Τι κι αν όλες οι διάσημες προσωπικότητες επισκέπτονται τη Μύκονο και έχουν μόνο τα καλύτερα να πουν, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, λιγότερο γνωστοί, που δεν την έχουν και τόσο σε εκτίμηση. Εντάξει, όλα θέμα γούστου είναι σε αυτή τη ζωή, μην τους κρίνουμε τόσο αυστηρά τους ανθρώπους. Μάλλον θα είναι πιο όμορφα στο Μπαθ…
Οι Βρετανοί τουρίστες λοιπόν, δεν συμπαθούν και τόσο το πιο διάσημο νησί μας. Οι Times, που επικαλούνται μια έρευνα της ομάδας καταναλωτών «Which?», γράφουν πως η Χώρα της Μυκόνου είναι ο χειρότερος παράκτιος προορισμός της Ευρώπης. Με διαφορά.
Zηλεύουν, αυτό έχουμε να πούμε εμείς.
Αφού ζητήθηκε από 3.500 άτομα να βαθμολογήσουν τις εμπειρίες τους από θέρετρα σε όλη την ήπειρο με βάση 12 κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των παραλιών, του φαγητού, του πόσο ασφαλή νιώθουν και της αξίας που αισθάνονται ότι τους αποδίδουν τα χρήματά τους, η Μύκονος βρέθηκε στον «πάτο» με βαθμολογία μόλις 58%. Οι επισκέπτες δεν έμειναν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από τις παραλίες και την πόλη. Μάλλον ψήφισε και ο Μαγκουάιρ,
«Επιλέξτε ένα άλλο ελληνικό νησί, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα αυθεντικά», σχολίασε ένα μέλος. «Απαίσιο μέρος, δεν θα συνιστούσα τίποτα σε αυτό». Εντάξει, ναι, είμαστε σίγουροι ότι ψήφισε ο Μαγκουάιρ.
Η σχέση ποιότητας/τιμής ήταν επίσης ένα σημαντικό θέμα. Ενας επισκέπτης είπε ότι όποιος πηγαίνει στο νησί θα πρέπει να «πάρει διπλάσια χρήματα από όσα νομίζει ότι χρειάζεται». Εδώ ίσως έχει δίκιο. Η χαλάρωση στην παραλία δεν είναι πανάκριβη, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις χρεώνουν 70 ευρώ για μια ξαπλώστρα. «Διαλέξτε ένα ήσυχο θέρετρο μακριά από τα πλήθη, εκτός αν είστε πολύ νέοι».
Αντί για τη Μύκονο, τα μέλη προτείνουν τη Βαλένθια, η οποία κατατάχθηκε ως ο καλύτερος ευρωπαϊκός παράκτιος προορισμός. Η πόλη-λιμάνι της Μεσογείου, η οποία βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, ήταν στην κορυφή των προτιμήσεων με συνολική «βαθμολογία προορισμού» 91%. Εχει λιγότερους τουρίστες από τη Βαρκελώνη, ενώ προσφέρει μια «διάσημη γαστρονομική σκηνή» και «ένα συναρπαστικό μείγμα ιστορικής και φουτουριστικής αρχιτεκτονικής».
Ναι, αλλά σαν τη Μύκονο δεν έχει.