Το διάστημα θεωρείται το νέο “big thing” από τον Ψυχρό Πόλεμο ήδη. Έκτοτε, οι ανθρωπότητα έχει χτίσει φιλοδοξίες για resorts σε άλλους πλανήτες, για μετοίκηση στον Άρη, για τριήμερα σε πολυτελή ξενοδοχεία στο διάστημα. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους πάραπολύ σημαντικούς στόχους, μιας και όπως όλοι ξέρουμε το concept “η ζωή στη Γη” το έχουμε τελειοποιήσει, είναι και το να μπορούν γυναίκες να φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους στο διάστημα. 

Για αυτόν τον πάραπολύσημαντικό σκοπό παλεύει ο ιδρυτής του SpaceBorne United, Egbert Edelbroek ο οποίος μάλσιτα περιμένει να δει «εκατοντάδες χιλιάδες μωρά να γεννιούνται στο διάστημα». Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ηθικά ζητήματα τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπίσει.

https://www.youtube.com/watch?v=w2d20mVBF6o

«Μέρος του πώς προήλθε η ιδέα του Spaceborne United έχει να κάνει με το γεγονός ότι είμαι δωρητής σπέρματος, οπότε έχω μάθει λίγα πράγματα για την IVF τεχνολογία, και αυτό συνδυάστηκε με το πάθος μου για την εξερεύνηση του διαστήματος», απαντά σε ερώτηση για το πώς ιδρύθηκε αυτός ο οργανισμός, μιλώντας στο Dazed. Κάπως έτσι θέλησε να εντοπίσει κάποια πιθανή λύση στην υπογεννητικότητα, αλλά και στην πιθανότητα να γεννιούνται μωρά στο διάστημα. 

Αντιμέτωπος με προβλήματα όπως η βαρύτητα, ο Edelbroek κάνει μια τεράστια προσπάθεια να κάνει πραγματικότητα τις γεννήσεις εκτός Γης, θεωρώντας τον Άρη μια πιθανή επιλογή. «Υπάρχουν πολλά σχέδια από διαστημικά πρακτορεία και εταιρείες όπως η SpaceX να ετοιμάσουν μόνιμες ανθρώπινες εγκαταστάσεις στον Άρη, και η βασική διαφορά σε σύγκριση με τη Γη είναι η βαρύτητα. Το επίπεδο βαρύτητας στον Άρη, για παράδειγμα, είναι περίπου 39% αυτού που έχουμε συνηθίσει στη Γη. Δεν ξέρουμε αν αυτό το επίπεδο βαρύτητας θα είναι επαρκές για να ζούμε με υγεία, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί περιμένουν πως οι ενήλικες θα είναι μια χαρά. Θα προσαρμοστούν. Αλλά όταν κοιτάς αναπτυσσόμενα έμβρυα, μωρά, παιδιά, ίσως πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ιστορία», τονίζει. 

https://www.youtube.com/watch?v=EqsXzvCr5Os

Γίνεται σαφές πως πρέπει να γίνουν κάποιες μελέτες σχετικά με τα έμβρυα και την ανάπτυξή τους σε αυτά τα επίπεδα, αλλά «δεν θες να το τεστάρεις αυτό στον Άρη – αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο και ηθικά ανεύθυνο και ακριβό», αναφέρει. Σκέψεις για πειράματα με έμβρυα ζώων πέφτουν στο τραπέζι των ιδεών και των συζητήσεων. Κάπου εδώ αρχίζουν να τίθενται τα πραγματικά ηθικά ζητήματα. «Δεν είμαι ειδικός σε ηθικά ζητήματα, αλλά έχουμε ειδικούς στην ομάδα με τους οποίους μιλάμε. Τα ηθικά ζητήματα συνήθως επικεντρώνονται στο θέμα του βασανισμού. Υπάρχει μια πολύ βιολογική, επιστημονική προσέγγιση σε αυτό που επικεντρώνεται στον βασανισμό σε ένα έμβρυο πέντε ημερών που δεν έχει καν νευρικό ιστό ακόμα, οπότε δεν είναι δυνατό το να βιώσει βασανισμό. Αλλά όταν φαίνεται απόλυτα ασφαλές να τοποθετήσεις αυτά τα έμβρυα πίσω στη μήτρα και να αναπτυχθούν σε μωρά, υπάρχουν τόσες περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρηθούν. Οπότε υπάρχουν αρκετές ηθικές περιπλοκές εκεί», εξηγεί. 

Μάλιστα, αναφέρει πως ενώ θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι πιθανότητες επιπλοκών σε μωρά που έχουν συλληφθεί στο διάστημα, το να εκτίθενται έμβρυα σε διαφορετικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσει πολλές θετικές αλλαγές «που μπορούν ακόμα και να ξεκλειδώσουν κρυφές ανθρώπινες δυνατότητες». Στο μεταξύ, όλες οι προσπάθειες είναι βασισμένες στην εξωσωματική. Ωστόσο, η ομάδα προσπαθεί να δουλέψει το ενδεχόμενο να μπορούν ζευγάρια να κάνουν σεξ και να συλλαμβάνουν παιδιά στο διάστημα. Πρόκειται για έναν από τους στόχους τους. Ναι, κι εμείς νιώθουμε σαν να διαβάζουμε νέο επεισόδιο Black Mirror. Εδώ και αρκετή ώρα. 

Μια ερώτηση μόνο: Είναι απαραίτητο;