Αμαρτία εξομολογούμενη παύει να είναι αμαρτία; Ας πούμε, ναι. Σε κάθε περίπτωση, την… μυρίσαμε την είδηση. Ήταν η ίδια η Έρση Σωτηροπούλου που μας αποκάλυψε τι συμβαίνει. Μέσα από ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η Ελληνίδα συγγραφέας έκανε γνωστό πως συγκαταλέγεται στους υποψήφιους για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας!

Οι υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται κάπου επίσημα βέβαια, οπότε δεν υπήρχαν και πολλοί τρόποι να μάθει κανείς τι ισχύει. Ο ένας είναι αυτός. Και ο άλλος να κοιτάει τι λένε οι… μπουκ. Σου ακούγεται παράταιρο; Εκτός του «ευγενούς» κόσμου της λογοτεχνίας; Κάνεις λάθος, οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν μάτια και αυτιά παντού και ξέρουν πρόσωπα και πράγματα. Για πάρα πολλά.

Η Έρση Σωτηροπούλου δεν είναι… στανταράκι για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά έχει τις πιθανότητες της. Σε ένα εξειδικευμένο site (Oddspedia) που βγάζει έναν τρόπο τινά μέσο όρο των προσφερόμενων στοιχημάτων, η νίκη της Ελληνίδας συγγραφέως προσφέρεται σε απόδοση 17,00. Μέσα στην πρώτη 5άδα δηλαδή μαζί με την Κινέζα Τσαν Σου (το φαβορί με 11,00 απόδοση), τον πολυδιαφημισμένο Χαρούκι Μουρακάκι (25,00), την Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ και τον Αργεντινό Σεζάρ Αΐρα (από 17,00 και αυτοί).

Δες αναλυτικά τις αποδόσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024:

Σύμφωνα με το Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας #WorldLiteratureForum στην Έρση Σωτηροπούλου αναγνωρίζεται η «διαυγής εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού»

Και τι πιθανότητες έχει να μιμηθεί τους Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, τους μοναδικούς δηλαδή ως τώρα Έλληνες που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ; Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, στις δύο το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), η Σουηδική Ακαδημία θα ανακοινώσει από τη Στοκχόλμη τον ή τη συγγραφέα που θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024. Και όλοι εμείς θα πάρουμε την απάντησή μας.

Ποια είναι η Έρση Σωτηροπούλου που διεκδικεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024

Πάμε και ένα CV για να γνωριστούμε καλύτερα με την Ελληνίδα που φλερτάρει με μια παγκόσμια διάκριση; Πάμε: Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1953 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα και έχει ασχοληθεί µε την οπτική και τη συγκεκριμένη ποίηση. Ενδεικτικά, έχει τιµηθεί µε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και µε το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» για το µυθιστόρημα «Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές» (εκδόσεις Πατάκη, επανέκδοση, 2020), µε το Βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών για το μυθιστόρημα «Εύα» (Πατάκη, 2009), που ήταν επίσης υποψήφιο στη γαλλική του έκδοση για το Prix du Livre Europeen, µε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή «Να νιώθεις µπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» (Πατάκη, 2011) και µε το βραβείο ποίησης Dante Alighieri στην Ιταλία.

Το μυθιστόρημά της «Τι µένει από τη νύχτα» (Πατάκη, 2015) απέσπασε στη Γαλλία το Βραβείο Μεσόγειος (Prix Mediterranee Etranger) και στις ΗΠΑ το Εθνικό βραβείο ALTA 2019 (µτφρ. Karen Emmerich). Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της «Η φάρσα» (2010, νέα έκδοση) και «Μπορείς;» (2017, Βραβείο Literature.gr Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς), το ποιητικό έργο «Άνθρωπος στη θάλασσα» (2018) και η συλλογή διηγημάτων «Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα» (2022).

Ελληνίδα συγκαταλέγεται στα φαβορί για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας και δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι