Διαδικτυακά τα είχαμε πει αρκετές φορές. Είχαμε αναπτύξει μια αμοιβαία συμπάθεια. Δεν ήξερα καν ότι τραγουδά και όταν το ανακάλυψα έμεινα άφωνος από το ταλέντο της. Είχαμε κανονίσει κάποια ραντεβού τα οποία και ακύρωνα για διάφορους σημαντικότατους λόγους (κλιματική αλλαγή, πλημμύρα εν μέσω Ιουλίου και άλλα τέτοια). Αλλά ειδωθήκαμε εντελώς τυχαία. Ένα απόγευμα που η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την. Εκτελώντας το επαναστατικό μου καθήκον (βλέπε μπυροποσία), καθισμένος στο γρασίδι του προαυλίου στο ραδιομέγαρο, ένιωσα ένα χέρι να με αγγίζει στην πλάτη.

-Δε με κατάλαβες ε;

-Όχι ρε, σε κατάλαβα (φυσικά δεν είχα καταλάβει).

Και κάπως έτσι, ξεκίνησε η γνωριμία μου με την Αλεξάνδρα Κόνιακ…

 

 

Χωρίς πολλά-πολλά και μπαίνοντας με τη μία στην ουσία των πραγμάτων, νομίζω πως η Αλεξάνδρα αποτελεί την σημαντικότερη νέα φωνή του ελληνικού πενταγράμμου. Θα σας αφήσω να το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη της προσωπική δουλειά με τίτλο «Σούπερ Κορίτσι». Το ομώνυμο κομμάτι, και στις δύο εκδοχές του, υπογράφει στιχουργικά η Sunny Μπαλτζή και μουσικά ο εξαιρετικά ταλαντούχος Χρίστος Σερενές.

 

 

«Αυτό που παρατηρώ είναι ότι η ομορφιά και η πρόοδος προκύπτει όταν καθένας κάνει αυτό στο οποίο έχει κλίση, που τον γεμίζει, που του βγαίνει αυθόρμητα και τον προσδιορίζει όσο γίνεται καλύτερα. Αυτό για μένα, θεωρώ πως το κάνει το τραγούδι.» Αυτή ήταν η απάντηση της όταν τη ρώτησα τον λόγο για τον οποίο επέλεξε το τραγούδι. «Κάθε φορά που τραγουδάω, βραχυπρόθεσμα εκτονώνομαι και μακροπρόθεσμα νιώθω ότι κάνω άλλο ένα βήμα προς την πραγματοποίηση των ονείρων μου και την προσωπική μου ολοκλήρωση», συνέχισε.

Το προσωπικό της μουσικό ύφος θα το χαρακτήριζα ως θεατρικό ροκ. Εκείνη δε δείχνει να συμφωνεί μαζί μου. «Αποφεύγω να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου ως ροκ, έντεχνη ή οτιδήποτε άλλο. δεν μπορώ να το αποφύγω, θα έλεγα ότι είμαι ποπ τραγουδίστρια με ροκ και electro στοιχεία.» Εντάξει λοιπόν, δεν είμαι και πολύ σχετικός με τη μουσική. Ό,τι πει η καλλιτέχνις…

Ναι, αλλά ποιες είναι οι μουσικές της επιρροές; «Στις μουσικές μου επιρροές μπορώ να κατατάξω οτιδήποτε μου έχει τραβήξει την προσοχή κι έχει ερεθίσει το αισθητικό μου κριτήριο, ανεξαρτήτως είδους, τόπου και χρόνου. Από τη Bjork, τον Moby και τον Αγγελάκα μέχρι την Αppasionata του Μπετόβεν.»

Ωραία, γιατί όμως κάποιος να αγοράσει το cd σου; «Το να αγοράσει κανείς τον πρώτο μου δίσκο είναι μια θαυμάσια ιδέα! Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη δουλειά, ένα mini album, που έχουμε φροντίσει να έχει και την ανάλογη ελκυστική τιμή πώλησης. Ό,τι πρέπει δηλαδή για δώρο στον εαυτό σας και τους φίλους σας!»

 

 

Τι εστί Σούπερ Κορίτσι; «Η Sunny Μπαλτζή είναι εκείνη που ‘βάφτισε’ το δίσκο, γράφοντας στίχους στο ομώνυμο τραγούδι, το ‘Σούπερ Κορίτσι’, γεγονός που με κάνει σούπερ χαρούμενη, μιας κι έχω αγαπήσει πολλά απ’ τα τραγούδια της και την ίδια πολύ πριν τη γνωρίσω. Ο Χρίστος Σερενές, συνθέτης του τραγουδιού, κρύβεται πίσω από τις ενορχηστρώσεις όλου του album και παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του ήχου και του ύφους του. Είναι ένας άνθρωπος γεμάτος αρετές και νιώθω υπερβολικά τυχερή που συνεργαζόμαστε.»

εμφανίσεις και single έπονται. Στις 27 Φεβρουαρίου στον Ιανό μαζί με τον Χρίστο Σερενέ θα μας ταξιδέψουν με όχημα μια φωνή κι ένα πιάνο. Όσο για το single, ας τα πει εκείνη… «Ο Νίκος Μπόβολος ο Provocatορας, μας έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής στο ‘Χίλιες Λέξεις’ κι αναμένεται να συνεχίσει την προβοκάτσια του κατά τον μήνα Μάρτιο με το τραγούδι ‘Άνοιξέ μου’ σε στίχους του ίδιου και μουσική του Χρίστου Σερενέ, που θα κυκλοφορήσει και αυτό από την Polymusic. Τον ξέρεις;» Έχω ακούσει καλά λόγια γι’ αυτόν. Έχει μέλλον πιστεύω.

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ δεν τραγουδάει μόνο. Ίπταται κυριολεκτικά στην αριστουργηματική μουσικο-χορευτικο-ακροβατική παράσταση Circus Explosiva και συμμετέχει στην άκρως επιτυχημένη  παράσταση «Μικρές ιστορίες φόνων» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά. «Το “Circus Explosiva” είναι μια εκρηκτική παράσταση που συνδυάζει πολλές μορφές τέχνης. Είναι επίσης εμπνευσμένη από εξαιρετικά ταλαντούχους ανθρώπους και φαίνεται πως θα έχει πολύ μέλλον! Οι ‘Μικρές Ιστορίες Φόνων’ είναι η πρώτη μου αμιγώς θεατρική εμπειρία, πολύ έντονη κι εποικοδομητική. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, καλογραμμένο και σκληρό έργο που σε συνδυασμό με την άμεση κι εύστοχη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Καρατζιά, θίγει απροκάλυπτα γνωστά κοινωνικά ζητήματα με πολύ ευφυή τρόπο. Η ωμότητα του λόγου, σε κάνει να προβληματιστείς σχετικά με την κοινωνία και με τον ίδιο σου τον εαυτό.»

 

 

Τελικά, ηθοποιός ή τραγουδίστρια;«Δεν αποκλείεται να ξανανέβω στη θεατρική σκηνή αν προκύψει παρόμοια πρόταση. Το κύριο αντικείμενό μου παραμένει βέβαια το τραγούδι, ωστόσο εξίσου σημαντικό κι ευεργετικό, είναι να συναναστρέφομαι αξιόλογους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, που έχουν να πουν κάτι ενδιαφέρον. Ο επόμενος ρόλος που σίγουρα θα δοκιμαστώ, είναι στο πρώτο μου βίντεο κλιπ, σε στυλ ταινίας μικρού μήκους. Θα γυριστεί τις επόμενες εβδομάδες.»

Δε μπόρεσα να μη ρωτήσω πώς αντιλαμβάνεται τη σημερινή κατάσταση στο ραδιόφωνο με τις playlists και τις δημόσιες σχέσεις. Δεν πτοείται. Δε νιώθει αδικημένη και πιστεύει ότι η αξιόλογη δουλειά αμείβεται στο τέλος. Παραδέχεται όμως ότι υπάρχουν «συστημένοι» καλλιτέχνες που βρίσκουν όλες τις πόρτες ανοιχτές σε αντίθεση με άλλους.

Λίγο πριν η συζήτηση κλείσει, έφερα το θέμα στα πολιτικά. Όπως κάθε συνέντευξη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι κι αυτή πρέπει να ασχοληθεί με την πολιτική. Είναι πολιτικοποιημένη, θα συμμετείχε σε πολιτικά φεστιβάλ; «Θεωρώ πως είμαι πολιτικοποιημένη από τη στιγμή που πιστεύω ότι η στάση του κάθε ανθρώπου στον τομέα του και γενικά στην κοινωνική ζωή, αποτελεί αυτόματα και πολιτική στάση. Μπορεί αυτό να χαρακτηριστεί απολιτίκ αλλά πιστεύω ακράδαντα πως τον δημόσιο πολιτικό λόγο ενός καλλιτέχνη, μπορεί να τον αποτελέσουν και η δισκογραφία του και οι συνεργασίες του και το έργο του συνολικά. Εννοείται πως θα συμμετείχα σε αντιρατσιστικό ή αντιφασιστικό φεστιβάλ. Κατακρίνω τη βία και τον ακραίο συντηρητισμό και θεωρώ χρέος μου να υπερασπίζομαι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με όσα μέσα διαθέτω.»

 

Βρείτε την Αλεξάνδρα Κόνιακ στο:
 

-Facebook


-Soundcloud


-Youtube

 

 

 

Όπως επίσης και στα εξής δρώμενα:

 

-“Μικρές Ιστορίες Φόνων“, του Παναγιώτη Μπρατάκου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Vault Theatre (Μελενίκου 26, Βοτανικός)
Δευτ., Τρ. 21:00 Εισ.: €15, €10

Circus Explosiva by Nefelopetra
Convento Del Arte (Βιργ. Μπενάκη 7, Μεταξουργείο)
Σάββ. 21:00 Εισ.: €10

Αλεξάνδρα Κόνιακ | Acoustic Live
Πιάνο: Χρίστος Σερενές
Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα)
Παρασκευή 27|02, 21:30, Εισ.: €8

Αλεξάνδρα Κόνιακ | Full Band Live
Σταυρός Του Νότου (Φραντζή 11 & Θαρύπου 35-37)
Κυριακή 22|03, 21:30, Εισ.: €10

– Ευχαριστούμε το NOW Showroom για το Oversized zip jacket by DIG_Athens και το Art Café Κιμωλία για τη φιλοξενία.