Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης 2024 (SFF) επιστρέφει για 7η χρονιά στην καρδιά των Κυκλάδων από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου για το ετήσιο κινηματογραφικό ραντεβού του. Μέσα από προβολές και εκπαιδευτικά εργαστήρια, το τριήμερο Φεστιβάλ έχει στόχο να αναδείξει τον ανεξάρτητο κινηματογράφο και να γίνει για ακόμα μια χρονιά σημείο συνάντησης.  

Με θέμα «Δυαδικά Όλα», το φετινό Φεστιβάλ επικεντρώνεται στην πολυδιάστατη φύση της ύπαρξης αλλά και το ρόλο του κινηματογράφου ως μέσο ανάδειξης των αντιθέσεων που βρίσκονται παντού γύρω μας. Όλα έχουν δύο πλευρές αρκεί να αρχίσεις να τα παρατηρείς.

Τέσσερα προγράμματα με διαφορετικές θεματικές ξετυλίγουν τις δύο όψεις που συνανταμε στις ανθρώπινες σχέσεις, στη συμβίωση μας σε κοινότητες, και αυτές που βλέπουμε σε τόπους και κουλτούρες αλλα και κοσμικά γεγονότα. 

Το πλούσιο πρόγραμμα προβολών του SFF2024 περιλαμβάνει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους διαφόρων ειδών από ανερχόμενους/ες και καταξιωμένους/ες  κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες από όλο τον κόσμο. 

Οι προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης 2024 θα πραγματοποιηθούν 19 και 20 Ιουλίου στο «Σινέ Καμάρι». Τόπος διεξαγωγής του SFF από την πρώτη χρονιά της ίδρυσής του, ο θερινός κινηματογράφος αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα του Φεστιβάλ. 

Επιπλέον, στα πλαίσια του SFF θα πραγματοποιηθεί και ένα διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο στο παλιό εργοστάσιο τομάτας Δ. Νομικός στη Βλυχάδα σε συνδιοργάνωση με το σύγχρονο Βιομηχανικό Μουσείο. Με τίτλο «Τα παιχνίδια που δημιούργησαν τον Κινηματογράφο», το δημιουργικό εργαστήριο με εισηγήτρια την εκπαιδευτικό οπτικοακουστικών τεχνών, Ιωάννα Γιακουμάτου έχει σχεδιαστεί για παιδιά ηλικίας 8-10 ετών. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να ανακαλύψουν τι υπήρχε πριν τον κινηματογράφο και μέσα από τη βασική διαδικασία δημιουργίας κίνησης των καρέ να μάθουν πως ζωντανεύει μια εικόνα, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας τα δικά τους οπτικά παιχνίδια. 

Επιστρέφοντας μεγαλύτερο και πιο δημιουργικό, το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης, φέρνει στο επίκεντρο τον κινηματογράφο ως μέσο ψυχαγωγίας, διασκέδασης και εκπαίδευσης και αναδεικνύει τη δύναμη των ανεξάρτητων ταινιών. 

Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης συνεργάζεται για πρώτη χρονιά με την προηγμένη ελληνική σειρά δερμοκαλλυντικών ΥOUTH LAB και την Aegean Herbs, η οποία διαθέτει ελληνικά φυσικά και βιολογικά βότανα με επιλεγμένες πρώτες ύλες από την ελλήνική φύση. Είναι χαρά μας να έχουμε την υποστήριξη δύο ελληνικών brand που ενισχύουν πολιτιστικά δρώμενα και δράσεις που έχουν σκοπό την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων.  

Επιπλέον, πολύτιμη η στήριξη της Πρεσβείας Βασιλείου Δανίας, της Πρεσβείας και Προξενείου Ελβετίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας

Πρόγραμμα 

Παρασκευή 19 Ιουλίου

21.00 – 22.10

Ταινία: Mykonian Pastoral, Ελιάνας Αμπραβανέλ, Ελλάδα, 60′, 2022

Μέσα από το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Mykonian Pastoral, βλέπουμε το συνδεδεμένο με τον τουρισμό νησί της Μυκόνου μέσα από τα μάτια των ντόπιων. Μακριά από τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα πολυτελή εστιατόρια, η ταινία εξετάζει την ήσυχη, βουκολική πλευρά του νησιού μέσα από τα φυσικά τοπία και τις ιστορίες των μόνιμων κατοίκων. Μια πλευρά που λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι έχουν βιώσει, η οποία απέχει πολύ από την καλοκαιρινή εικόνα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. 

Σύνοψη

Το «Mykonian Pastoral» είναι μια κιβωτός του Νώε, όπου οι τελευταίοι αυτόχθονες ενός από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά στον κόσμο, αναζητούν καταφύγιο από τον τουριστικό κατακλυσμό που απειλεί να τους αφανίσει. Συνεχιστές των παραδόσεων μιας άλλη εποχής, αυτοί και τα ζωντανά τους μας προσκαλούν σε ένα πιο απλό και πιο αργό κόσμο, όπου ακόμα και η πιο άχαρη δουλειά φαντάζει μεγαλειώδης και πολύτιμη. Με άξονα τη Μαού, τη μοναδική αγροτική περιοχή που έχει απομείνει πάνω στο νησί, θα συναντήσουμε ένα cast από αυθεντικούς Μυκονιάτες που θα μοιραστούν μαζί μας μια άγνωστη Μύκονο, που μοιάζει περισσότερο με αντικατοπτρισμό: ένα άχρονο, γαλήνιο μέρος, όπου ο χρόνος δεν είναι χρήμα και η ήρεμη καθημερινότητα είναι πιο πολύτιμη κι απ’ το χρυσάφι. Υπάρχει στ’ αλήθεια αυτός ο κόσμος ή απλά τον φαντάζονται;

22.20 – 00.00

Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους: 

«Stories out of concrete, people made of stardust»

Γλυκές ιστορίες αγάπης, ελπίδας και ονειροπόλησης που ξετυλίγονται σε άχρωμες αστικές γειτονιές με μουντά διαμερίσματα ή σε έρημα επαρχιακά τοπία. Αυτό το πρόγραμμα βάζει στο επίκεντρο την φωτεινή και αισιόδοξη πλευρά της ανθρώπινης φύσης μέσα από χαρακτήρες που ζουν μέσα στο χάος, τη φασαρία και τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.   

ΤΑΙΝΙΕΣ

Womb, Ο Θέμος Σκανδάμης, Ελλάδα, 8′ , 2023

Ένας μεσήλικας άντρας, στο διάλειμμα μιας κανονικής μέρας, μιλάει στο τηλέφωνο με τη μητέρα του. Eνας ξένος εμφανίζεται και του ανακοινώνει εντελώς αναπάντεχα όσο και φριχτά νέα, που θα αλλάξουν τον ίδιο και την αντίληψή του για την πραγματικότητα με κωμικοτραγικό τρόπο.

Concrete Heart, Enrika Panero, Γαλλία, 20′, 2022

Σε μια πόλη στα προάστια του Παρισιού, η Kenza μια ντροπαλή και μυστικοπαθής έφηβη δεν τολμά να παραδεχτεί στις φίλες της οτι πρόκειται να πάρει μέρος στο μάθημα ραπ της Oréade, μιας νεαρής queer rapper, την οποία οι φίλες της κοροϊδεύουν. Όταν η Oréade έρχεται σε επαφή με την Kenza η οποία είναι η μοναδική κοπέλα στην ομάδα, αποκαλύπτει το ταλέντο της και ξυπνάει όλες τις επιθυμίες που είχε θάψει βαθιά μέσα της. 

The Balloon, Hugo Suárez, Ισπανία, 8′, 2023

Ένας νέος διανομέας με ποδήλατο ονειρεύεται ότι είναι σε ένα διαγωνισμό που λέγεται «Το μπαλόνι της περιουσίας». Στόχος είναι να μη σκάσει το μπαλόνι. Στην πραγματικότητα ο διαγωνισμός είναι απλά η καθημερινότητα του να βγάλει το μισθό του ως διανομέας. Θα κερδίσει το βραβείο; 

Bark Bus, Graeme Bachiu, Καναδάς, 5′, 2023

Ο Linval Stewart και οι δώδεκα Γερμανικοί ποιμενικοί του ξεκινούν το ταξίδι τους, σε ένα παλιό σχολικό λεωφορείο χωρίς καθίσματα, από το σπίτι τους στο Norfolk για να επισκεφθούν τον κτηνίατρο τους στο κέντρο του Oakville.

Κοίτα τα άστρα, Άρης Κουβαράς, Ελλάδα, 12′, 2023

Στη δύση της ζωής του, ένας ηλικιωμένος άντρας αναπολεί μία γλυκόπικρη ανάμνηση και την αναπλάθει όπως θα ήθελε, εξαρχής, να είναι.

The Date, Levan Birkadze, Γεωργία, 13′, 2023

Ένα αγόρι βγαίνει ραντεβού με ένα κορίτσι σε μία κακόφημη γειτονιά αλλά οι υπερπροστατευτικοί κάτοικοι που θέλουν να τα ελέγχουν όλα, δεν υποδέχονται με χαρά τους νέους επισκέπτες στη γειτονιά τους.

Auxiliaire, Lucas Bacle, Γαλλία, 24′, 2023

Μια βραδιά γεμάτη αμφιβολίες και ενδοιασμούς, ο Marc, ένας φροντιστής που ονειρεύεται να γίνει σεφ παραδέχεται στον Quentin, τον φίλο του με κινητική αναπηρία τον οποίο φροντίζει, ότι δε θα επιστρέψει στη δουλειά την επόμενη ημέρα. 


Σάββατο 20 Ιουλίου 

21:00-22:40

Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους: 

«Anti-heroes next door»

Με μια πιο σκοτεινή νότα, αυτό το πρόγραμμα φέρνει στην οθόνη χαρακτήρες που άλλοτε παραφέρονται για να καταφέρουν να ακουστεί η φωνή τους ή να τραβήξουν την προσοχή και άλλες φορές για να αισθανθούν ελεύθεροι. Παράνομοι, περιθωριακοί, επαναστάτες και απόκληροι που δεν ακολουθούν τη συμβατική συμπεριφορά των ηρώων που συνήθως συναντάμε στις ταινίες αλλά έχουν τη δική τους προσέγγιση στα γεγονότα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

ΤΑΙΝΙΕΣ

Gutterball, Terji Mohr, Δανία, 17′, 2022

Ο Roland είναι ένας μοναχικός τύπος που εργάζεται σε μια αίθουσα μπόουλινγκ. Ωστόσο, όντας ο μοναδικός μάρτυρας ενός τραγικού συμβάντος, βρίσκει την αναπάντεχη επιβεβαίωση των συναδέλφων του εξιστορώντας τους τις φρικιαστικές λεπτομέρειες. Σιγά σιγά αρχίζει να διανθίζει την ιστορία.

Chkara, David Kvirkvelia, Γεωργία, 21′, 2023

Ο νεαρός διανομέας Luka, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και κάθε μέρα δέχεται τηλεφωνήματα από την τράπεζα για ένα χρέος το οποίο δεν μπορεί να εξοφλήσει. Κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης, μπαίνει στο διαμέρισμα ενός πελάτη, ο οποίος αποκοιμιέται μπροστά του. Το διαμέρισμα είναι τώρα στη διάθεση του Luka, ο οποίος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. 

Bad Kids with Saint Names, Βίκυ Αναστασιαδου, Ελλάδα, 13′, 2023

Ο Μιχάλης, ένας παρορμητικός έφηβος, ζει την τελευταία μέρα της ελευθερίας του με τους φίλους του, προτού ο δεσποτικός πατριός του τον πάρει μακριά για όλο το καλοκαίρι. Η μέρα τους ξεκινάει σαν μια συνηθισμένη μέρα, αλλά όσο περνάει ο καιρός, τα παιδιά βυθίζονται βαθύτερα σε μια ατμόσφαιρα ευδαιμονίας, όπου κάθε στιγμή μοιάζει με όνειρο. Η ευτυχία τους όμως διακόπτεται απότομα όταν ένα ατυχές γεγονός αναγκάζει τον Μιχάλη να αντιμετωπίσει τους φόβους του.

Danny’s Diner, Ellie Gravitte, Ηνωμένες Πολιτείες, 14′, 2023

Δύο κοπέλες που έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν στο Danny’s Diner το μεγαλύτερο μέρος της νεανικής τους ζωής αποφασίζουν ότι δεν μπορούν να ανεχτούν τις απαράδεκτες συνθήκες πια. Τη στιγμή που ετοιμάζονται να βάλουν στο μέρος φωτιά, μπαίνει ένας μυστήριος, ξέφρενος και πεινασμένος άγνωστος. Για αυτόν το Danny’s Diner είναι μια πηγή ελπίδας, ομορφιάς και νοστιμιάς και δε δέχεται να φύγει παρόλο που του λένε ότι έχει κλείσει. Απόψε, η μοίρα αυτού του μέρους, είναι αβέβαιη. Όμορφο οικογενειακό εστιατόριο ή βούρκος, παράδεισος ή κόλαση; 

Short Draft, Σπυρίδων Παπασπύρου, Ελλάδα, 23′, 2022

Ένας άντρας, με την απειλή όπλου, γίνεται πειρατής ενός ταξί όταν ο ταξιτζής αρνείται να τον πάει εκεί που του ζητάει. Σε μία κούρσα όπου όλα θα πάνε στραβά και κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται, ένα κορίτσι θα έρθει να τους αλλάξει τον δρόμο. Είναι ένας δρόμος που, στο τέλος, θα παραμείνει ένα αίνιγμα ακόμα και για τους ήρωες της ταινίας.

22.50-00.05

Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους: 

«It’s all fun and games. until you get caught.»

Εύκολα παρασύρεσαι όταν δεν υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις σου. Τι γίνεται όμως όταν σε πιάσουν; Μέσα από μια κωμική οπτική, αυτό το πρόγραμμα βάζει στο επίκεντρο την έννοια της ειλικρίνειας τόσο προς τους άλλους όσο και προς τους εαυτούς μας.   

ΤΑΙΝΙΕΣ

Fairplay, Zoel Aeschbacher, Γαλλία, 18′, 2023

Ένας έφηβος που αναζητά την αναγνώριση, ένας εργάτης έτοιμος να κάνει τα πάντα για να κερδίσει το τζακ ποτ και ένας διευθύνων σύμβουλος στο τέλος της καριέρας του που θέλει να αποδείξει στον εαυτό του ότι είναι ακόμα ζωντανός. Τρεις χαρακτήρες που ολοένα και χάνουν ταχύτητα στον αγώνα του ανταγωνισμού.

Skewered, Nick Ray Rutter, Ηνωμένο Βασίλειο, 17′, 2023

Αντίθετες σεξουαλικές επιθυμίες και διατροφικά ήθη φέρνουν μια στάσιμη σχέση σε ένα θεατρικό κρεσέντο όταν μια αποκάλυψη δείχνει τον ελέφαντα στο δωμάτιο. 

Quasi Perfetto, Federico Frefel, Ιταλία, 10′, 2023

Το 1969, η άψογη εικόνα της Ελβετίας υπονομεύτηκε από έναν αδέξιο χειριστή τηλεόρασης που καταλαθος έσβησε την επίσημη περιγραφή της αποστολής Απόλλων 11. Οι δημοσιογράφοι Marco Blaser και Eugenio Bigatto επιστρέφουν στον στούντιο 40 χρόνια αργότερα για να διορθώσουν το λάθος αλλά δεν θα είναι τόσο απλό.

Upsidedown, Razan Ghalayini, Ηνωμένες Πολιτείες, 9′, 2022

Την ημέρα που η Randa Shaarawi ανακοινώνει στους γονείς της ότι δεν θέλει να πάει στο κολλέγιο ώστε να «μπορέσει να βρει τον εαυτό της», ένας γνωστός κριτικός γαστρονομίας έρχεται για να αξιολογήσει το εστιατόριο της οικογένειας της και κάνει τη ζωή τους άνω κάτω.  

The Firefighter’s Ball (Le Bal Des Pompiers), Baptiste Drapeau, Γαλλία, 19′, 2022

Τρεις φίλοι έχουν την φαεινή ιδέα να ντυθούν πυροσβέστες στον ετήσιο καλοκαιρινό χορό για να φλερτάρουν με τα κορίτσια. Το σχέδιο τους παίρνει άλλη τροπή όταν ο Joseph, βρίσκεται μπλεγμένος σε μια πραγματική επιχείρηση πυροσβεστών.

Επίσημη ιστοσελίδαsantorinifilmfest.com/

Facebook www.facebook.com/SantoriniFilmFestival/

Instagram www.instagram.com/santorinifilmfest/

Facebook Event: www.facebook.com/events/1649316275810092/

——————–

Τιμή Εισιτηρίου: 8€/ ημέρα

Διήμερο εισιτήριο: 14€

Δίκτυο Προπώλησης Εισιτηρίων: Ticketmaster bit.ly/3x3vyia

Οι ταινίες προβάλλονται με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους 

——————–

Χώροι 

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας “Δ.Νομικός”

Διεύθυνση: Βλυχάδα, Σαντορίνη 

Τηλέφωνο: 2286 085141

Επίσημη ιστοσελίδα: www.tomatomuseum.gr/

Open Air Cinema Kamari

Διεύθυνση Καμάρι, Σαντορίνη