Εδώ στην Ελλάδα κάναμε μέγα θέμα και ακόμα δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το ότι η Ματούλα Ζαμάνη «τόλμησε» και έβγαλε την μπλούζα της ενώ τραγουδούσε live σε συναυλία – άμα πάμε σε μια παραλία, αυτό ακριβώς το βλέπουμε επί… άπειρο, τι διάολο σόκαρε έτσι; Στην Αγγλία, τέτοια θέματα τα έχουν λυμένα. Αντιλαμβάνονται επίσης πως η show biz είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη στο πρώτο της σκέλος: σόου. Κι ήρθε η στιγμή να μπει στη σκηνή η Raye…

Εντάξει, πρώτα και κύρια, μιλάμε για φωνάρα (Ζαμάνη είπαμε, διόλου τυχαία). Την ακούς και μαγεύεσαι. Σε τζαζ, ποπ και R&B ρυθμούς έχουμε να κάνουμε με φαινόμενο. Φουλ ανερχόμενη, στη Μεγάλη Βρετανία σαρώνει. Στα Brit Awards 2024 ξεπέρασε τους Blur, Adele και Χάρι Στάιλς σε αριθμό νικών, σε μία και μόνο τελετή. Κέρδισε μεταξύ άλλων, τα βραβεία «Καλλιτέχνης της Χρονιάς», «Άλμπουμ της Χρονιάς» (My 21st Century Blues») και «Τραγούδι της Χρονιάς» (Escapism). Έγινε επίσης η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο τραγουδοποιού της χρονιάς.

Η χαρά της όταν παρέλαβε ξυπόλητη (τόσο cool και άνετη, είναι) ένα από τα βραβεία της είναι τόσο όμορφο να την βλέπεις:

Η Raye, γενικά, είναι εντελώς ξεχωριστή περίπτωση. Λίγο καιρό νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής της στο Royal Albert Hall, έναν «καθαγιασμένο» δηλαδή χώρο της λονδρέζικης art σκηνής, η 26χρονη Βρετανίδα έβγαλε τα ρούχα της ενώ τραγουδούσε και έμεινε με τα εσώρουχα. Πάνω κάτω. Φαντάσου να τολμούσε να το έκανε αυτό μια Ελληνίδα ερμηνεύτρια, τι θα άκουγε αν κρίνουμε από το χαμό που έγινε με τη Ζαμάνη…

Εκείνη την ώρα, η Raye ερμήνευε το Body Dysmorphia. Σωματική δυσμορφία, επί το ελληνικότερο. «Πεινάω τόσο πολύ, που δεν μπορώ να κοιμηθώ / Αλλά ξέρω ότι αν φάω / Τότε θα είμαι στο μπάνιο γονατιστή», λένε οι στίχοι και εκφράζουν στην ουσία το δικό της εφιάλτη, τη δική της αγωνία, αφού στο παρελθόν έδωσε μάχη με τη νευρική ανορεξία.

@soph24p1

body dysmorphia live in london one of the powerful woman i know #orchestra #raye #royalalberthall #london #fyp #rayelive

♬ original sound – soph

«Τι βλέπω όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη; Δεν ξέρω. Είναι μια εμπειρία πολύ 50/50. Ίσως πολλοί άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν. Μερικές φορές κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και λες “αυτό είναι ωραίο” ή “αυτό είναι καλό”, και μετά μερικές φορές νιώθεις το αντίθετο. Αλλά αυτό είναι εντάξει, είναι απλώς μέρος της ζωής και νομίζω ότι είναι κάτι που δουλεύω πολύ σκληρά. Δεν νομίζω ότι είναι καλό να περνάς πολύ χρόνο στον καθρέφτη, γιατί θα αρχίσεις να βλέπεις όλα τα ελαττώματα. Χρησιμοποιώ τη μουσική ως θεραπεία για να προσπαθώ να επεξεργάζομαι πράγματα», έχει πει, σε παλιότερη συνέντευξή της, η Raye.

Ζαμάνη στην Ελλάδα, Raye στην Βρετανία

Προσθέτοντας: «Θέλω απλώς να είμαι μια γυναίκα που συζητά άβολα θέματα για τα οποία δεν μιλάμε, όλα αυτά είναι πράγματα με τα οποία πάλεψα στο σκοτάδι και στη σιωπή. Ελπίζεις γράφοντας για αυτά τα τραγούδια και βγάζοντάς τα στον κόσμο, απλά ελπίζεις ότι ο κόσμος θα τα ακούσει και θα τα συσχετίσει επίσης. Είναι φάρμακο με το οποίο μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα αρκετά επώδυνο συναίσθημα. Για μένα είναι πολύ δυναμωτικό και ελπίζω να είναι φάρμακο για όποιον άλλον το χρειάζεται».

Ωραία λόγια να τα ακούς, από μία – επαναλαμβάνουμε – θεϊκή φωνή. Δες την εδώ να κάνει ως και τους μουσικούς που τη συνοδεύουν να χαζεύουν, να μένουν με το στόμα ανοιχτό με το τι μπορεί να κάνει.

Και δες εδώ τη Raye σε μια live εμφάνισή της για να καταλάβεις πλήρως για τι φωνάρα πρόκειται: