Τι να σας πούμε τώρα για την Τόρι Ντάνλαπ; Απέκτησε φανατικό κοινό γράφοντας στο μπλογκ της για το πώς κατάφερε να αποταμιεύσει 100.000 δολάρια μέχρι να γίνει 25. Που εμείς ακόμα παλεύουμε με τον κουμπαρά-γουρουνάκι. Όταν πέτυχε τον στόχο της παραιτήθηκε από τη δουλειά της και μετέτρεψε το μπλογκ της “Her First $100K” σε brand οικονομικής εκπαίδευσης. Στόχος της είναι να βοηθήσει τις γυναίκες να καταπολεμήσουν την οικονομική ανισότητα. Να πάρουν τέλος πάντων τον έλεγχο των χρημάτων τους. Τόρι, σώσε μας. 

Η Τόρι, που πρόσφατα δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο, “Financial Feminist”, έχει μάθει μερικές συμβουλές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον οποιοδήποτε να δει μια άσπρη μέρα στα οικονομικά του. Είτε ο στόχος του είναι να εκπληρώσει το όνειρο μιας πρόωρης σύνταξης είτε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση είτε να έχει λεφτά να γυρίσει όλο τον κόσμο. Οι τρεις παρακάτω συμβουλές, σύμφωνα με τη Ντάνλαπ, είναι σημαντικές για οποιονδήποτε θέλει να αποκτήσει οικονομική ελευθερία. 

Τυπάρα μαζεύει 100.000 δολάρια πριν τα 26, τα παρατάει όλα και «χαρίζει» 3 σημαντικές συμβουλές

Πάμε στο ταχύρρυθμο σεμινάριο οικονομικών σε 3 bullets:

Το να γίνεις καλός με τα λεφτά είναι θέμα εξάσκησης

Δεν είναι όλοι καλοί στη διαχείριση χρημάτων. Για μερικούς είναι ένα έμφυτο skill, για άλλους πάλι το δυσκολότερο πεδίο. «Νομίζω ότι βγαίνουμε από τη μήτρα περιμένοντας να είμαστε μαγικά καλοί στα χρήματα, αλλά δεν περιμένουμε από τους εαυτούς μας να είμαστε μαγικά καλοί σε ο,τιδήποτε άλλο», λέει στο CNBC Make It. 

Η ίδια υπήρξε τυχερή, όπως λέει, γιατί οι γονείς της τής εμφύσησαν καλές οικονομικές συνήθειες από νεαρή ηλικία, αλλά αναγνωρίζει ότι δεν έχουν όλοι τις ίδια βάσεις. Και ακόμη και αν έχουν, χωρίς συνεπή προσπάθεια είναι εύκολο να βρεθείς σε οικονομική αναταραχή.

Τονίζει πως πρέπει να εξασκηθεί κανείς και να αποκτήσει τη συνήθεια να μαθαίνει για τα λεφτά πριν μπορέσει να κατακτήσει την ικανότητα της αποτελεσματικής χρήσης τους. «Όπως και σε ο,τιδήποτε καινούργιο, είτε πρόκειται για παίξιμο κιθάρας είτε εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας, θα είστε κακοί σε αυτό. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει για κάποιο χρονικό διάστημα», λέει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάς να προσπαθείς, σημαίνει ότι κάνεις στον εαυτό σου μεγάλη χάρη».

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ο προσδιορισμός των αξιών κάνει τη διαφορά

Πριν τους οικονομικούς στόχους που θέτει ο καθένας, προηγείται ένα σημαντικό βήμα: η κατανόηση των προσωπικών αξιών. Δεν έχει νόημα να θέτουμε στόχους, πχ. αγορά σπιτιού, και δεν είναι καθαρά δικοί μας, αλλά ας πούμε, πλύση εγκεφάλου των γονιών μας. 

«Πρέπει να συνδέσετε ένα “γιατί” και τις αξίες σας πίσω από τους οικονομικούς σας στόχους, σε αντίθεση με το “μου είπαν οι γονείς μου ότι πρέπει να αγοράσω ένα σπίτι, ίσως πρέπει να το κάνω “», σημειώνει. «Αν δεν θέλετε να το κάνετε, μην το κάνετε. Δεν πειράζει. Πρέπει να βρείτε πράγματα που πραγματικά αντικατοπτρίζουν τις αξίες σας».

Το ταμείο έκτακτης ανάγκης πάνω από όλα

Κατά την άποψή της, μια είναι η συμβουλή που πρέπει να ακούσουν όλοι: δημιουργήστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, προτείνει την αποταμίευση τριών με έξι μηνών διαβίωσης σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό με υψηλή απόδοση για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στη ζωή.

«Πρέπει όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την οικονομική κατάσταση, να εργαζόμαστε προς αυτό το ταμείο έκτακτης ανάγκης», λέει. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα, ακόμη και πριν εξοφλήσετε οποιοδήποτε χρέος».

«Η δουλειά του [ταμείου έκτακτης ανάγκης] είναι απλώς να κάθεται εκεί σε περίπτωση που το χρειαστείτε για αν μείνετε άνεργοι, αρρωστήσει ο σκύλος σας, αρρωστήσετε εσείς, πάθει λάστιχο το αυτοκίνητό σας, ό,τι κι αν είναι αυτό», προσθέτει. Αχρείαστο να είναι.