8 μέτρα και 65 εκατοστά. Τόσο ήταν το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, χαρίζοντάς του το τρίτο χρυσό μετάλλιο, αλλά και νέο ατομικό ρεκόρ. Άνετος. Συγκεντρωμένος. Μία ήρεμη δύναμη στον αγώνα. Ένας αθλητής που αποδεικνύει τη δουλειά του εκεί που πρέπει, χωρίς φανφάρες και έπαρση. Ένας αθλητής που μοναδικός του αντίπαλος είναι ο εαυτός του και ο στόχος που έχει θέσει ο ίδιος. 

Ο Μίλτος Τεντόγλου το είχε πει. Είχε προειδοποιήσει πως θα έκανε άλμα στα 8,60 και βγήκε αληθινός. Με 5 εκατοστά επιπλέον. Βρέθηκε πολύ κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ που κατέχει ο Λούης Τσάτουμας, τα 8.66 μέτρα. Άλλα έχει την ευκαιρία του. Έρχεται το Παρίσι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, άλλωστε. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, «σίγουρα σκέφτομαι και το Παρίσι, όμως εκεί θα είναι ένας διαφορετικός αγώνας. Όλοι θα είναι πεινασμένοι για να κυνηγήσουν το χρυσό». 

Ό,τι και να γίνει, όμως, ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ο μεγαλύτερος αθλητής στην ιστορία του ελληνικού στίβου. Πρότυπο για τις επόμενες γενιές. Ένας αθλητής με σεμνότητα, αυθόρμητος σε όσα λέει, που τα βάζει με τον εαυτό του ακόμα κι αν έχει κατακτήσει την κορυφή. Κάνει την αυτοκριτική, χωρίς να περιμένει την κριτική κανενός. Αυτός είναι ο Μίλτος Τεντόγλου, ένας αθλητής που κάνει την ουσιαστική διαφορά στον αθλητισμό. Γι’αυτό και κάθε φορά που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο, δίνει πνοή και χαρά. 

Παρίσι ετοιμάσου, ο Μίλτος Τεντόγλου έρχεται πεινασμένος.