Κάποιος στο ΕΣΥ πρέπει να κάνει υποχρεωτικό σε κάθε εργαζόμενο να βλέπει (καλό) θέατρο, stand up και συναυλίες, τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Κάπως πρέπει να χαλαρώσουμε όλοι εμείς που ξυπνάμε γνωρίζοντας ότι θα κολλήσουμε στην κίνηση, δεν θα βρούμε να παρκάρουμε, θα μας περιμένει αρκετή δουλειά κι αναπάντητα email στο γραφείο και μια στοίβα άπλυτα πιάτα κι ασιδέρωτα ρούχα στο σπίτι. Κάποιος γιατρός θα έπρεπε να μας στέλνει με άυλη συνταγογράφηση κάθε Πέμπτη στο Θέατρο Αλκμήνη να κάνουμε παρέα με την Ήρα Κατσούδα. Στο Provocateur την θεωρούμε δικό μας άνθρωπο γιατί έχει το αγαπημένο μας podcast, το “ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ” που συμπαρουσιάζει με την Δήμητρα Νικητέα.

Υποψιαζόμασταν ότι μετά το “Για γυναίκα, καλή είναι” και την ευρωπαϊκή τουρνέ του “Φέραμε Λάδι” θα επέστρεφε δυναμικά, δεν ξέραμε ότι θα φτιάχναμε κοιλιακούς από τα γέλια. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για το αστείο με τον Νταλάρα. Δεν θα καταλάβεις πότε πέρασαν 70 λεπτά. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τι συμβαίνει σε εκείνη την σκοτεινή αίθουσα των Πετραλώνων κάθε Πεμπτη χωρίς να κάψει τα αστεία της παράστασης. Θα το προσπαθήσουμε. 

Η Ήρα μιλάει για όλες τις οικομενικές αλήθειες που μας ενώνουν και εγγράφονται στο DNA μας από την παιδική μας ηλικία. Μιλάει για την οικογένεια. Την ελληνική οικογένεια που είναι δυσλειτουργική, αλλά, παραμένει η δική μας αγαπημένη δυσλειτουργική οικογένεια. Αυτή μας έχει προετοιμάσει ή και όχι για το γεμάτο σουρεαλισμό και ματαίωση μέλλον μας. Η Ήρα Κατσούδα θα σας μιλήσει για τις δικές της οικογενειακές αναμνήσεις από καλοκαίρια και εκδρομές. Και θα γελάσεις γιατί η βιωματική της αλήθεια είναι οικεία. Θα σας μιλήσει και για τις σχέσεις της. Πρώην και νυν. 

Το κείμενο της παράστασης είναι αριστούργημα. Υπάρχουν πολλοί άνδρες κωμικοί που προσπαθούν απεγνωσμένα να μην φανούν σεξιστές κι αυτό περνάει στο κοινό τους. Η Ήρα βάζει γκολ από τα αποδυτήρια γιατί εξομολογείται, μοιράζεται, διηγείται τις εμπειρίες της με τοξικούς πρώην. Κι έτσι τα κωμικοτραγικά τραύματά της γίνονται υλικό για τέλεια κωμωδία. Πάλι γελάμε. Εννοείται ότι ταυτιζόμαστε.

Το σημείο που θα γίνει το highlight της βραδιάς είναι όταν περιγράφει τη ζωή της στο Νομό Ηλείας. Είναι ανώφελο να προσπαθήσεις να γελάσεις κόσμια. Είναι πάνω από τις δυνάμεις σου. Πάνω στη σκηνή η κωμικός έχει τρομερό ρυθμό κι ενέργεια, αντιλαμβάνεσαι ότι έχει κολλήσει ένσημα σε μικρά μπαρ, καφέ, σινεμά, όπου μπορεί να παίξει κανείς stand up γιατί υπάρχει αλληλεπίδραση με το κοινό και δεν κάνει κοιλιά, δεν βαριέσαι πουθενά. Στη δική μου παράσταση, μια κοπέλα την είχε δει και στο Βερολίνο και της το φώναξε. Έχει και γκρούπιζ η Κατσούδα

Λογικό. Με έναν περίεργο τρόπο, η Ήρα Κατσούδα είναι πολιτικά ορθή. Κανένα από τα αστεία της δεν προσβάλλει κάποιον, δεν βρίζει, δεν  σε κάνει να νιώθεις άβολα στη θέση σου, δεν μειώνει ούτε καν τον πρώην της που την χειραγωγούσε πριν γίνει λέξη της χρονιάς το gaslighting, δεν κινδυνεύει να παρεξηγηθεί γιατί το δούλεψε το κείμενο της. Το φρόντισε όπως τα βοτσαλάκια από τη Χίο που υιοθέτησε.

Κι αυτό είναι το νόημα της δικής της, πάρα πολύ έξυπνης, παράστασης. Μας λέει ότι δεν πειράζει που κάνουμε λάθη, όλοι κάνουν. Και δεν τρέχει τίποτα που έχουμε διάσπαση προσοχής, θα την βρούμε την άκρη. Κυρίως, μας λέει, ακομπλεξάριστα, ότι  δεν χρειάζεται να παίρνουμε τον εαυτό μας τόσο σοβαρά. Και να έχουμε χιούμορ.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ira Katsouda (@ira_katsouda)

υγ: Η Ήρα Κατσούδα παρατείνει λόγω μεγάλης επιτυχίας και των συνεχόμενων sold out τις παραστάσεις της Stand up Comedy “MINIMA”, μέχρι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Αλκμήνη.

Info: Κάθε Πέμπτη στις 21:30 στο Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, στάση μετρό: Κεραμεικός. Εισιτήρια εδώ.