Παντελής έλλειψη συμπόνοιας και ενσυναίσθησης. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα που βρέθηκαν γυναίκες (κυρίως) να σχολιάσουν το πρόσωπο μιας γυναίκας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη στο εξώφυλλο της ελληνικής Vogue. Αλλά, μας πιάνει πάντα μια απελπισία με την μικροπρέπεια. 

https://t.co/KpMVqEX0kD

Η Ελένη Φουρέιρα φωτογραφήθηκε αποκλειστικά για τη Vogue Greece Φεβρουαρίου και μίλησε στο Βλάση Κωστούρο για τη νέα ζωή που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο και την διαδρομή της μέχρι να βιώσει την εμπειρία της μητρότητας. “Πάντα ήθελα να γίνω μητέρα, απλώς δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Ήταν αρκετός ο καιρός που το προσπαθούσα. Έτυχε σ’ εμένα να είναι πιο δύσκολο, όπως και σε πολλές άλλες γυναίκες. Θέλω να τους πω να μην απογοητεύονται, γιατί εκεί που νιώθεις ότι θες να τα παρατήσεις, εκεί που λες δεν αντέχω να δω και άλλο αρνητικό τεστ, γίνεται ένα θαύμα. Ενάμιση χρόνο πάλευα.”, εξηγεί.

Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα λόγια: δάκρυα, θλίψη, αίσθημα ντροπής και ματαίωσης. Τι συμβαίνει στη ζωή μιας γυναίκας που θέλει να κάνει παιδί αλλά δυσκολεύεται; Κάθε μήνα που δεν βλέπει ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης, νιώθει ότι κάτι κάνει λάθος. Κι όσο περνάει ο καιρός και συνειδητοποιεί ότι, όντως, κάτι δεν πάει καλά, νιώθει άγχος. Αρχίζει να κάνεις εξετάσεις, πολλές εξετάσεις, δεν αισθάνεται πλέον φοβία για τις ενέσεις. Ο κόσμος της όλος περιστρέφεται γύρω από τον κύκλο της. Κατεβάζει app για να προγραμματίζει τη σεξουαλική της ζωή. Πηγαίνει στο γυναικολόγο της πιο συχνά από ότι κάνει ψώνια στο σουπερμάρκετ όταν ξεκινά μια εξωσωματική. Ψάχνει τα φάρμακά που της έγραψαν, που είναι σε έλλειψη σε όλα τα φαρμακεία, μαθαίνει να κάνεις ενέσεις ή γνωρίζεται πιο καλά με τον φαρμακοποιό της γειτονιάς της.

Προσέχει. Δεν πρέπει να κάνει γυμναστική, δεν πρέπει να τρώει αλάτι, δεν πρέπει να καπνίζει, να πίνει, πρέπει να κοιμάται καλά. Αλλάζει όλη της η καθημερινότητα. Γίνεται αντικοινωνική γιατί εξαιτίας της πανδημίας πρέπει να προσέχει να μην κολλήσει Covid. Κάνει συνεχώς υπέρηχους (και ενέσεις πρωί και βράδυ) και βλέπει τα ωάρια της. Τα μετράει και ξεκινά τους υπολογισμούς. Προσπαθεί να μην χαίρεται γιατί ξέρει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αρχίζει κι έχει συναισθηματικές εξάρσεις. Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εύκολα σε τίποτα. Σκέφτεται πάντα το επόμενο βήμα. Κάνει ωοληψίες και συντρίβεται όταν αποτυχγάνουν. Μαζεύει τα κουράγια της και ξαναπροσπαθεί. Είναι το πιο μοναχικό ταξίδι που έχει κάνει. Και νιώθει αγγαλίαση όταν φοράει τη ρόμπα πριν μπει για εμβρυομεταφορά και ανταλλάζει λίγες κουβέντες για καλή επιτυχία με άλλες γυναίκες στα αποδυτήρια. Γιατί εκείνες την καταλαβαίνουν. Έχουν νιώσει το κρακ στην καρδιά τους όταν άκουγαν ότι δεν τα κατάφεραν.

Πόσες εξωσωματικές μπορείς να κάνεις σε 1,5 χρόνο; Πιο πολλές από όσες ήλπιζες. Ναι, της πέρασε από το μυαλό να τα παρατήσει. Δεν είναι εύκολο. Δεν το έκανε.

Όχι, η μητρότητα δεν δίνει οντότητα σε μια γυναίκα. Πόσο ακατάστατη και ωμή, πόσο απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη ήταν πραγματικά η μητρότητα σε σύγκριση με τις εικόνες που είχατε στο μυαλό σας από ταινίες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής από άντρες; Έχουν κάθε δικαίωμα οι γυναίκες να την απορρίψουν, να την αποδημήσουν, να μιλήσουν για όλα τα τραύματα που έρχονται μαζί με το ρόλο αυτό. Αλλά, όταν βλέπεις μια γυναίκα σε ένα εξώφυλλο που προσπαθεί να δώσει κουράγιο σε άλλες γυναίκες που περιμένουν το δικό τους “θαύμα”, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σχολιάσεις (κι όχι δεν έχεις κανένα άλλοθι πλακίτσας) είναι το photoshop. 

Τώρα για τα ελληνικά μίντια που πουλούσαν την είδηση, δεν ξέρουμε τι να πούμε. Είναι διαβρωτική η τηλεόραση. Μερικές φορές απανθρωποιεί τόσο τους ανθρώπους που κάνουν καριέρα πουλώντας την κουλτούρα της κλειδαρότρυπας.”Με θυμάμαι καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι να διαβάζω σε sites ή σε εκπομπές για μια φημολογούμενη εγκυμοσύνη ή να ακούω ανθρώπους σε εκπομπές να μιλάνε για το φύλο του μωρού, τη στιγμή που εγώ ούτε είχα δηλώσει ότι είμαι έγκυος, ούτε ήξερα αν την άλλη μέρα θα έχω το παιδί. Δεν κατηγορώ κανέναν, καταλαβαίνω ότι κάνουν τι δουλειά τους απλώς για εμένα ήταν βάρβαρο. Ας πούμε ότι ήταν μια στιγμή που θα ήθελα να μη ξέρουν το όνομά μου”, συμπλήρωσε η ίδια. Το μόνο που μπορείς να πεις στην Ελένη Φουρέιρα είναι συγχαρητήρια.