Γυναίκες που πιλοτάρουν πολεμικά αεροσκάφη γνωρίσαμε. Γυναίκες που υπηρετούν σε ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις υπάρχουν και αποτελούν από τα πιο αξιόμαχα σώματα ενόπλων δυνάμεων χωρών του εξωτερικού. Γυναίκες στην NASA, πολλές (και μια ελληνίδα εκεί να διαπρέπει). Γυναίκα οικοδόμο στην χώρα μας γνωρίσαμε (την είχε ανακαλύψει ρεπόρτερ ιδιωτικού καναλιού πριν χρόνια και θυμάμαι ότι το θέμα ήταν πολύ ιδιαίτερο και η κυρία επίσης). Γυναίκα, όμως, που να επιλέξει να κάνει καριέρα ως… χασάπισσα δεν πίστευα ότι υπήρχε.
Η Ελένη Δουρδούφη με διέψευσε, καθώς επιχειρεί στο συγκεκριμένο επάγγελμα 40 χρόνια! Ζω στου Παπάγου και τα τελευταία 34 χρόνια την βλέπω στο στέκι της, ανάμεσα στα προϊόντα της, πάντα καλοχτενισμένη, γλυκύτατη και γελαστή.
Την Ελένη την έκλεψε ο άντρας της όταν ήταν 19 χρονών. Μιλάμε για μεγάλο έρωτα. Παντρεύτηκαν φυσικά κρυφά και εκείνος της έμαθε τα μυστικά του επαγγέλματος. Χασάπης ήτανε. Ερωτευμένη εκείνη, τον θαύμαζε, αγάπησε και την δουλειά του και άρχισε να εκπαιδεύεται. Μοναδικός της σκοπός να τον κάνει να νιώσει περήφανος για εκείνη. Δεν αρκέστηκε δηλαδή στην διεκπεραίωση.
Η δουλειά αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη είναι για μια γυναίκα… Τα προϊόντα στα ψυγεία τα σήκωνε στην πλάτη της για να τα τοποθετήσει όπως δεν είναι εύκολο το γυναικείο χέρι να χειρίζεται τον “μπαλτά” με δεξιοτεχνία.
Την συγκεκριμένη δουλειά την αγαπάει πάρα πολύ, σε σημείο που επιμένει ότι δεν θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει κάτι άλλο στην ζωή της. Στο χασάπικο είναι πάντα καλοχτενισμένη, ελαφρά μακιγιαρισμένη, ενώ έχει πάντα μια “κοριτσίστικη” διάθεση για την ζωή γι’ αυτό και πολύ συχνά φοράει μικρά τσιμπιδάκια με στρασάκια στα μαλλιά της.
Το ωράριο της; Τα τελευταία χρόνια που μεγάλωσαν τα παιδιά της έχει γίνει λίγο πιο “ελαφρύ!”. Ξεκινάει τη μέρα της στις 4 το πρωί και τελειώνει από το κατάστημα στις 4 το απόγευμα. Μετά αφοσιώνεται στα οικιακά της αλλά και στις υποχρεώσεις της ως γιαγιά.
Την ρωτάω, τι είδη κρεάτων επιλέγει ο κόσμος τη συγκεκριμένη περίοδο. “Νανά μου απ’ όλα, δεν μπορώ να σου πω δηλαδή ότι θ’ αγοράσουν γαλοπούλες περισσότερο από χοιρινό ή αρνί…”. “Έχει μειωθεί η ζήτηση τέτοιες μέρες;””Μπορεί να σε παραξενέψει, αλλά δεν έχω δει τεράστια διαφορά στις γιορτές. Μπορεί να πάρει κανένα κιλό λιγότερο απ’ ό,τι θα έπαιρνε παλιότερα, αλλά θα προσπαθήσει το τραπέζι το εορταστικό να έχει απ’ όλα.”
“Τι θα πρέπει να προσέχουμε όσοι αγοράζουμε κρέατα;”. “Να γράψεις για τον κόσμο ότι τεράστια σημασία έχει η ποιότητα και αυτή είναι ανάλογη της τιμής. Να μην εμπιστεύονται ποτέ κρέατα που οι τιμές τους είναι πολύ φτηνές. Ποτέ όμως.”
Μετά τον θάνατο του άντρα της δεν εγκατέλειψε ούτε μέρα το μαγαζί της, το οποίο είναι πάντα πεντακάθαρο. Πανέξυπνη γυναίκα, κατάλαβε πολύ νωρίς τις ανάγκες μιας εργαζόμενης και κάθε μέρα ετοιμάζει φαγητά έτοιμα για να μπούνε στην κατσαρόλα, όπως γιουβαρλάκια, μπιφτέκια, ντολμάδες με λάχανο ή αμπελόφυλλα, γεμιστό κοτόπουλο ή χοιρινό…
Η Ελένη μου έχει πει πολλές φορές πως το μυστικό για να μαγειρευτεί σωστά οποιοδήποτε είδος κρέατος είναι στον τρόπο που το κόβει ο χασάπης, τρόπος ειδικός και κατά τη γνώμη της καθοριστικός στο αποτέλεσμα.
Αυτές τις μέρες είναι τρισευτυχισμένη γιατί περιμένει να γίνει δεύτερη φορά γιαγιά -έχει ήδη μια εγγονούλα- καθώς ο γιος της ο Θανάσης με την γυναίκα του περιμένουν δίδυμα που ήδη είναι στον “δρόμο” και… έρχονται, όπως μου λέει γελώντας. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αν και τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται εξαιρετικά αρμονικά με τον γιο της, αρχιχασάπης παραμένει αδιαμφισβήτητα η Ελένη μας!