«Εσύ δεν είσαι σαν τις άλλες»· μια φράση, πέντε λέξεις, που όλες οι γυναίκες έχουμε ακούσει -συνήθως- από τα χείλη ανδρών, αν και δεν έχουν μόνο εκείνοι το «προνόμιο» να αξιοποιούν προς όφελός τους ένα ολόκληρο οπλοστάσιο δήθεν «αθώων» λέξεων και εκφράσεων που υποτίθεται ότι ενδυναμώνουν, αλλά στην πραγματικότητα εδραιώνουν και βαθαίνουν τις διακρίσεις εις βάρος μας. Γιατί θα πρέπει να αποδεχόμαστε τον ετεροκαθορισμό και να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες που άλλοι ορίζουν για εμάς;  Ποιες, τέλος πάντων, είναι οι άλλες, ώστε να βρισκόμαστε απέναντι τους; Και πώς ακριβώς εσωτερικεύουμε αυτές τις διακρίσεις και αναπαράγουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ μας;

Αυτή η τόσο τετριμμένη φράση και όλα τα ερωτήματα που γεννά αποτελούν την αφορμή ώστε το Provocateur και το Greebooks να διοργανώσουν μια ανοιχτή συζήτηση την Παρασκευή 17/3 στις 20:00 στο βιβλιοπωλείο του Greekbooks (Ακαδημίας & Ιπποκράτους 15) με τίτλο «Εσύ δεν είσαι σαν τις άλλες. Μια συζήτηση για τον επίμονο, καθημερινό σεξισμό». Μαζί μας θα βρίσκονται τρεις καλεσμένες τις οποίες ήδη έχεις δει και διαβάσει σε αυτό το site: Η stand up κωμικός Ήρα Κατσούδα, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Ίντρα Κέιν και η τρανς εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κάθρην Ράιλι. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά χρειάζεται κράτηση θέσης στο provocateur@alphamag.gr.

Η Ήρα παρουσιάζει μαζί τη Δήμητρα Νικητέα το podcast ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ και τη φετινή σεζόν ανεβάζει τη σόλο παράσταση «ΜΙΝΙΜΑΛ». Πριν μερικούς μήνες, στο πλαίσιο των κοινών τους εμφανίσεων έλεγε στο Provocateur ότι έχει βαρεθεί να βλέπει «άνδρες που το γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι φουλ σεξιστές να ανεβάζουν φεμινιστικά ποστ για τα likes. Η στάση αυτή διαιωνίζει ένα πρόβλημα».

Η Ίντρα είχε μιλήσει στη στήλη I Feel ΛΩΒ. «Στην πλειοψηφία οι Έλληνες άντρες είναι πιο συντηρητικοί σε κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα της γυναίκας», μας είχε πει για να συμπληρώσει «Έχουμε χάσει λίγο τη μπάλα με το σέξινες των γυναικών. Έχω μεγάλο στήθος και ωραία πόδια και τα ανεβάζω. Και μου στέλνουν ότι είναι σαν να πηγαίνω φιρί-φιρί να μου στείλει μήνυμα ο καθένας. Τέτοια σχόλια μου κάνουν και γυναίκες, γιατί και οι γυναίκες έχουμε μείνει πολύ πίσω σε θέματα μισογυνισμού». Η Ίντρα παίζει στην παράσταση «Πεταλούδες στο στομάχι» και την ακούς καθημερινά 16:00 με 18:00 στο Pride Radio.

Πριν δύο χρόνια, με αφορμή τη μέρα της γυναίκας, είχαμε φιλοξενήσει την Κάθρην Ράιλι, την πρώτη ανοιχτά τρανς εκπαιδευτικό στην Ελλάδα. «Τι θα πει φυσιολογικό; Μιλάμε για ένα συγκεκριμένο καλούπι στο οποίο πρέπει να μπούμε όλοι οι άνθρωποι; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για το πώς πρέπει να είμαστε και πώς πρέπει να φερόμαστε;», είχε αναρωτηθεί. Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η Κάθρην είναι πρέσβειρα του Worldplaces, μιας πρωτοβουλίας της ΜΚΟ Generation 2.0 Red για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε μια αγορά εργασίας απελευθερωμένης από κάθε διάκριση, σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο και την ακούς κάθε Σάββατο 16:00-18:00 στο Rockharadio.gr.

 

Σε περιμένουμε!