Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Προέκυψε από το εργατικό κίνημα, και μέσα στα χρόνια κατάφερε να γίνει μια αναγνωρισμένη ετήσια εκδήλωση από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Σύμφωνα με το BBC, οι σπόροι του κινήματος φυτεύτηκαν το 1908, όταν 15.000 γυναίκες παρέλασαν στη Νέα Υόρκη ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και δικαίωμα ψήφου.

Ένα χρόνο αργότερα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κήρυξε την πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας.

Ποια ήταν η Κλάρα Ζέτκιν
Η ιδέα ώστε να γίνει η ημέρα διεθνής προήλθε από την Κλάρα Ζέτκιν, ακτιβίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 1910, σε ένα Διεθνές Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη, μπροστά σε 100 γυναίκες, από 17 χώρες, η ίδια πρότεινε να γίνει Παγκόσμια Ημέρα, τότε όλες οι παρούσες γυναίκες συμφώνησαν.

Πότε γιορτάστηκε πρώτη φορά
Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1911, στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Η εκατονταετηρίδα γιορτάστηκε το 2011, επομένως φέτος γιορτάζουμε την 111η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Επισημοποιήθηκε το 1975 όταν τα Ηνωμένα Έθνη συμπεριέλαβαν την ημέρα στους εορτασμούς.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει γίνει ορόσημο όλων όσων έχουν κατακτηθεί από το γυναικείο φύλο σε τομείς όπως η κοινωνία, η πολιτική, η οικονομία, ενώ, δεν παύουν να οργανώνονται κάθε χρόνο πορείες ευαισθητοποίησης για τις ανισότητες.

Η ιδέα της Κλάρα Ζέτκιν, για την Ημέρα της Γυναίκας δεν είχε καθορισμένη ημερομηνία και δεν είχε επισημοποιηθεί μέχρι και την απεργία των γυναικών στη Ρωσία το 1917. Τέσσερις ημέρες μετά την απεργία ο Τσάρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η προσωρινή κυβέρνηση παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Η ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η απεργία των γυναικών στο Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο τότε χρησιμοποιούταν στη Ρωσία, ήταν η Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. Αυτή η ημέρα στο Γρηγοριανό ημερολόγιο ήταν 8 Μαρτίου – και γιορτάζεται από τότε μέχρι και σήμερα.

Διάβασε περισσότερα για την ιστορία της σπουδαίας αυτής μέρας στο intronews.gr