Ένα θρυλικό animation, που πρωτοείδαμε το 2001. Δημιούργημα του Χαγιάο Μιγιαζάκι, σε παραγωγή Studio Ghibli, το βραβευμένο με Όσκαρ «Spirited Away» (ή «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» όπως κυκλοφόρησε στη χώρα μας) θεωρείται από πολλούς η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Γιατί καταπώς σοφά γραμμένο είχαμε διαβάσει κάποτε: «Οι ταινίες της Disney αγγίζουν την καρδιά, όμως οι ταινίες του Studio Ghibli αγγίζουν την ψυχή».

Spirited Away London

Η ιστορία της 10χρονης Τσιχίρο που μεταφέρεται σε έναν κόσμο που κυβερνάται από Ιάπωνες θεούς, μάγισσες και πνεύματα συνιστά ένα υπέροχο διαχρονικό παραμύθι που γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Flash forward στο σήμερα, το αγαπημένο animation έχει γίνει και ένα πολύ πετυχημένο θεατρικό έργο. Από τα χέρια του σκηνοθέτη Τζον Κέιρντ και του φημισμένου σχεδιαστή μαριονετών Τομπί Ολιέ.

Όταν το «Ταξίδι στη χώρα των Θαυμάτων» έγινε θεατρικό οι συντελεστές εξάντλησαν τη δημιουργικότητά τους

Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων: Ένας πυρετός δημιουργίας

Το εύλογο ερώτημα των φαν όταν έμαθαν τις προθέσεις για μεταφορά στο σανίδι είχε εξ αρχής να κάνει με το ποιοι χαρακτήρες θα αποδίδονταν ως μαριονέτες, πώς θα έμοιαζαν και πώς αυτό θα δούλευε στην πράξη. Από το 2021 άρχισε το project να δουλεύεται με ασκήσεις επί χάρτου, με συνεχείς δοκιμές. Με ανταλλαγή ιδεών, γόνιμο διάλογο, αλλά και λάθη. Έτσι μόνο προχωράει το πράγμα, κάθε πράγμα. Το θεατρικό Spirited Away έγινε ένα ταξίδι άλλου τύπου προς μια άλλη χώρα των θαυμάτων…

Όταν το «Ταξίδι στη χώρα των Θαυμάτων» έγινε θεατρικό οι συντελεστές εξάντλησαν τη δημιουργικότητά τους

Ήταν μια συνεχής πρόκληση για τους δημιουργούς το πώς να ξεπερνούν τις δυσκολίες, πώς να χρησιμοποιούν την εφευρετικότητά τους για να κάνουν τη διαφορά. Με πιο ιντριγκαδόρικη την απόδοση του Καονάσι, ενός αινιγματικού πνεύματος χωρίς πρόσωπο. Ή της μαριονέτας – δράκου Χάκου. Τέσσερα άτομα είναι κάτω από το κοστούμι. Που σκέφτονται και δρουν ως ένα σώμα, μια ψυχή.

Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα ήταν εμφατική, θριαμβευτική. Συμβαίνει όταν καταπιάνονται με κάτι άνθρωποι με ταλέντο που τους δίνεται ο χώρος και ο χρόνος για να το αναπτύξουν. Κάπως έτσι το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα φανταστικό παραμύθι στην αυθεντική του, ιαπωνική, γλώσσα, με τη βοήθεια αγγλικών λεζάντων, με τη ζωντανή ορχήστρα και το εντυπωσιακό κουκλοθέατρο να το κάνουν ακόμα πιο epic. Σαρώνει η παράσταση αυτές τις μέρες στο Λονδίνο, ως τις 24/8 (θα) παίζεται και τα sold out είναι συνεχόμενα.