δεύτερη συνάντηση του δημοσιογράφου ήταν με την Annalisa Cignitti στην πλατεία Navona, όπου οι τουρίστες έρχονται για να θαυμάσουν την μπαρόκ αρχιτεκτονική. Η Annalisa Cignitti είναι ιστορικός τέχνης και διευθύνει ταξίδια μικρών ομάδων και δημοσιεύει το ιστολόγιο Rocaille. «Οι περισσότεροι Ρωμαίοι δίνουν ελάχιστη προσοχή στην αυτοκρατορική κληρονομιά τους. Μπορεί να πίνουμε καφέ κάθε μέρα μπροστά στο Κολοσσαίο, αλλά θεωρούμε το μεγαλείο του δεδομένο», είπε στον δημοσιογράφο.
Η δεύτερη ξεναγός του δημοσιογράφου ήταν η Annalisa Cignitti, που τον συνάντησε στην Piazza Navona, όπου οι τουρίστες έρχονται για να θαυμάσουν την μπαρόκ αρχιτεκτονική. Ιστορικός τέχνης που διευθύνει ταξίδια μικρών ομάδων και δημοσιεύει το ιστολόγιο Rocaille, η Annalisa Cignitti είπε ότι οι περισσότεροι Ρωμαίοι δίνουν ελάχιστη προσοχή στην αυτοκρατορική κληρονομιά τους. «Μπορεί να πίνουμε καφέ κάθε μέρα μπροστά στο Κολοσσαίο, αλλά θεωρούμε το μεγαλείο του δεδομένο», είπε.
Το μακρόστενο σχήμα της Πιάτσα Navona αντανακλά το γεγονός ότι χτίστηκε στον πρώην χώρο του Σταδίου του Δομιτιανού, που χρονολογείται από το 86 μ.Χ.. Ακριβώς βορειοδυτικά της πλατείας, στο σημείο που ήταν η εξωτερική περίμετρος του σταδίου, υπάρχει μια ανασκαμμένη πέτρινη αψίδα που αγνοείται σε μεγάλο βαθμό από τους περαστικούς. Σε κοντινή απόσταση, σκάλες οδηγούσαν σε ένα μικρό μουσείο που παρουσίαζε ερείπια και ένα μοντέλο του σταδίου που κάποτε χωρούσε έως και 30.000 θεατές.
Στη συνέχεια η Annalisa Cignitti οδήγησε τον δημοσιογράφο στο La Rinascente, ένα εμπορικό κέντρο στην πολυσύχναστη Via del Tritone. Προσπερώντας τις βιτρίνες της Gucci και ανέβηκαν με την κυλιόμενη σκάλα στο υπόγειο, όπου τα ράφια ρούχων ενός πωλητή στέκονταν δίπλα σε ένα τμήμα του υδραγωγείου Aqua Virgo μήκους 180 μέτρων, που κάποτε αποτελούσε βασικό τμήμα της αρχαίας ρωμαϊκής υδροδότησης.
Η Βίλα των Κουιντίλι
Την επόμενη μέρα, ο δημοσιογράφος συνάντησε την Elisa Valeria Bove, η οποία διευθύνει την ιδιωτική εταιρεία ξεναγήσεων Roma Experience και τον οδήγησε προς τη Via Appia Antica, που κάποτε ονομαζόταν «η βασίλισσα των δρόμων», η οποία εκτείνεται νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Εκεί τα απομεινάρια ενός αυτοκρατορικού συγκροτήματος που ονομάζεται «Βίλα των Κουιντίλι» δεσπόζουν πάνω από καταπράσινα λιβάδια που σκιάζονται από πεύκα.
«Απέχεις μόνο λίγα χιλιόμετρα από το Φόρουμ, αλλά νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην ύπαιθρο», σημείωσε η Elisa Valeria Bove, προσθέτοντας: «Είναι πάντα άδειο. Ίσως να βρεις δέκα ανθρώπους εδώ, ποτέ περισσότερους».
Ο αυτοκράτορας Κόμμοδος και η βίλα του
Ο αυτοκράτορας Κόμμοδος (ο κακός στην ταινία του 2000 «Μονομάχος») κατέλαβε το κτήμα το 182 μ.Χ. Αφού εκτέλεσε τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, τους αδελφούς Quintili, δημιούργησε έναν πολυτελή θύλακα όπου μπορούσε να εξασκεί τις κινήσεις των μονομάχων στην ιδιωτική του αρένα – και, όπως δείχνουν τα αρχεία, να διοργανώνει ακόλαστες συγκεντρώσεις. «Ήταν ένα party animal όπως ο Μπερλουσκόνι. Ήταν η πρώτη bunga bunga», αστειεύτηκε η Elisa Valeria Bove, αναφερόμενη στα διαβόητα πάρτι που διοργάνωνε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Ενώ μεγάλο μέρος της κεντρικής Ρώμης είχε ανασκαφεί τον 19ο αιώνα, αυτή η γη ήταν αγρόκτημα μέχρι που την αγόρασε η ιταλική κυβέρνηση το 1985. Ο πλούτος των άθικτων λειψάνων της την καθιστά «σαν μια δεύτερη Πομπηία», είπε η Elisa Valeria Bove. Θαυμαστά τα χρωματιστά μαρμάρινα δάπεδα και τα λουτρά όπου λέγεται ότι ο Κόμμοδος στραγγαλίστηκε από τον Νάρκισσο, έναν παλαιστή. «Το έδαφος του κτήματος εξακολουθεί να αποδίδει νέες ανακαλύψεις», είπε η Elisa Valeria Bove. «Μια μέρα ήμουν εδώ όταν ξέθαψαν ένα άγαλμα ενός φιλοσόφου, του Μετροδώρου του Λαμψάκου», σημείωσε.
Ρωμαϊκή Ιστορία μακριά από τη Ρώμη
Τα ίχνη του αρχαίου μεγαλείου της αυτοκρατορίας παραμένουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά υπάρχουν 3 τοποθεσίες εκτός Ιταλίας, μακριά από τη Ρώμη, όπου η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αποπνέει την ύπαρξή της.
Η Βιβλιοθήκη του Κέλσου, Έφεσος, Τουρκία
Η Πομπηία μπορεί να είναι σήμερα γνωστό όνομα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια σχετικά μικρή πόλη-λιμάνι. Ωστόσο, αίσθηση μιας πραγματικά μεγάλης αυτοκρατορικής πόλης έχει και η Έφεσος, ένα λιμάνι στις άλλοτε εύπορες ανατολικές επαρχίες της Μικράς Ασίας. Η ανακαινισμένη πρόσοψη της Βιβλιοθήκης του Κέλσου του 2ου αιώνα καθιστά εύκολο να φανταστεί κανείς την πλούσια πολιτιστική ζωή της πόλης, όταν οι λόγιοι διατηρούσαν περίπου 12.000 παπύρους. Μπορείτε ακόμα να δείτε τις κόγχες όπου τα ράφια τους κρατούσαν.
Παλάτι του Διοκλητιανού, Σπλιτ, Κροατία
Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός έσωσε την αυτοκρατορία από την κατάρρευση στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., και στη συνέχεια αποσύρθηκε απροσδόκητα σε ένα φρούριο-παλάτι κοντά στη γενέτειρά του, στη Δαλματική ακτή. Σήμερα, είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο συγκρότημα ανακτόρων από εκείνη την εποχή και εξακολουθεί να κατοικείται. Μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχεία και να σταματήσετε σε παγωτατζίδικα μέσα στα αρχαία τείχη του. Αναζητήστε τους σπηλαιώδεις, θολωτούς υπόγειους θαλάμους με τα βαρέλια, που αρχικά χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι και ως εσωτερικό εργοστάσιο ελαιολάδου του παλατιού.
Pont du Gard, Νιμ, Γαλλία
«Τι μας έδωσαν ποτέ [οι Ρωμαίοι];» ρωτά ένας δυσαρεστημένος πολίτης στη «Ζωή του Μπράιαν» των Monty Python. «Το υδραγωγείο;», απαντάει ένας άλλος, δειλά δειλά. Ίσως το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα αυτής της μηχανολογικής κληρονομιάς είναι το υδραγωγείο ύψους 155 ποδιών, τριών επιπέδων στην Προβηγκία. Οι ταξιδιώτες μπορούν να περιπλανηθούν στην επάνω βαθμίδα με ξενάγηση, αλλά το καλοκαίρι, ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθείτε την επιβλητική κλίμακα του είναι να κολυμπήσετε στο ποτάμι που βρίσκεται από κάτω.
* Πηγή: Intronews.gr