Η Sophie Marceau εξήγησε στους δημοσιογράφους της Liberation ότι ορίζει τον εαυτό της ως «sapiosexual» άτομο. Μια σεξουαλική προτίμηση που συνοψίζεται στο να «έλκεσαι από τη νοημοσύνη» ενός ατόμου και όχι από τη σωματική του διάπλαση. Ο όρος «σαπιοσέξουαλ» προέρχεται από τη λατινική λέξη «sapiens», «σοφός» στα αγγλικά, και ως εκ τούτου δηλώνει κάθε άτομο που έλκεται σεξουαλικά ή συναισθηματικά από έξυπνους, μορφωμένους, χαρισματικούς ανθρώπους. Γενικά οι sapiosexual άνθρωποι ισχυρίζονται ότι δεν ενδιαφέρονται για τις ιδιότητες που οδηγούνται από την κοινωνική πίεση, την ομορφιά, την πλαστικότητα, τα χρήματα.

Οι sapiosexuals -νοοσεξουαλικοί ή ευφυϊολάγνοι είναι δύο πιθανές αποδόσεις του όρου στα ελληνικά– είναι μια κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούν την εξυπνάδα και το ανθρώπινο μυαλό γενικότερα ως το πιο ερωτικό χαρακτηριστικό στο αντίθετο (ή και στο ίδιο) φύλο.Στο βιβλίο Sapiens: From Animals to Gods που έγραψε ο Yuval Noah Harari αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι περισσότερο sapiosexuals από τους άνδρες, καθώς βρίσκουν μεγαλύτερη διέγερση στην ακοή και την αφή, σε αντίθεση με το αρσενικό φύλο, το οποίο αποδεικνύεται πάντα πολύ πιο οπτικό αναζητώντας σεξουαλική ικανοποίηση.  Μπορεί να υποδηλώνει οτιδήποτε, από μια γενική προτίμηση για έξυπνους συντρόφους έως έναν τύπο πανσεξουαλικότητας, όπου η νοημοσύνη υπερτερεί των πάντων και καθιστά το φύλο άσχετο.

Το 1999, η ηθοποιός έβαλε το όνομά της στη λίστα με τα κορίτσια του James Bond. Υποδύθηκε τον χαρακτήρα της Ηλέκτρα Κινγκ στην ταινία «Ο κόσμος δεν είναι αρκετός». Γνώρισε τον Πολωνό σκηνοθέτη Andrzej Zulawski στο Φεστιβάλ των Καννών το 1981. Το ζευγάρι παντρεύτηκε τρία χρόνια αργότερα. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο πρώτος γιος της ηθοποιού: ο Vincent Zulawski το 1995. Μετά από 20 χρόνια συμβίωσης, χώρισαν το 2001. Το 2007, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της δεύτερης ταινίας της ως σκηνοθέτης, «The Disappeared of Deauville», η σταρ γνώρισε τον Christophe Lambert. Ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Η ηθοποιός, η οποία μόλις κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο, μια ποιητική συλλογή, ίσως είναι ζευγάρι με τον Παριζιάνο θεατρικό παραγωγό, τον Richard Caillat.