Βαλεντίνα Τερεσκόβα: Η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα πριν 51 χρόνια (video)

Η Τερεσκόβα ξεκίνησε το διαστημικό της ταξίδι στις 16 Ιουνίου του 1963

Βαλεντίνα Τερεσκόβα: Η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα πριν 51 χρόνια (video)

Η Τερεσκόβα ξεκίνησε το διαστημικό της ταξίδι στις 16 Ιουνίου του 1963


Σαν σήμερα, πριν από 51χρόνια, το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6 εκτοξεύθηκε από το Κοσμοδρόμιο του Μπαικονούρ στην Καζάκικη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία (σημερινό Καζακστάν). 

Η Ρωσίδα Βαλεντίνα Βλαδιμίροβνα Τερεσκόβα, επιλέχθηκε μεταξύ 400 και πλέον υποψηφίων για να κυβερνήσει το διαστημόπλοιο. Υπέρ της επιλογής της Τερεσκόβα ήταν το ιδιαίτερο γεγονός ότι ο πατέρας της, ο Βλαντίμιρ Τερεσκόφ, ήταν ήρωας πολέμου: ως λοχίας των τεθωρακισμένων και κυβερνήτης άρματος μάχης είχε σκοτωθεί στον πόλεμο κατά των Φινλανδών στην περιοχή Λεμέττι της Καρελίας, και η Βαλεντίνα ήταν μόλις δύο ετών την εποχή του θανάτου του. 

Η εκπαίδευση στο διαστημικό πρόγραμμα περιελάμβανε πτήσεις με συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τεστ απομονώσεως, φυγοκεντρίσεως, θεωρία των πυραύλων, μηχανική διαστημοπλοίων, 120 πτώσεις με αλεξίπτωτο και εκπαίδευση στη διακυβέρνηση αεριωθούμενων πολεμικών αεροσκαφών τύπου Μιγκ-15UTI. Η ομάδα πέρασε αρκετούς μήνες εντατικής εκπαιδεύσεως που τελείωσαν με εξετάσεις τον Νοέμβριο 1962.

 

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αποστολής της, πραγματοποίησε διάφορες δοκιμές και συνέλεξε στοιχεία για τις αντιδράσεις του γυναικείου σώματος στη διαστημική πτήση. Το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6, έκανε48 περιστροφές γύρω απ' τη Γη. Το κωδικό της όνομα στην πτήση ήταν "Γλάρος". Μόλις τέθηκε σε τροχιά, μετέδωσε:

 "Εδώ Γλάρος, είμαι καλά και χαρούμενη. Βλέπω τον ορίζοντα. Μια ωχρή μπλε λωρίδα. Είναι η Γη. Πόσο ωραία είναι!".

 

 

Πριν στρατολογηθεί για το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα, η Τερεσκόβα ήταν εργάτρια σε υφαντουργείο και ερασιτέχνιδα αλεξιπτωτίστρια. Μετά το τέλος της διαστημικής της σταδιοδρομίας έγινε μέλος του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος και κατέλαβε διάφορες πολιτικές θέσεις, ενώ ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν ασχολήθηκε πλέον με την πολιτική, αλλά εξακολουθεί να τιμάται ως ηρωίδα στη μετασοβιετική Ρωσία.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα