Υπάρχει ένας αθλητής στην Ελλάδα (που μακάρι να μη δεχθεί ποτέ να μπει σε ένα ριάλιτι) που είναι ο ορισμός του «χρυσού παιδιού». Ο Μίλτος Τέντογλου, γιόρτασε τα 24α γενέθλια του με ένα άλμα που του χάρισε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Βελιγράδι.
Αποδεικνύοντας ότι το Τόκιο δεν ήταν κάτι τυχαίο και ότι είναι τόσο κουλ που δεν ζητάει κάμερες και μικρόφωνα για να πείσει ότι είναι κάποιος σπουδαίος. Γιατί απλά, είναι σπουδαίος. Μιλάει με επιδόσεις.
Ελπίζουμε η συγχαρητήρια ανάρτησή του Πρωθυπουργού να συνοδευτεί από έμπρακτη βοήθεια στους αθλητές του στίβου που κοντεύουν να γίνουν influencers αναζητώντας χορηγούς για να μπορέσουν να αγωνιστούν με αξιοπρέπεια. Ελπίζουμε να μη μείνει σε 140 χαρακτήρες.
Ο Μίλτος Τεντόγλου κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Βελιγράδι χάρη στο άλμα που πραγματοποίησε στα 8,55 μ., με τη δεύτερη προσπάθειά του. Έκανε πανελλήνιο ρεκόρ σε Κλειστό Στίβο και παράλληλα είναι η 6η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κόσμο. Συγχαρητήρια αξίζουν και στον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι. Αν σκέφτεστε κι εσείς να κάνετε κερκίδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, που θα γίνει τον Ιούλιο στο Γιουτζίν των ΗΠΑ, πρέπει να οργανωθούμε.
Ψυχρός εκτελεστής
Το παλικάρι μόλις πατήσει βαλβίδα, πετάει. Απογειώνεται. Κάτι έχει το νερό στα Γρεβενά γιατί ο αθλητής αυτός βγάζει φτερά. Κι όσο κι αν παίζει με τις κάμερες και κάνει τσαχπινιές στις δηλώσεις, στις προπονήσεις είναι σοβαρός και ακολουθεί πιστά οδηγίες, είτε για διατροφή είτε για σωστή ψυχολογία.
Οι πρώτες δηλώσεις
«Το μετάλλιο του αφιερώνω στους συγγενείς και τους φίλους που ήρθαν από τα Γρεβενά οδικώς», είπε αρχικά στην κάμερα της ΕΡΤ η ατομάρα.
Πρώτα άνθρωπος και μετά αθλητής
Δεν πετάμε σπόντες για κανέναν τενίστα που ζει στην κοσμάρα του. Αλλά, έχουμε μνήμη και θυμόμαστε ότι στα 23 του βρέθηκε στο σκάμμα για να δείξει σεβασμό σε μία κορυφαία αθλήτρια, τη Γερμανίδα Ολυμπιονίκη στο άλμα εις μήκος, Χάικε Ντρέξλερ, που ως εθελόντρια έστρωνε το χώμα στο σκάμμα.
Και, κανείς δεν θα ξεχάσει τις δηλώσεις του για τον Κουβανό Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία παρότι εν τέλει βγήκε δεύτερος. Ο Μίλτος είπε -δημοσίως- ότι ο Κουβανός ήταν καλύτερός του.
Μίλτο γερά, πάμε για τα 9
«Πρέπει να κάνω μία καλή προετοιμασία. Πρέπει να ανεβάσω όλες τις παραμέτρους. Γίνεται να κάνω παραπάνω. Γιατί όχι 8.70 στον ανοιχτό». Τρέλανε μας αγόρι μου.
Για να μην ξεχνιόμαστε: Έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού στίβου το 2018 στο Βερολίνο, πρωταθλητής κλειστού στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, και επίσης, πρωταθλητής Ευρώπης κλειστού στίβου το 2021. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 8,41 μ, στην 6η προσπάθειά του.
Όλα ξεκίνησαν από το παρκούρ
Τα παιδιά δείχνουν από την εφηβεία τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους, ο Μίτλος πχ ήταν παρκουρίστας. Και στα 15 του τον είδε να κάνει παρκούρ ένας προπονητής που του άλλαξε τη ζωή. Ξεκίνησε το στίβο -εντελώς τυχαία- σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από παρότρυνση του έμπειρου προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον παρατήρησε να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών. Ποιος να το είχε φανταστεί;
Πώς τον φωνάζει ο προπονητής του;
Κίλερ. Αυτό τα λέει όλα.
Αλητεία;
Το φωνάζει στους φιλάθλους στην εξέδρα μετά από κάθε τέλειο άλμα. Και πλέον έχει σήμα κατατεθέν. Κλείνει το μάτι. Δήλωνε τεμπέλης, δεν μας πείθει. Δηλώνει «τώρα ήμουν τυχερός, τους το έκλεψα», δεν μας πείθει. Παίζει συχνά video games με τον φίλο του, Μανόλο, άλλο χρυσό παιδί.
Τι πρέπει να ασφαλίσει;
Τα γόνατά του.